Mimarlık Kuram Kitaplığı Projesi’nin İlk Ürünü: Biçim ve İşlev

Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Mimarlık Bölümü bünyesinde geliştirilen Mimarlık Kuram Kitaplığı projesinin ilk kitabı Biçim ve İşlev, Aralık 2011'de çıktı.

Bugün biz, Louis Sullivan tarafından bir asır kadar önce zekice formüle edilen “biçim işlevi izler” özdeyişinin, ve bu formülasyonun arkasındaki düşünsel paradigmanın geçerliliğini yitirmediğini, belki de hiç yitirmeyeceğini; buna karşın, eleştirel pozisyonların ve alternatif paradigmaların bu bağlamda da biçim ve işlev üzerine tartışmanın her zaman var olacağını biliyoruz. Günün koşulları ile evrimleşmiş olsa da, biçim ve işlev tartışması hala canlı ve önemini koruyor.

Bu düşünce üzerine inşa edilen Biçim ve İşlev, Hakan Anay ve Ülkü Özten’in editörlüğünde, ODTÜ’den Doç.Dr. Güven Arif Sargın ve Doç.Dr. Mualla Erkılıç ve İTÜ’ den Doç.Dr. Mine Özkar’ın hakemliğinde, Osmangazi Üniversitesi, Mimarlık Bölümü, Mimarlık Kuram Kitaplığı projesinin ilk ürünü olarak okurla buluştu. Hikâyesi, editörlerinin yazarlara yönelttiği “Günümüzde biçim ve işlev tartışmasının neresindeyiz?” sorusu ile başlayan kitap, mimarlığın biçim ve işlev ile olan ilişkisini yeniden gözden geçirip, konu ile ilgili klasikleşmiş mimarlık metinlerini dilimize kazandırırken, aynı zamanda bu ilişkiyi günümüz koşullarını dikkate alan farklı bakış açılarından yeni ve özgün yaklaşımlar ile biraraya getirmeyi hedefliyor. Bu bağlamda, kitapta, Louis H. Sullivan, Dankmar Adler, Mary McLeod’un birer makalesinin çevirisi, Hakan Anay, Ülkü Özten, Ela Çil, Deniz Güner, A. Derin İnan, ve Levent Şentürk’ün özgün yazıları ile Uğur Tanyeli’nin mimarlıkta biçim ve işlev tartışması üzerine 2011 yılında ESOGU’de yaptığı bir konuşmanın bant çözümlemesi yer alıyor.

Biçim ve İşlev’in de içerisinde yer aldığı Mimarlık Kuram Kitaplığı, mimarlık kuramı alanında bir seri güncel tartışmayı hem tarihsel perspektifte ele almayı, hem de günümüze taşımayı amaçlıyor. Kitaplık, Hakan Anay ve Ülkü Özten tarafından yayıma hazırlanıyor. 2012 yılı içerisinde yayımlanmaya hazırlanan serinin diğer kitapları ile başka temaları da aynı formatta ele alacak olan Mimarlık Kuram Kitaplığı’nda Biçim ve İşlev’in ardından yayıma hazırlanan ikinci kitap Mimari Biçimcilik, üçüncü kitap ise halen çalışmaları devam etmekte olan Bauhaus’dan ne Kaldı? adını taşıyor. Mimarlık Kuram Kitaplığı projesi, tüm tasarım alanlarından akademisyenlere ve öğrencilere yönelik bir kaynak kütüphane oluşturmayı hedefliyor.

Satış fiyatı 7 TL olan kitabı ESOGÜ’den temin etmek mümkün. Sipariş için: Hakan Anay veya Ülkü Özten ile irtibata geçilmesi gerekiyor. E mail: info@hakananay.com; : info@ulkuozten.com Adres: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Mimarlık Bölümü, Bademlik Kampüsü, Eskişehir.

Etiketler

Bir yanıt yazın