Atina’ya 790 milyon dolarlık opera binası

Ekonomik krizle boğuşan Yunanistan'ın başkenti Atina, tam 790 milyon dolara mal olacak bir opera salonu ve ulusal kütüphaneye kavuşmaya hazırlanıyor.

Tamamı Stavros Niarchos Vakfı tarafından finanse edilecek devasa projenin 2015 yılı içinde tamamlanması planlanıyor.

Stavros Niarchos Vakfı Kültür Merkezi’nin içinde yer alacak Yunan Ulusal Opera’sı salonu ve Yunan Ulusal Kütüphanesi, Atina’nın güneyinde yer alan Stavros Niarchos Parkı’nın içinde konumlandırılacak. Merkez, 1400 kişilik opera salonu ve deneysel müziklerin seslendirileceği 400 kişilik bir mekâna ev sahipliği yapmanın yanı sıra 1832 tarihli Ulusal Kütüphane’nin yerine kurulacak ve 2 milyon kitaba ev sahipliği yapma kapasitesine sahip yeni bir ulusal kütüphaneyi de içinde barındıracak.

Paris’teki George Pompidou Merkezi ve Roma’daki Parco della Musica konser salonu gibi önde gelen yapılara imza atan dünyaca ünlü İtalyan mimar Renzo Piano’nun tasarladığı kompleks 2015 yılında tamamlandığında vakıf tarafından Yunan hükümetinin sahipliği ve işletmeciliğine devredilecek. Ancak, ekonomik krizin 3 yıl sonra da bu yoğunlukta sürmesi halinde, bu devasa kompleksin hükümet tarafından nasıl finanse edileceği şimdiden tartışılıyor.

Stavros Niarchos Vakfı, dünyanın en zengin armatörleri arasında yer alan Stavros Niarchos’un 1996’da ölümünün ardından kuruldu. Bugüne kadar, 102 ülkede faaliyet gösteren sivil toplum kuruluşlarına 948 milyon euro tutarında bağışta bulunan vakıf Türkiye’deki Rum cemaatinin eğitim ve dini kurumlarına yönelik bağışlarda da bulunuyor. Stavros Niarchos Vakfı, ülkenin yaşadığı ekonomik buhran ortamında, bu kadar büyük bir bağışın opera salonu ve ulusal kütüphane binalarına harcanmasına yönelik yapılan eleştirileri, bu yatırımın Yunanistan’ın geleceğine duydukları güvenin bir ifadesi olarak yorumlanması gerektiği ve bu inşaat faaliyetinin Yunan halkı için önemli bir işgücü arzı olacağı gerekçeleriyle savunuyor. Vakıf, biraz da bu eleştirilerin önünü almak amacıyla geçen günlerde krizin etkilerini azaltmak için önümüzdeki 3 yıl zarfında Yunanistan’a 100 milyon euroluk destek paketi açıkladı.

Vakfın adına kurulduğu Yunanlı armatör Stavros Niarchos’un (1909-1996) Niarchos Ltd. adıyla kurduğu gemicilik şirketi, 1952 yılında tarihin ilk petrol tankerini denize indirerek kısa zamanda büyük bir servet edinmişti. Zirvede olduğu dönemde 80 tankerlik devasa bir filoya sahip olan Niarchos yaşamı boyunca, ünlü Yunan soprano Maria Callas’ın sevgilisi olarak ün yapan yurttaşı armatör Aristotle Onassis ile filmlere konu olacak bir rekabete girişmiş ve öldüğünde arkasında 4 milyar dolarlık bir servet bırakmıştı.

Etiketler

Bir yanıt yazın