Salon2, Günseli Türkay’la İstanbul Fashion Week’te

Özgün tasarımlarıyla son yıllarda moda dünyasının en öne çıkan isimleri arasında yer alan Günseli Türkay; İstanbul Fashion Week kapsamında 2013 Sonbahar-Kış koleksiyonunu 8 Şubat Çarşamba günü, W Lounge'da düzenlenen özel gecede bir defile ile tanıttı.

Bu özel gecede Günseli Türkay, Alper Derinboğaz ile birlike hazırladığı ve “Mukarnas” ismini verdiği koleksiyonunu visual art show eşliğinde moda severlere sundu.

MUKARNAS 2012/2013 Sonbahar Kış Koleksiyonu için yine farklı disiplinleri birleştirerek koleksiyon içeriğini zenginleştiren Günseli Türkay, MUKARNAS’ı; “Yılın Genç Mimar” ödülünü alan, Salon2 ve WeDream tasarım stüdyoları’nın kurucu ortağı mimar Alper Derinboğaz ile birlikte kurguladı. Mimar Alper Derinboğaz teknoloji/mimarlık arakesitinde projeler geliştiriyor, medya, sanal dünya, sosyal ağlarla bütünleşik mekanlar tasarlıyor. Çeşitli üniversitelerde tasarım dersleri veren mimar dijital enstelasyonlardan, Fikirtepe gibi kentsel dönüşüm projelerine kadar farklı birçok farklı ölçekte ürünler vermekte.

Osmanlı mimarisi kökeninde bulunan ve mukarnas olarak anılan bezeme formu koleksiyonun ilham kaynağı olmuş. Mukarnas aslen evrenin tek ruhunu simgeleyen kubbeye geçiş formu, kubbeyi havada yüzercesine taşıtan bir bezeme. Prizmatik desenlerin yanyana ve üst üste kullanımı evrensel birlik ve dengeyi sembolize etmekte. Mukarnas formu parametrik tasarım gibi güncel tekniklerle bu koleksiyon için yeniden üretilmiş ve melezleştirilerek kullanılmış. Bu formlar kubbede değil ama vucudu saran bir yüzeyde yeniden anlam kazanmış. Bu süreçte çıkan desenlerde matematik algoritmalarin kullanımı karmaşık örgü desenleri üretmekte. Bu desenler uzun gece elbiselerinde el işçilikleri ile birleşerek avangard bir görüntü yakalamış. Her elbise için ayrı ayrı tasarlanan omuz ve vücut aksesuarları da giyen kişiye kendi seçimlerini yapma şansı vermekte. Aslen insan bedenini çevrelemeyi amaç edinen iki alan, mimarlık ve moda arasındaki sınır Mukarnas koleksiyonu ile erimiş ve yeni açılımlar getirmiş.

Etiketler

Bir yanıt yazın