Rem Koolhaas, Marina Abramovic’in Yeni Gösteri Sanatları Merkezi için Kolları Sıvadı

Marina Abramovic ile Rem Koolhaas, Hudson Performans Sanatları Merkezi'nin tasarım ve inşası için geçtiğimiz hafta anlaştılar.

Sırp sanatçı, 8 milyon Dolar’a mal olması beklenen projeyi 14 Şubat Salı gecesi Manhattan Core Club’da düzenlenen panelde bir grup sanat koleksiyoncusuna duyurdu. Günlük en az altı saat performansların sergileneceği merkezde, bazı gösterilerin günlerce sürmesi bekleniyor.

Abromovic, bundan dört yıl önce, müze ve tiyatro olarak işlevlendirmek üzere eski, boş bir tenis merkezi satın almıştı. Başta sanatçının 2010 yılında gerçekleştirdiği, 700 saatten daha uzun süre kıpırdamadan oturmasını gerektiren “Marina Abramovic: The Artist Is Present” olmak üzere, devam eden diğer işler yüzünden projenin ilerleyişi askıya alınmıştı. Abromovic, Hudson belediye başkanı ile yaptığı görüşmelerde, sanat dünyasından çeşitli örnekler görmek maksadıyla kuzeye gelen sanatseverler için bir otel yapılacağı takdirde desteğini esirgemeyeceğini belirtti.

Yeni bina, seyircilerin yemek masası ve lambası da olan özel tasarım tekerlekli sandalyelerinde oturarak seyredebilecekleri uzun süreli performanslar için kullanılacak. Seyircilerin uyuyakalmaları ihtimali üzerine “görevli sizi tiyatronun uyku için ayrılmış bölümüne götürecektir,” diyen sanatçı, uyuyanların performansın parçası sayılmaya devam edeceğini belirtti. “Uyandığınızda elinizi kaldırın, sandalyeniz tekrar performans alanına getirilecektir,” diye söz verdi.

Hudson ve civarındaki kuzeydoğu Catskills bölgesi, hâlihazırda, şehre dışarıdan getirilen sergilerle birlikte sanat dünyasının ciddi anlamda mesken edindiği bir yer haline gelmiş durumda. Bölge geçen yıl New Art Dealers Alliance (NADA) tarafından fuar alanı olarak kullanıldı (Ayrıca geçen yüzyılın resim okulu Hudson River School’un genel merkeziydi). Abromovic, bir grup sanatçı ile birlikte, Hudson’un tarihselliğinden de faydalanarak, kariyeri boyunca modern sanatlar müzesinde gerçekleştirdiği sanat eserlerinin yeniden canlandırmalarını üretiyor. Merkezin inşası tamamlandığında, öğrenciler bu yeniden canlandırmaları gözlemleyerek “Abromovic Metodu”na göre eğitilecekler, Abromovic bunun Stanislavski’nin sanat anlayışı ve yöntemlerinin metodlaştırılması gibi bir şey olacağını söylüyor.

Fakat katılımcıların bütün vakitlerini sanat üzerine kafa yormaya ayıracaklarını düşünüp endişelenmelerine gerek yok. Sanatçı, kötü fıkralar anlatmak konusunda başarılı olduğunu gururla belirtti.

Etiketler

Bir yanıt yazın