2007 Mies van der Rohe Ödülleri Sahiplerini Buldu

2007 Mies van der Rohe Ödülü Mansilla + Tuñón mimarlık ofisi tarafından İspanya Castilla, León da tasarlanan Çağdaş Sanat Merkezi (MUSAC) projesine verildi.


Çağdaş Sanat Merkezi – MUSAC (Castile and León Museum of Contemporary Art)

Kusursuz ve yüksek nitelikli yapım tekniğini yenilikçi bir anlayışla Avrupa’da örnek olarak ortaya koyan eserlerin değerlendirildiği Mies van der Rohe Ödülü, 14 Mayıs 2007 tarihinde Barcelona Mies van der Rohe Pavyonu’nda gerçekleştirilen ödül töreni ile sahibini buldu.

Ödül, daha once ARKIMEET konferansları kapsamında İstanbul’da da bir konferans veren Luis M. Mansilla ve Emilio Tuñón kuruculuğundaki Mansilla + Tuñón mimarlık ofisi tarafından İspanya Castilla, León da tasarlanan Çağdaş Sanat Merkezi (MUSAC) projesine verildi. Emerging Architect Özel Ödülü’ne ise Matija Bevk ve Vasa J. Perović / Bevk Perović Arhitekti firması tarafından tasarlanan Slovenya Ljubljana’daki Matematik Fakültesi projesi layık görüldü. Ödül törenine, aday gösteren uzman kuruluşlar arasında da yer alan Arkitera Mimarlık Merkezi’nden Ömer Kanıpak katıldı. Jüri ayrıca 2007 ödüleri sergisi ve kataloğunda yer alması için aralarında Türkiye’den Han Tümertekin ve Eylem Erdinç tarafından tasarlanan SM Evi’nin de bulunduğu 33 çalışma daha seçti.

Yarışmaya 1 Ocak 2005 – 31 Aralık 2006 tarihleri arasında tamamlanmış aralarında Arkitera Mimarlık Merkezi’nin de bulunduğu uluslararası uzman kuruluşlar ve Avrupa Ulusal Mimarlar Birliği tarafından seçilen 32 ülkeden 273 proje aday gösterildi.


Mies van der Rohe Ödülü Jüri Üyeleri – Fotoğraf: Arkitera Mimarlık Merkezi

Projeler, Richard Burdett (Başkan), Peter Cachola Schmal, Luis Fernández Galiano, Beth Galí, Bettina Götz, Ellen van Loon, Mohsen Mostafavi, Francis Rambert ve Dietmar Steiner, Lluís Hortet (Sekreterya) ve Diane Gray (ödül koordinatörü)’den oluşan jüri tarafından değerlendirildi .Mies van der Rohe Ödülü’nü kazanan müelliflere 50.000 Euro, Emerging Architect Özel Ödülü’nü kazanan müelliflere ise 10.000 Euro para ödülü verildi.

Jüri tarafından büyük ödül için seçilen diğer finalistler ise şunlardı; Sines Sanat Merkezi, Sines, Portekiz (Francisco Aires Mateus, Manuel Aires Mateus / Aires Mateus e Associados); Mercedes – Benz Müzesi, Stuttgart, Almanya (Ben van Berkel / UNStudio); America’s Cup Binası, Valencia, İspanya (David Chipperfield / David Chipperfield Architects, Fermín Vázquez / b720 Arquitectos); Phæno Bilim Merkezi, Wolfsburg, Almanya (Zaha Hadid / Zaha Hadid Architects); İşletme Okulu, Pôle universitaire de sciences de gestion, Bordeaux, Fransa (Anne Lacaton, Jean Philippe Vassal / Lacaton & Vassal Architectes); Ulusal Koreografi Merkezi, Aix – en – Provence, Fransa (Rudy Ricciotti / Rudy Ricciotti Architecte)


Luis M. Mansilla ve Emilio Tuñón, Fotoğraf: Arkitera Mimarlık Merkezi

Çağdaş Sanat Merkezi – MUSAC (Castile and León Museum of Contemporary Art) – Castilla, León, İspanya
MUSAC, geniş bir şehir planında, Romalı kadastro memurlarının peyzajlarda kendi şehirlerinin eskizlerini yaparkenki aynı iyimser tutumla, sanat için bir senaryo çiziyor.
Diğer tip mekanlara kontrast olarak, müze cephesinde, donmuş tarihsel kolleksiyonların sergisine odaklanan, MUSAC, kapılarını çağdaş sanatın geniş kapsamlı manifestolarına açan, yaşayan bir mekan. Hareketin mekanın lideri olduğu, bir takım satranç tahtaları inşa eden bir sanat merkezi; açık sistemden geliştirilmiş bir strüktür, kare ve paralelkenar formlarla oluşturulmuş, ve hafızanın gizli coğrafyasının inşasına fırsat veriyor.

MUSAC, insan ve doğa arasındaki ilişkileri görselleştiren saygı duyulan “bir şey”, kültür için yeni bir mekan.

Farklı boyutlarda ve tiplerde sergilere olanak veren, birbirine zincirli fakat bağımsız odalar kümesi. Uzaysal düzlemde farklılaşmış alan, başka bir odaya ya da avluya açılan her bir tırtıklı görünüşlü oda, enine, boyuna ve diyagonal görünümler sağlıyor.

Dışarıda, şehre saygılı olacak şekilde büyük renkli camlarla sarılmış kamusal mekan, kişiler arası ilişkilere aktiviteler ve buluşmalar hazırlamak için iç bükey bir şekil alıyor.

İçeride, avlular ve büyük çatı pencerelerdan oluşmuş büyük bir alan, birbirini takip eden farklı mekanlarla, mimarlık ve sanatın paylaştığı ilişkiyi bize anlatan anlamlı bir sistem şekilleniyor: değişkenliğin ve sürekliliğin çağdaş manifestoları, eşitlik ve farklılık, evrensellik ve geçicilik, kişisel farklılığımızın ve insanlarla olan eşitliğimizn bir yankısı.

Kendi ölçeğinde, beyaz beton duvarlı ve büyük renkli camlı görünüşlü tek katlı bir bina olan MUSAC, sanatın huzur bulduğu ve özelle kamusalın, işle eğlencenin ve eninde sonunda sanatla yaşamın arasındaki sınırları yıkmaya yardımcı olan bir mekan olmaya çalışıyor.


Matija Bevk ve Vasa J. Perović – Fotoğraf: Arkitera Mimarlık Merkezi

Matematik Fakültesi (Faculty of Mathematics) – Ljubljana, Slovenya
Ljubljana’daki bir üniversitede inşa edilen Matematik Fakültesi standart fakülte binalarına benzemiyor. Üç kattan oluşan bina var olan 2 katlı bir binanın üstüne inşa edilmiş. Tasarım konsepti genel kullanıma açık alanların transparan olabileceği fikrine dayanarak oluşmuş. İlk bakışta şeklen basit mimarisi olduğu düşünülebilir, fakat organizasyon şemasına ve yüzeyleri küçük dokunuşlarla ele alış biçimine bakmak gerekiyor.


Matematik Fakültesi (Faculty of Mathematics) – Ljubljana, Slovenya

Zevkli cam dış yüzeyi, değişik yoğunluklu aynı desenin kullanımıyla (farklı yoğunluklu desen kullanımı farklı ışık şartlarına da uygun olarak yapılmış) ve onun arkasında anlaşılan programatik strüktürle oluşturulmuş. Sadece okulun genel kullanıma açık alanları camdan oluşmuş. Böylece iç mekan ve şehir arasındaki ilişki de sağlanmış.

Etiketler

Bir yanıt yazın