2011’in mimarlık şaheserleri

Arkitera bünyesindeki Türkiye'nin en büyük dijital mimarlık arşivi ARKİV, 2011'in en iyi binalarını seçti.

Mimarlardan oluşan jüri, Türkiye’de uygulaması geçen yıl tamamlanan 79 önemli projeyi inceledi ve 39 projeyi 2011 seçkisine aldı. Biz de ilk 20’sini seçtik

Arkitera Mimarlık Merkezi’nin Türkiye’deki mimarlık üretimini belgelemek amacıyla düzenlediği ARKİV Seçkileri’nin sonuçları belli oldu. Amacı, Türkiye’de 2011’de üretilen mimarlığı kayıt altına alıp bir kaynak oluşturmak olan ARKİV Seçkileri projesi, Türkiye’nin en kapsamlı mimarlık başvuru kaynağı olan ve Kalebodur sponsorluğunda yayımlanan dijital mimarlık arşivi ARKİV üzerinden yürütüldü. Değerlendirmeyi, Serbest Mimarlar Derneği temsilcileri Yeşim Hatırlı, Boran Ekinci, Dürrin Süer Kılıç ile İTÜ Mimarlık Fakültesi öğretim üyesi Prof. Ferhan Yürekli ve Arkitera’dan Selin Biçer’in oluşturduğu seçici kurul yaptı. 2011’de uygulaması bitmiş önemli 79 projeyi inceleyen jüri, bunlar arasından 39’unu 2011 ARKİV Seçkisi’ne aldı.

Extensa Bomonti Apartmanı
Mimari: Swanke Hayden Connell Mimarlık / Yer: Bomonti, İstanbul
Apartman, imar planında blok yapılaşma ile sınırlandırılmış arsada, maksimum alanda optimum konut çözümleri geliştirmek ve bölgedeki kentsel/ tarihi dokuya uyumlu, ‘yatay’ bir yapı ortaya çıkarmak amacıyla tasarlandı.

Panorama
Mimari: Alper Derinboğaz, Andreas Fogarisi
Yer: Kamusal alan projesi
İstanbul’daki kamusal alanların yetersizliğini ve yeşil alanların tanımsız bırakılmış kullanımını eleştiren bir kamusal sanat projesi. Geçici strüktür 3 aylık süre zarfında farklı mekânlarda sergilenmek üzere tasarlandı.

Raif Dinçkök Kültür Merkezi
Mimari: Emre Arolat Architects / Yer: Yalova
Yapının dolaşım kurgusu, içinde farklı işlevlerin fragmanter kapalı kitleselliklerini barındıran ‘kozmik’ bir fanus ile onu saran kentsel ‘arayüz’ üzerinden biçimleniyor.

Doğan Holding Genel Müdürlük Yapısı
Mimari: Nevzat Sayın
Yer: Altunizade, İstanbul
Ofis binasında, günlük çalışma alanları 3 kata yayılıyor ve toprak altında olmalarına rağmen gün ışığı alan yemek, konferans, kütüphane ve spor mekânları ortak fuayeler çevresinde yer alıyor. Yapı, kütle etkileri açısından neredeyse anonim özelliklere sahip.

Doluca Şarapçılık
Mimari: Şanal Mimarlık
Yer: Çerkezköy, Tekirdağ
Bina, yakın çevre ile ilişki kurgusu ve şarabın yapım öyküsünde zihinde iz bırakabilmek için, mimari açıdan merkezi bir konum üstleniyor. Binaya gelen ziyaretçiler, tanımlı mimari geometri ve malzelemeri deneyimleyerek üretim içinde hareket edebiliyor.

Trump Towers
Mimari: Brigitte Weber Mimarlık
Yer: Mecidiyeköy, İstanbul
Trump Towers, 23.370 m² arsa üzerinde 260.000 m² toplam inşaat alanına sahip 39 katlı konut, 37 katlı ofis kulesi, 12 bodrum katın büyük bölümünde otopark ve alışveriş merkezini içeren karma kullanımlı bir proje.

Vehbi Koç Vakfı Kültür ve Sanat Merkezi
Mimari: TeCe Mimarlık
Yer: Gölcük, İzmit
Projesi davetli yarışmayla elde edildi. Bu nedenle arsanın kendine özgü karakteri nedeniyle spor ve kültür aktivitelerinin yer alacağı yeni yaşam merkezini oluşturan yapılar, ayrık kitleler halinde arsanın karakteristiği olan koruluk içinde adeta eritildi.

Önen Holding Yönetim Binası
Mimari: Alataş Architecture
Yer: Tarabya, İstanbul
19. yüzyılda yol yalısı olarak inşa edilen bina, 80’lerde orijinalinden tamamen uzak betonarme konut olarak yeniden yapılmıştı. Önen Holding tarafından satın alındıktan sonra iç mekânları ofis maksatlı kullanılmak üzere yeniden tasarlandı.

One & Ortaköy
Mimari: GAD /
Yer: Ortaköy, İstanbul
Projenin formu, cephesi ve genel organizasyonu bağlamsal elemanlar etkisinde gerçekleşen deneysel stratejiler serisiyle geliştirildi.

İstanbul Sapphire
Mimari: Tabanlıoğlu Mimarlık
Yer: 4. Levent, İstanbul
Kentin ‘iş yönetimi’ merkezi Büyükdere Caddesi’nde yükselen bir konut, alışveriş ve eğlence merkezi projesi. Yapı, 261 metre yüksekliği, ekolojik özellikleri ve tasarımının estetiği nedeniyle, İstanbul’un her yerinden görülen ve tanınan bir bina olması amaçlanarak tasarlanmış.

Bodrum Sıra Evler (Reef Loft)
Mimari: Boran Ekinci Mimarlık
Yer: Bodrum, Muğla

Çubuklu Vadi Konutları
Mimari: Emre Arolat Architects
Yer: Çubuklu, İstanbul

TerraCity Alışveriş Merkezi
Mimari: Öncüoğlu Mimarlık
Yer: Lara, Antalya

Enkay Binası B Blok
Mimari: Norm Mimarlık
Yer: Ümraniye, İstanbul

Gaziemir Özel Kalp ve Damar Hastalıkları Hastanesi
Mimari: M artı D Mimarlık
Yer: Gaziemir, İzmir

Kaş Marina
Mimari: Optimus Mimarlık
Yer: Kaş, Antalya

Mecaplast Ar-Ge Merkezi
Mimari: İglo Mimarlık
Yer: Proje

Murathan Mungan Evi
Mimari: CM Mimarlık
Yer: Anadolu Hisarı, İstanbul

SALT Galata
Mimari: Han Tümertekin (restorasyon)
Yer, Galata, İstanbul

Tekfen Kağıthane OfisPark
Mimari: Emre Arolat Architects
Yer: Kağıthane, İstanbul

Etiketler

Bir yanıt yazın