İstanbul’un tarihsel değeri yok ediliyor

İstanbul, son yıllarda yapılan yapılar sonucunda tarihi siluetini kaybetmeye devam ediyor.

İstanbul Büyükşehir Belediyesinin Haydarpaşa Garı ve çevresini “turizm, ticaret ve konut” alanı olarak kullanılmasına yönelik imar planını onaylamasının ardından Haydarpaşa’da şehirlerarası tren seferlerinin durdurulmasını değerlendiren Mimarlar Odası Genel Başkanı Eyüp Muhcu, “Haydarpaşa Garı ve çevresindeki kamusal alanın elden çıkarılması, İstanbul’un tarihsel ve doğal değerlerinin yok edilmesi gibi süreçleri başlatacaktır” dedi.

İstanbul, son yıllarda yapılan yapılar sonucunda tarihi siluetini kaybetmeye devam ediyor. Geçmiş yıllarda proje onayı verilen yapıların inşaatı devam ederken, tarihi yerlere restorasyon yerine otel ve alış-veriş merkezleri gibi ticaret mekanları yapılıyor. İstanbul’un tarihsel simgelerinden biri olan Haydarpaşa Garı’nın geçtiğimiz yaz ayında çatı onarımı sırasında çıkan yangın sonucu tarihsel dokusu büyük zarar gördü. Haydarpaşa’da yangının ardından herhangi bir restorasyon çalışması yapılmazken, önceki gün konuşan Belediye Başkanı Kadir Topbaş gar binasının “konaklama alanı” olarak kullanılabileceğini söyledi.

2003’TEN BERİ GÖZLERİ HAYDARPAŞA’DA

Haydarpaşa Garı ile ilgili 2003 yılından bu yana liman alanının olduğu kamusal alan için rant projelerinin sürekli gündemde tutulduğunu belirten Mimarlar Odası Genel Başkanı Eyüp Muhcu, “Geçmişte gökdelenlerden oluşan bir yapılaşma öngörülüyordu. Buna bağlı olarak Haydarpaşa Garı’nın otel yapılması, çevrenin de ticaret AVM merkezlerinin, uluslararası yönetim mekanlarının oluşturduğu bir bölge olması söz konusuydu. Ancak toplumdan çok büyük bir tepki alınca bu projeyi geri çektiler” dedi. Haydarpaşa Garı ve çevresinin bölge koruma kurulu tarafından tescillendiğini aktaran Muhcu, “Söz konusu kamusal alan İstanbul açısından son derece önemli doğal peyzaj değerlere sahiptir” diye konuştu. Muhcu, bu nedenle koruma altına alma kararı söz konusu olduğunu belirterek, bölge koruma kurulunun amacının ise, Haydarpaşa Garı çevresindeki tarihi yapıların korunması olduğunu dile getirdi. Haydarpaşa’da çıkan yangın ardından Gar’ın restore edilerek, İstanbullulara daha nitelikli kamusal bir alan yaratılması gerektiğini belirten Muhcu, ancak herhangi bir restorasyon çalışması yapılmadığına dikkat çekti.

‘KENDİ YASALARINI HİÇE SAYIYORLAR’

İstanbul Büyükşehir Belediyesi ve Bölge Koruma Kurulunun bağlı oldukları yasaları hiçe sayarak, rant projelerini onayladıklarını belirten Muhcu, “Haydarpaşa Garı ve çevresindeki kamusal alanın elden çıkarılması, İstanbul’un tarihsel ve doğal değerlerinin yok edilmesi gibi süreçleri başlatacaktır” dedi. Haydarpaşa Garı’nın yandığını ve bugüne kadar herhangi bir restorasyon çalışması yapılmadığını vurgulayan Muhcu, “Bu yetmiyormuş gibi, Haydarpaşa’da buluşan tren hattındaki trenleri çalışmaları durduruldu. İlkel bir çalışma anlayışına bağlı olarak, tren seferleri durdurulmadan çalışmalar yapılması gerekirken, tren seferleri iki seneyi aşkın süre durdurulacak ve tren yolu çalışmaları Marmaray hızlı tren hatları devreye girecek. Bu kabul edilebilir bir şey değildir” değerlendirmesi yaptı. Dünyanın diğer kentlerinde demir yolu taşımacılığı durmadan, işlevine son verilmeden bu tür çalışmaların çok rahatlıkla yapıldığını söyleyen Muhcu, “Burada açıkçası ilkel ve halkı hiçe sayan bir politik anlayış ile karşı karşıyayız. Son olarak planın onaylanarak yürürlüğe girmesiyle Haydarpaşa’da her şey oldu bitti diye sanıyorlar. Bu yanıltıcıdır. Çünkü Haydarpaşa Garı ve çevresiyle Kadıköy, İstanbul halkı ve Türkiye ilgilenmektedir. Çünkü İstanbul’un ve Türkiye’nin toplumsal belleği içerisinde son derece önemli bir yere sahip olan bu bölgeyi toplumumuz korumak için bütün demokratik reflekslerini gösterecek, yasal yollara başvuracaktır” ifadesinde bulundu. (İstanbul/DİHA)

Kadir Topbaş’tan ‘otel olacak’ itirafı

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, önceki gün “Almanya’nın Ortasında Alman-Türk Başarı Öyküleri” kitabının tanıtımında gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Haydarpaşa Garı’nda son seferlerin yapıldığın hatırlatılan Topbaş, Garının yerine ne yapılacağı sorusuna, “Haydarpaşa, Marmaray ‘dan sonra gar fonksiyonunu bir miktar yitirmiş oluyor. Artık trenler mevcut Marmaray’ı kullanmak suretiyle kesintisiz geçecekler. Yani bir gar ihtiyacı kalmayacak. İnsanlar istedikleri herangi bir istasyondan inip binebilecekler” diyerek Haydarpaşa ile ilgili niyetlerini itiraf etti. Topbaş’ın Haydarpaşa Gar binasının “konaklama” için kullanılabileceğini söylemesi “otel yapılacak” iddialarını doğrular nitelikteydi. Topbaş, “İstanbul için önemli bir eser kabul ettiğimiz önemli yapının çevresiyle ilgili nazım plan çalışmaları yapıldı . Bu çalışmalar belediye meclisimizden geçti. 1/5000’lik koruma amaçlı imar planı hazırlandı. Haydarpaşa tren garını burada verilen fonksiyon sanatsal kültürel aktiviteler kısmen belki bir konaklama fırsatı verebilecek şekilde değerlendirilebileceğiz. İtirazlar olmazsa değişmezse, ki itirazlara da açıktır biliyorsunuz bu planlar, ona göre verilmiş olan plan düzenine göre fonksiyonunu alacaktır. Daha çok kültürel sanatsal aktiviteler merkezi ve konaklama ihtiyacını karşılayacak bir değerlendirme yapıldı” dedi. (İSTANBUL)

Etiketler

Bir yanıt yazın