“Önemli Olan Yarışmalarda Ödül Almak Değil, Yarışma Sürecini Yaşamak”

Uşak Kenti Şehirlerarası Otobüs Terminal Kompleksi Mimari Proje Yarışması'nın ödül töreni ve kolokyumu 28 Ocak 2012'de Uşak Atatürk Kültür Merkezi'nde gerçekleşti. Hava şartlarının zorlu oluşu katılımın beklenenden az olmasına neden oldu.

{video475 src=”http://player.vimeo.com/external/35876988.sd.mp4?s=2c9b57bbdfff352cc04a1728dc42cbd7″}

{video475 src=”http://player.vimeo.com/external/35877646.sd.mp4?s=65167eade74df47e70d13d37fd27a9a0″}

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasından sonra TMMOB Uşak Temsilciliği Başkanı Avni Özgencil bir konuşma yaparak teşekkürlerini sundu. Mimari proje yarışmalarının öneminden bahsetti. Bu yarışmanın amatörce gerçekleştiğini söyledi ve Ticaret Odası’na katkılarından dolayı teşekkür etti.

Yarışmanın Uşak Belediye Başkanı Mimar Ali Erdoğan’ın teşvikiyle düzenlendiğini anlattı.

Yarışmaların önemli ve mimarlık kültürüne katkı sağladığını sözlerine ekledi.

Uşak Terminal Kompleksi Mimari Proje Yarışması’nın kendileri için önemini yönetmelikler gereği danışman jüri üyelerine verilen ücreti kabul etmeyişlerinden anlaşılabileceğini vurguladı.

Kazanan projenin uygulanadığında Uşak için bir kazanç olacağını söyledi. Kentin bu proje süreci sayesinde tanıtılmış olduğunu ekledi ve mimarlık literatüründe aldığı yer ile bu tanıtımın süreceğini söyledi.

82 adet özellikli projenin başvurduğunu ve yaklaşık 350 mimarın uşak için çalıştığını belirtti. Yarışmaların teşvik edilmesi gerektiğinin altını çizdi.

Daha sonra sözü alan Uşak Belediye Başkanı Ali Erdoğan ise mimari proje yarışması düzenlemekten hep korktuklarını anlattı. Uygulaması zor, isetenen sürede yapılamayacak projeler elde edileceğinden duydukları endişelerden bahsetti.

Belediyenin bu konuda tecrübesiz olduğunu, ancak jürinin çok titiz çalıştığını ve Mimarlar Odası Uşak Temsilciliği’nin desteğine minnettar olduklarını belirtti.

Proje yarışmasının sonucundan duydukları memnuniyeti de dile getirdi. Uşak’ın İzmir – Ankara aksında çok önemli bir yerde olduğunu bu yüzden bu projenin sonucunda elde edilen yapının bir sembol olacağını söyledi.

Erdoğan yarışmaların prensiplerini öğrendiklerini, 82 projenin katılmasının kendilerine cesaret verdiğini ve Uşak Belediyesi Hizmet Binası’nın projesini de mimari proje yarışmasıyla elde etmek istediklerini müjdeledi.

Uşak Milletvekilleri’nden Dilek Atagün Yılmaz konuşmasını yapmak üzere kürsüye çıktı. Uşak’ın adını ön plana çıkaracak her türlü projenin arkasında yer aldıklarını söyledi. Kentin şeker fabrikası gibi örnekleriyle her daim ilklere imza attığını sözlerine ekledi. Uşak’ın modern bir kent görüntüsünü elde edebilmesi için kentsel dönüşümü desteklediklerini de açıkladı.

Bir başka Uşak Milletvekili olan İsmail Güneş ise konuşmasının başlangıcında kent için çaba gösteren herkese teşekkür etti. 1953’te il olan Uşak’ın marka şehir olmasını istediklerini dile getiren Güneş, kentin değişim ve dönüşümü için kentlileri hazır olmaya davet etti.

Çevre yolu ihalesinin yapıldığının ve 700 günde tamamlanacağının haberini veren Güneş, sırada hızlı tren projesi olduğunu anlattı.

İsmail Güneş tüm katılımcılara teşekkür ederek konuşmasını tamamladı.

Konuşmaların ardından Ödül Töreni’ne geçildi.

Danışman jüri üyeleri olan Mehmet Ali Köseoğlu, Mine Özdemir, Avni Özgencil ve Tuncay Yılmaz’a Ali Erdoğan ödüllerini sundu.

Dilek Atagün Yılmaz Asil Jüri üyeleri olan Alper Ünlü, Nergis Eraşçı, Yakup Hazan, Erhan Öncü ve Afşin Yıldırım’a ödüllerini dağıttı ve Kent Konseyi Başkanı Zafer Aydın da yarışmada raportörlük yapan Mustafa Dayıoğlu ve Tuba Yıldırım’a ödüllerini verdi.

Hava koşullarının uygun olmadığı için törene geç katılan 1. Ödül’ü kazanan projelerin müellifleri adına ödülü Ali Erdoğan’dan Avni Özgencil aldı.

2. Ödül’ün sahipleri olan Barış Demir, Sıddık Güvendi ve Tuna Han Koç sahnede ödüllerini aldılar.

3. Ödül’ün müellifleri ise törene katılamadı. Ödül Mine Özdemir’e verildi.

Mansiyon sahiplerinin ödüllerini ise Avni Özgencil takdim etti. 1. ve 3. Mansiyonlar’ın müellifleri sahnede ödüllerini alırken 2. Mansiyon’un ödülü Öner Kargı’ya, 4. Mansiyon’un ödülü Turan Ünlü’ye ve 5. Mansiyon’un ödülü de Burak Özen’e verildi. Satın alma kazanan proje müelliflerinden Dilek Avsan ve ekibi Tuncay Yılmaz’dan ödüllerini aldılar.

