Dünyanın en havalı tren garı Haydarpaşa

ABD merkezli internet gazetesi Huffington Post dünyanın en "havalı" (İngilizce 'cool) 11 tren garını seçti.

Herhangi bir sıralama yapılmayan seçimde, Haydarpaşa da listede kendine yer buldu. Gazete, Haydarpaşa’nın 1908’de tamamlandığını ve üç tarafının da denizle çevrildiğini yazdı. Alman mühendisler tarafından yapılan Haydarpaşa Garı’nın bir katedral şeklinde ve oymalı sütunlarının dikkat çekici olduğu belirtildi. Ancak Haydarpaşa’nın geçen yıl çıkan yangında zarar gördüğü de kaydedildi. Huffington Post’un listesine giren dünyanın en iyi 11 tren garı, şöyle:

Merkez İstasyonu / Belçika
Avusturya’nın Innsbruck kentinde ise ünlü mimar Zaha Hadid tarafından tasarlanan ve Innsbruck ve Hafelekar dağları arasında bulunan Lowenhaus istasyonu bulunuyor. Londralı mimar Hadid, doğal buz formlarını temel alarak bu istasyonu tasarladı. 

Southern Cross / Avustralya

Melbourne kentinde bulunan ve yoğun kullanılan Southern Cross istasyonu tasarımı ile dikkat çekiyor. Mimar Nicholas Grimshaw’ın tasarladığı dalgayı andıran istasyon dumanı dışarı çıkaran çatısı ile doğal bir havalandırma imkânı da sunuyor.

Strasbourg Garı / Fransa
Strasbourg garı 1883’te yapılmasına karşın 2007’de binaya eklenen cam kaplamasıyla ünlü. Ödül alan bu tasarım 120 metrekarelik yumurta şekilli cam panelden oluşuyor. Panel güneş ışınlarının istasyon çevresinde dans etmesini sağlıyor. 

Chatrapi Shivajı / Hindistan
Bombay kentinde bulunan ve ismini Maratha kralından alan Chatrapi Shivajı terminali UNESCO tarafından dünya mirası listesine alındı. Terminal, dizaynı ile Viktoryan gotik ve geleneksel Hint mimarisini birleştirme özelliği ile dikkat çekiyor. İstasyon ülkenin en yoğun tren garı olarak biliniyor.

Kanazawa / Japonya
Kanazawa kenti tren istasyonun ise geleneksel gövdesi boğumlu, Japon davullarını andıran ahşap bir kapısı bulunuyor. Çelik çatılı camdan tavanı bulunan istasyon 2005 yılında tamamlandı.

Atocha/İspanya

Madrid’de 1851 yılında açılan ve 200 kişinin hayatını kaybettiği Atocha istasyonu içinde botanik bahçesi bulunuyor. Ülkenin ilk tren istasyonunun yıllık 16 milyon yolcuya ev sahipliği yapıyor.

CASCADE DE LA/ARJANTİN
Patagonya’ya 8 kilometre mesafedeki Ushuaia’da bulunan ve “dünyanın en sonundaki terminal” olarak nitelenen Cascade de la Macarena, dünyanın en güneyindeki tren yolu ağının son istasyonu. İstasyon ilk olaran kent hapishanesi için kuruldu, şimdi de turistik gezi amacıyla kullanılıyor.

Tangula dağı/Çin 

Tibet’i Çine bağlayan 5 bin 68 metre yüksekliği ile dünyanın en yüksek garı unvanını taşıyor. Qinghai-Tibet tren yolu bir platformu andıran yapısıyla da diğerlerinden ayrılıyor.

Etiketler

1 Yorum

Bir yanıt yazın