İzmir’de 10 Milyarlık Dönüşüm

Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, İzmir'de kentsel dönüşüm projeleri kapsamında 10 milyar liralık yatırım öngördüklerini açıkladı.

Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, İzmir’e söz verdikleri şehir dönüşümü projelerine başladıklarını, bu kapsamda 10 milyar TL’lik yatırım öngördüklerini açıkladı. Yıldırım, İzmir’de TOKİ tarafından yapılan konut sayısının 13 bini bulduğunu, bu kapsamda 1 milyar TL’ye yakın yatırım yapıldığını söyledi.

İzmir’in şehir dönüşümü konusunda hükümet olarak TOKİ ile Büyükşehir Belediyesi’ni biraraya getirdiklerini anlatan Bakan Yıldırım, bu kapsamda çalışmaların da başladığını açıkladı. İzmirlilere seçimde de şehir dönüşümü konusunda gerekirse özel kanun çıkaracakları sözünü verdiklerini hatırlatan Yıldırım, “Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Kanun Tasarısı. TBMM Genel Kurul gündemine alındı. Bu tasarının kanunlaşmasıyla birlikte vatandaşlarımız, afetlere karşı güvenli yapılara ve bölgelere kavuşurken bir yandan da yıkılan alanlarda bütüncül bir planlama anlayışı, yeni altyapı ve ulaşım sistemleri ile şehirlerin daha düzenli hale gelmesini sağlayacağız.” dedi.

İzmir’de kaynak israfının da engelleneceğini belirten Yıldırım, şehir dönüşümü konusuna siyaseti bulaştırmadan, İzmir’in işini hızlı bir şekilde çözmeyi amaç edindiklerini vurguladı. Yıldırım, “Bu işi siyasi çekişmelerin dışında bırakalım dedik. Merkezi hükümet ve belediyenin ortak çalışmasıyla riskli bölgeleri çözüme ulaştıracak adımları bir bir atmaya başladık.” şeklinde konuştu.

100 BİN KONUTU İLGİLENDİRİYOR

Bakan Binali Yıldırım, İzmir’de büyüme alanlarının belirlenmesi gerektiğini ifade ederek, bunun adresinin de şehir dönüşümünden geçtiğini söyledi. İzmir’deki binaların yüzde 60’ının imarsız olduğunu vurgulayan Yıldırım, “Bunun ortadan kaldırılması gerekiyor. Bu da yaklaşık bir hesapla 100 bin konutu ilgilendiriyor. Bunun için 10 milyar TL’lik yatırım öngörüyoruz. TOKİ, Türkiye genelinde sekiz yılda 500 bin konut yaptı, yani İzmir’deki bu konutların beşte biri kadar. İzmir’de yaptığı konut sayısı ise 13 bini buldu. Bu kapsamda da 1 milyar TL’ye yakın yatırım yapıldı.” dedi.

ALTI İLÇEDE 12 BİN 600 KONUT İHTİYACI

Bakan Yıldırım, TOKİ ile İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin ortaklaşa hareket ederek, bütün ilçelerdeki konut ve şehir dönüşümü ihtiyacını belirlemeye başladığını belirterek, “Şu anda talepler ilçe ilçe toplanmaya başladı. Belediyelerimizle TOKİ, İzmir’de çok güzel bir birliktelik örneği sergiliyor. Bu da İzmir’e, İzmirliye yarayacak bir birliktelik.” diye konuştu. Yıldırım, alınan talepler doğrultusunda Ödemiş ve Bornova ilçelerinde birer devlet hastanesi yapımı planladığını bildirdi. Ayrıca yine talepler doğrultusunda Kemalpaşa, Karaburun, Narlıdere, Selçuk, Torbalı ve Urla ilçelerinde yaklaşık 12 bin 600 adet konut ihtiyacının ortaya çıktığını, Çeşme’de de alt gelir grubuna yönelik konut yapımı amacıyla ihale hazırlıklarına başlandığını belirtti.

ŞEHİR DÖNÜŞÜMÜ PROJELERİ BAŞLIYOR

Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı, Bayındır ilçesinin Çırpı Necati Uza, Yenice ve Hatay mahallelerinde Roman dönüşüm projesi talebi geldiğini, bu kapsamda Bayındır Belediyesi’yle ön protokol imzalanarak çalışmaların başladığını bildirdi. Tire’de merkezde de 12,5 hektar alanda şehir yenileme projesine İlişkin ön Protokolün imzalandığını duyuran Yıldırım, buna ilişkin zemin etütleri ve vaziyet planı çalışmalarının devam ettiğini açıkladı. Bergama, Dikili ve Menemen’de de Roman aileleri için konut talebi olduğunu belirterek, şehir dönüşümü projelerinin başlayacağını açıkladı.

KARŞIYAKA’DA DEPREME DAYANIKSIZ BİNALAR YIKILACAK

Bakan Binali Yıldırım, Karşıyaka ilçesi Örnekköy Mahallesi’nde, şehir dönüşümü için belediyeyle TOKİ’nin ortak çalışma yaptığını ifade ederek, ilk etap konutlarda yaklaşık 3 bin 500 kişinin yaşamasının planlandığını bildirdi. Örnekköy’de 707 binayı içeren 18 hektar alanda dönüşüm uygulanması için Örnekköy Kentsel Dönüşüm ve Gelişim Alan Sınırı’nın da İçişleri Baranlığı tarafından onayladığını bildiren Yıldırım, Büyükşehir Belediyesi’nin yaptığı Ege Mahallesi dönüşüm alanının da kabul edildiğini söyledi. Ege Mahallesi Hilal Yenişehir’de toplam 30 hektar üzerinde dönüşüm çalışmaları planlandığını, farklı katlardaki konut tiplerinin adalar bazında yapılmasının öngörüldüğünü anlattı. Karşıyaka’nın Bostanlı ve Alaybey mahallelerinde depreme dayanıksız 156 bina tespit edildiğini aktaran Bakan Yıldırım, bu bölgenin Büyükşehir Belediyesi tarafından “Kentsel Dönüşüm ve Gelişim Proje Alanı” ilan edilmesinin ardından binaların yıkılıp tekrar yapılmasına ilişkin proje çalışmalarına başlanacağını bildirdi. Ödemiş ilçesi Umurbey ve Emmioğlu mahallelerinde de şehir dönüşümü çalışmalarının başlayacağını söyleyen Bakan Yıldırım, Yeşildere Vadisi dönüşüm projeleri kapsamında ise Konak Belediyesi tarafından 2001 yılında başlatılan “Ballıkuyu Kentsel Yenileme Projesi”nin 47 hektar büyüklüğündeki kısmında uygulama yapılması hedeflenen çalışmanın da kabul edildiğini sözlerine ekledi.

Etiketler

Bir yanıt yazın