Hem teslim döneminde hem de ödül töreninde hava şartlarının bu denli zor olması nedeniyle şansız bir yarışma olarak değerlendirilebilecek Uşak Kenti Şehirlerarası Otobüs Terminal Kompleksi Mimari Proje Yarışması’nın Kolokyumu’na geçildi.

Asil Jüri Üyeleri’nin tam kadro yer aldığı kolokyumu yönetmesi için Vedat Özen davet edildi. Yarışmaya katılan tüm ekiplere teşekkürlerini sunan Özen’in kısa konuşmasının ardından jüri değerlendirmelerde bulundu.

İlk söz alan isim Alper Ünlü oldu. Ünlü sözlerine başlarken birer aracı olduklarını ifade etti. Bu sürecin sonunda asıl kazananın Uşak ve Türkiye Mimarlığı olduğunu söyledi. Ulaşım yapıları için açılan mimari proje yarışmalarına nadir rastgelindiğini de sözlerine ekledi.

Yarışmaya toplam 82 projenin katıldığını, ancak bunlardan birinin 1 hafta geç teslim yaptığını, bir projenin de maketi olmaması nedeniyle elendiğini belirtti.

12 projenin finale kaldığını ve jürinin oy birliği ile kararlarını aldığını anlattı.

Jürinin projelerde yapının ulaşımla olan entegrasyonunu çok önemsediğini açıkladı. Yapının yollarla uyumunun, çevreyle olan bağlantılarının, işlevlerin ve estetiğin projelerde aranan kriterlerden bazıları olduğunu vurguladı.

1. Ödül’ü kazanan projenin yapımı kolay, iç ve dış mekanları çok iyi yansıtan, farklı terminaller arasındaki kopuşları yakalayan, tek bir nirengi noktası haline gelen bir proje olduğu için avantaj sahibi olduğunu anlattı.

Şartnamenin yakınında duran, proje yerinin görüldüğü açıkça belli olan ve bu bölgenin havasını teneffüs etmiş projelerin ödül aldığını söyledi.

Önemli olanın yarışmada ödül almak olmadığını, bir mimar olarak bu sürecin yaşanması olduğunun altını çizdi.

Erhan Öncü ise yarışmanın her sürecinin internet ve sosyal paylaşım olanaklarından faydalanarak sunulduğunu ve bu sayede çok sayıda kişiye ulaştığını belirtti.

Ayakta durabilecek şekilde tasarlanan projelerin çok önemli olduğunu söyledi. Birçok projede somut önerilerin bulunduğunu ve bu durumun jüri tarafından olumlu karşılandığını açıkladı.

Jürinin tesise erişim, kullanım, okunurluk, akışkanlık ve güvenliğin sürekliliğinin sağlanmasını beklediğini ifade etti.

1. Ödül’ü kazanan projenin uygulaması konusunda bir tereddütleri olmadığını anlattı.

Öncü tüm fikirleri birleştirip hibrit bir proje yapabilmeyi dilediğini söyledi.

Yakup Hazan deneyimli bir yarışmacı olarak tüm katılımcılara teşekkürlerini sundu ve yarışma sürecinin başlangıcını özetledi. Yarışma konusunun zor olmadığını ancak fazlaca zaman ayrılması gerektirdiğini vurguladı. Katılan projelerin bazılarının zihinsel olarak çok iyi olduğunu fakat ürünlerin yeterince gelişemediğinden dem vurdu.

2. elemenin ardından jüri raporunda genel eğimi anlatıldığını belirtti.

Nergis Eraşçı ise yarışma sürecinden bahsetti.

Uşak’ta yaşadığı için projenin uygulanması sonucunda nasıl bir ürün elde edileceğini değerlendirdiğini anlattı.

Yarışma sürecini ilk kez yaşadıklarını ve çok çaba sarfettiklerini dile getirdi.

Afşin Yıldırım ise jürideki tek İnşaat Mühendisi olduğunu söyledi ve Uşak’ta yaşadığını, mevcut otogara her gittiğindeki sıkıntıları konusunda dert yandı.

Hantal olmayan, çabuk uygulanabilecek ve modern bir çizgiye sahip projeleri aradığını anlattı.

Katılan projeler içinden 76 tanesinde statik açıdan bir sorun olmadığını açıkladı.

Jürinin genel anlamda işlevselliğe önem verdiğini bu yüzden statik zorlamalara bazen olumlu baktığını ifade etti.

Bu yarışma sayesinde mimarlığa gıpta ile baktığını da sözlerine ekledi.

1. Ödül’ü kazanan projenin Uşak için bir marka yaratacağını söyledi.

Yeniden sözü alan Vedat Özen mevcut otogarın da yarışmayla elde edildiğini hatırlattı. 1980’lerde yapılan yarışmanın çok farklı olduğunu, jürisini bürokratların oluşturduğunu ve programın mimarın kendi hazırladığını anlattı. Bu yarışmayı protesto edip katılmadığını ifade etti.

Daha sonra soru – cevap kısmına geçildi.

Bu arada 1. Ödül’ü kazanan projenin müellifleri olan Kutlu İnanç Bal ve Hakan Evkaya Kolokyum’a yetişti ve ödüllerini teslim aldı. Soru cevapların ardından kısa birer konuşma yaptılar.

Kolokyum sona erdikten sonra kokteyle geçildi.

Etiketler

Bir yanıt yazın