Yeni rant alanları; askeri kışlalar…

Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar "Askeri alanları şehir dışına çıkaracağız, boşalan yerleri de kentsel dönüşümün parçası yapacağız" diyor.

Alın size nur topu gibi bir rant alanı daha. Ülkenin en güzel yerlerinde kurulu askeri alanlar artık yandaş müteahhitlerin gözde yatırım alanları. AKP ustalık döneminde en çok gündeme gelen bir konu ve bir kurum: Kentsel dönüşüm ve TOKİ. Bu iki kelime çok uzun süredir “rant”la birlikte anılıyor. Kamu arsalarını birer inşaat sahası olarak gören TOKİ şimdi de askeri kışlalar ve alanlarla ilgileniyor.

AKP HUNHARCA KAZANÇ PEŞİNDE

Konuyu gündeme getiren CHP Genel Başkan Yardımcısı Sezgin Tanrıkulu, “Kışlaların taşınmasına evet, her türlü arazinin Hükümet’in rant kapısı haline getirilmesine hayır” diyor. Tanrıkulu, “AKP hükümeti, yandaş müteahhitlere pazarlanacak yer kalmayınca şimdi de gözünü askerî kışlalara dikti. Askerî kışlaların taşınması, sivil alandan çekilmesi son derece olumlu olur, ancak Türkiye’nin en güzel yerlerindeki bu alanlar, hükümet ve destekçilerine çıkar sağlayacak bir rant kapısı olarak görülmemelidir. Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar basına yaptığı açıklamada açıkça buraları “kaynak temin etmek için” kullanacaklarını söylüyor ve ekliyor: “Bu alanlar zaten şu anda kullanılmayan alanlar.” Bu sözlerden de anlaşıldığı gibi AKP hükümeti doğanın kullanımını bina dikmek, etkilerini ve sonuçlarını düşünmeden hunharca bir kazanç sağlamaya çalışmak olarak algılıyor” dedi.

AKP Hükümetinin tüm ülkeyi şantiyeye çevirip yoksullara yaşam alanı bırakmadığını söyleyen Tanrıkulu, “Yoksullar konut edinmek için tüm hayatlarını ipoteğe yatıran yoksul vatandaşımız dururken, öbür yandan hükümetin “kentsel dönüşüm” projelerinden zenginleşen bir sınıf doğuyor. Gelir adaletsizliği gün geçtikçe derinleşiyor. Aynı zamanda ülkemizin yeşil alanları tahrip ediliyor. Askerî kışla olarak kullanılan bölgeler, bilindiği gibi ülkemizin en yeşil, en kıymetli alanlarıdır. Şehirlerin büyümesiyle kent içinde kalan askerî birliklerin şehir dışındaki bölgelere taşınması olumludur. Ancak TSK’nin boşalttığı alanları müteahhitlere peşkeş çekmeye hiç kimsenin hakkı olamaz. Yeşil alanlar halka aittir. Kışlalar şehir dışına taşındıktan sonra bu bölgeler rant alanı değil, mesire, eğlence, park alanları haline getirilmeli, kültürel-sanatsal faaliyetlerin kullanımına tahsis edilmelidir. Hükümetin, kışla yerlerini ranta çevirmesi girişimleri, çaresizliğinin de ifadesidir. Anlaşılıyor ki artık pazarlanacak hiçbir yer kalmadı ve sıra kışla yerlerine geldi” diye konuştu. 

Etiketler

Bir yanıt yazın