Mardin Artuklu Üniversitesi Mimarlık Yüksek Lisans Programı Açılıyor

Uğur Tanyeli ve Bülent Tanju yürütücülüğünde Mardin Artuklu Üniversitesi Mimarlık Yüksek Lisans Programı bahar yarıyılında 10 yüksek lisans öğrencisi kabul edecek.

İlk etapta tezli olarak açılacak program ilerleyen dönemlerde tezsiz programa da öğrenci alacak.

Mimarlık Yüksek Lisans Programı, tasarım ve kuram gibi iki temel alanda yoğunlaşmayı öngörmektedir. Hedef, kuramı tasarımı destekleyici bir yan pratik olarak gören yaygın araçsal eğilimin aksi doğrultuda düşünebilme imkânlarının araştırılması ve geliştirilmesidir. Öğretim programı, kuramsal düşüncenin ana mimari etkinliklerden biri olduğu ve tasarımla bağının içsel sayılması gerektiği doğrultusunda yürütülecektir. Tezli ve tezsiz olarak iki ayrı güzergahta geliştirilen programda tasarım pratiği tezli ve tezsiz dallarda, doğal olarak, farklı ağırlıkta yer tutmaktadır. Tasarım pratiğinde amaçlanan formasyon, tasarım ve kuram pratiklerinin bütünlüğünün uygulamalı olarak ortaya konması ve deneyimlenmesidir. Kuramsal derslerdeyse, kentten tekil yapı ölçeğine, siyaset düşüncesinden kültür araştırmalarına dek bir dizi güncel akademik yönelimin eleştirel bir mesafeden tartışılması amaçlanmıştır.

Mardin Artuklu Üniversitesi lisansüstü akademik kadrosu Prof.Dr. Uğur Tanyeli ve Prof.Dr. Bülent Tanju ile birlikte Yrd.Doç.Dr. Halil İbrahim Düzenli, Yrd.Doç.Dr. Evrim Düzenli, Yrd.Doç.Dr. Alidost Ertuğrul, Yrd.Doç.Dr. Tayfun Gürkaş, Yrd.Doç.Dr. Ezgi Tuncer Gürkaş ve Yrd.Doç.Dr. Burak Asiliskender’den oluşmaktadır.

Mardin Artuklu Üniversitesi bahar yarıyılında açılacak lisansüstü dersler ise şunlar:

Tasarım ve Metodoloji Tartışmaları
(Uğur Tanyeli, Ezgi Tuncer Gürkaş)

Mimari tasarımda ve mimarlık historiyografisinde kullanılan yöntemlerin tarihine genel bir bakış olarak öngörülen derste, Feyerabend sonrası dünyada yöntemin varoluş imkânları tartışılacaktır.

Tarihyazımının Kuramsal Meseleleri
(Uğur Tanyeli, Halil İbrahim Düzenli)

Ders, tarihyazımının tarihsel analizini yapmaya yönelik bir deneme olarak düşünülmüştür. İki ana mesele üzerinde yoğunlaşacaktır: 1. Mimarlık tarihini özerk bir disiplin olarak yazma yaklaşımları, 2. Mimarlık tarihi-genel tarih ayrımını problemleştiren yaklaşımlar.

Mimarlık ve Modernlik Tartışmaları
(Bülent Tanju, Evrim Düzenli)

Modernite kuramlarına ve modernliğe ilişkin popüler kavrayışa eleştirel yaklaşmayı amaçlayan ders, mimarlığın ve genelde mekân üretiminin bu bağlamda bir tartışma zemini kılınmasını hedeflemektedir.

Osmanlı Mimarlığı Sorunsalları
(Uğur Tanyeli, Alidost Ertuğrul)

Osmanlı mimarlığı tarihinin gelenekselleşmiş historiyografik yaklaşımlarıyla ikna edici yanıtları bulunamayan meselelere alternatif açıklamaların neler olabileceği sorgulanacaktır. Ders tematik olarak yürütülecektir.

Historiyografik Metin Analizi
(Bülent Tanju, Tayfun Gürkaş)

Bir metnin tarihselliği içinde okunması için kullanılabilecek tekniklere genel bir bakış ve okuma pratikleri.

Mimarlık, Kent, Kentleşme Tartışmaları
(Bülent Tanju, Ezgi Tuncer Gürkaş)

Mimarlığın ait olduğu kentsel ortamla ilişkileri yerelden metropoliten ölçeğe uzanan bir çerçevede tartışılacak, kentin ve mimarlığın fiziksel gerçekliği de bulunan, ancak öncelikle toplumsal nitelikte olduğu meselesi üzerinde çalışılacaktır.

Mardin Artuklu Üniversitesi Mimarlık Yüksek Lisans Programı bahar yarıyılında tezli olarak mimarlık, şehir ve bölge planlama disiplini mezunlarına açıktır. Başvurular 19-25 Ocak tarihleri arasında şahsen ya da posta yoluyla Fen Bilimleri Enstitüsü’ne yapılabilir. Detaylı bilgi için lütfen web sitesine başvurunuz: http://fenenstitu.artuklu.edu.tr/

Etiketler

Bir yanıt yazın