Projesi Yarışmayla Elde Edilen Tepebaşı Belediyesi Hizmet Binası Davalık oldu

Eskişehir-Fabrikalar Bölgesi’nde 20 bin metrekare üzerine yaptırılan ve Eskişehir’de 25 yıl sonra açılan ilk ulusal yarışmayla yaptırılan Tepebaşı Belediyesi Hizmet Binası cam mimarisi ile büyük ilgi toplamıştı.

12, 6 milyon TL’ye yapılan ancak daha sonra yaşanan artışlarla 17 milyon TL’ye dayanan yüksek maliyeti ile dudak uçuklatan cam bina şimdilerde yargıya taşınıyor.Yüklenici Simtaş adlı şirketin yaptığı cam binaya 2009 yerel seçimleri öncesi taşınan Tepebaşı Belediyesi yeni binada eski günlerini ararken yaşanan sorunlar nedeniyle dava açtı.

Faturalar Kabardı

Tepebaşı Belediyesi, yeni cam binasında en büyük sorunu ısıtma ve soğumada yaşadı. Yaz aylarında camların yüksek sıcaklık verdiği iç ortamı soğutmak için yüksek faturalar ödeyen belediye aynı olayı kış aylarında da yaşadı. Kışın da binayı ısıtmak için uğraşan belediye aylık 70 bin, yıllık da 700 bin TL’ye dayanan faturalar ödemek zorunda kaldı. Bu arada kazan ve tesisatlarında büyük sıkıntı yaşanan, kış aylarında çatısında sıkıntı oluşan binada yapılan incelemede cam ve diğer malzemelerin standartlara uygun olmadığı belirtildi.

Tazminat Davası Açıldı

Tepebaşı Belediyesi işi alan yüklenici firmayı dava etti. Yüklenici firmanın standartlara uygun olmayan cam kullandığı, bina içerisindeki tesisatların standartların altında olduğu ve belediyenin gerek tadilat ve bakım gerekse yapıdan kaynaklı problemler nedeniyle firmayı dava ettiği öğrenildi. Tazminat davası açan belediye zararının telafisini istedi. Bu arada yüklenici firmanın da belediyeyi mahkemeye verdiği iddia edildi. Karşılıklı açılan davalar ilerleyen günlerde görülecek.

Yeni Proje Hazırlandı

Tepebaşı Belediyesi dava ettiği firma ile mahkemelik olurken diğer taraftan da Bursa Eskişehir Bilecik Kalkınma Ajansı’na (BEBKA) başvurdu. BEBKA’dan kredi desteği isteyen belediye camların değiştirilerek standartlara uygun hale getirilmesini sağlamayı hedefliyor.

Belediye hazırladığı projeyi BEBKA’ya teslim etti. Yakın zamanda projenin yeni haliyle onaylanması bekleniyor. Projeyle camların değiştirilerek standartlara uygun hale getirileceği kaydedildi.

Yarışmayla Belirlendi

Tepebaşı Belediyesi tarafından, 31 Ağustos 2004 tarihinde serbest, ulusal ve tek kademeli olarak açılan yarışma 18 Aralık 2004 tarihinde sonuçlandı. Eskişehir’de 25 yıl aradan sonra ulusal anlamda ilk defa düzenlenen yarışmaya Türkiye’nin çeşitli illerinden 91 eser katıldı. 184 yarışma şartnamesinin satıldığı akademisyenler ve serbest mimarlardan oluşan Jüri 91 eser arasından, yarışmaya İstanbul’dan katılan Selim Velioğlu, Sunay Yusuf, Erce Funda ‘nın eserini birinciliğe layık gördü. Seçilen projelere 3 ödül, 3 mansiyon, 4 satın alma ödülü verildi. Kolokyum ve ödül töreni 8 Ocak 2005 tarihinde Eskişehir’de yapıldı.

Dereceye Giren Projeler

Yarışmada dereceye giren projeler http://v3.arkitera.com/yp2-eskisehir-tepebasi-proje-yarismasi.html adresinden incelenebilir.

Etiketler

3 yorum

Bir yanıt yazın