Amerika Tarihinin En Büyük Altyapı Projesi

Amerika tarihinin en büyük, kompleks ve üstün teknoloji kullanılarak tamamlandığı belirtilen Boston's Central Artery/Tunnel Project (Boston Merkez Arter / Tünel Projesi), bilinen adıyla "Big Dig" 13 Ocak 2006 tarihinde kullanıma açıldı.

Panama Kanalı, Hoover Barajı ve Alaska’daki Pipeline projelerinden daha geniş çaplı olarak nitelendirilen proje Amerika’nın en geleneksel şehirlerinden biri olan Boston’un kalbinde inşa edildi. Yapımında yer alan mühendisler, en derin sualtı bağlantısı, en geniş diyafram duvar uygulaması, emsalsiz zemin dondurma sistemi, toprak stabilizasyonu, en büyük kablo askı köprü ve en geniş tünel havalandırma özellikleri ile “ilkler listesi”ne imza atmış oldular.


Proje inşa esnasında

Big Dig maliyet konusunda da ünlü bir proje oldu. Tahmin edilen ilk rakam 2,56 milyar Dolar olarak açıklandı. Tahminler 1992’de 7,74 milyar Dolar’a, 1994 yılında 10,4 milyar Dolar’a ve proje bittiğinde ise 14,8 milyar Dolar’a ulaştı. Maliyet artışının raporlanan sebepleri arasında, çevre koruma ve çevreye minimum hasar verme çabası, yeraltı çalışmalarında öngörülemeyen ekstra çalışmalar olarak gösterildi. Her ne kadar çevreye duyarlı bir proje olarak lanse edilse de 10 Haziran 2006 tarihinde (proje hayata geçtikten sonra) tünellerden birinin tavanın çökmesi sonucu, o esnada aracıyla tünelden geçmekte olan bir vatandaş hayatını kaybetmişti.


Projeden Önce Ulaşım


Projeden Sonra Ulaşım

Proje altyapı inşası, tasarımı ve yapımı konusunda en tecrübeli proje ekibi olarak bilinen Bechtel/Parsons Brinckerhoff tarafından yönetildi. Amerikan tarihinin en pahalı ve en kapsamlı otoyol projelerinden biri olarak literatüre geçen proje 1991 yılında ihale edildi. Proje Charles nehrine inşa edilen iki köprü ve bir yeraltı otobanından oluşan büyük otoban projesi Boston şehrini sahile ve Logan Havaalanı’na bağlıyor.


The Leonard P. Zakim Bunker Hill Köprüsü

Proje Boston’da yaşayan bir mimarı da ev sahibi yaptı. Dev altyapı projesinden artan beton ve çelikle kendi evini yapan mimar, evine “Big Dig House” ismini verdi.


Big Dig House

Etiketler

2 yorum

Bir yanıt yazın