New Year’s Tree Design Workshop

Lefke Avrupa Üniversitesi(LAU) Mimarlık ve İç Mimarlık Bölümü'nde 2011 yılının son günlerinde stüdyo derslerinin yoğunluğunun, stresinin giderek arttığı dönem sonuna yaklaşırken farklı ve eğlenceli bir tasarım molası verildi.

Atölye çalışmasının ana amacı yaratıcı bir şeyler ortaya koymanın uzun veya kısa süreli tüm tasarım projelerinde verdiği hazzı tattırmak, tasarıma ısındırmak, arkadaşlarıyla ve hocalarıyla birlikte keyifli bir hafta geçirerek verimli çalışmalar yapabileceklerini ve kendilerini geliştirebileceklerini göstermek olarak belirtiliyor. En önemlisi deyaratma sürecinin sonunda çektikleri uykusuzluk, yorgunluğu unutturan ortaya çıkarma ve uygulamanın gururunu yaşatarak, ödüllendirmek.

LAÜ Mimarlık ve İç Mimarlık bölümlerinin birinci ve ikinci sınıf stüdyo dersini alan öğrencilerinin ve IMARGE (İç Mimarlık Araştırma Geliştirme Topluluğu) katkılarıyla ve ders sorumlusu olan öğretim elemanları Balkız Yapıcıoğlu, M. Selen Abbasoğlu Ermiyagil, Ayşe Sıkıçakar Yücel, Vedat Çağanağa, Cemaliye Sunalp, koordinatörlüğünde, Lefke Avrupa Üniversitesi stüdyolarında başlayan tasarım aşaması, üniversitenin avlusundaki uygulama aşamasıyla devam etti. Üniversite rektörü Prof. Dr.Ahmet Bülend Göksel’in 22 Aralık 2011 Perşembe 19:00’da açılışını gerçekleştirdiği workshop ürünleri sergisi ile yeni yıla kadar üniversite bahçesinde sergilendi ve son buldu.

LAÜ Mimarlık ve İç Mimarlık Tasarım Stüdyosu Yeni Yıl 2012: “NEW YEAR’S TREE DESIGN” Workshop

Workshop Koordinatörü: Yrd. Doç. Dr. Balkız Yapıcıoğlu, Yüksek Mimar M. Selen Abbasoğlu Ermiyagil, Yüksek Mimar Vedat Çağanağa, Dr. Ayşe Sıkıçakar Yücel, Yüksek Mimar Cemaliye Sunalp

Konu: Kendi yeni yıl ağacını kendin yarat temasından yola çıkan workshop “NEW YEAR’S TREE DESIGN”olarak adlandırıldı.

“New Year’s Tree Design” workshopta kendi yeni yıl ağacını kendin yarat mantığına dayalı olarak, kendi taşıma sisteminin de kendi içinde düşünülmesi gereken, kırmızı ve yeşilinin kullanımının yasak olduğu, ışık kullanımının ise zorunlu olduğu soyut ağaçlar tasarımları istenmişti. Öğrencilerin bu sınırlar içerisinde istedikleri form ve şekilde üretimlerini yapmalarına izin verildi ancak min. 1,60 m yükseklikte ağaçlar tasarlamaya zorunlu tutuldular. Öğrenciler mukavva, ambalaj kutuları, karton, ip, çıta başta olmak üzere kolay bulunur, ekonomik veya atık malzeme kullanmaları yönünde teşvik edildi. Tüm bu birbirleriyle ilişkisiz malzemenin mimari geometri, formla birleştirilerek estetik bir şekilde bir araya getirilip renk ve doku eşliğinde sunumları önemsendi ancak hazır ve piyasada bulunduğu şekilde malzeme alınmasına ve düzenek kurulmasına izin verilmedi. Ortaya çıkartılan tasarımların aydınlatmaları da yine tasarımcıların tasarımlarının bir parçası olarak geliştirilmesine yönelik kritikler verilerek, projeleri yönlendirildi.

Workshop tasarım ve uygulama olmak üzere iki aşamada tamamlandı. Bu çalışmada hedeflenenler arasında öğrencilerin bireysel olarak başladıkları tasarımlarını beyin jimnastiği ile geliştirme becerisini kazandırmak yer aldığı belirtiliyordu. Bu sebeple öğrencilerden öncelikle soyutlanmış ağaçlarıyla ilgili maketler ve eskizler yapılması istendi.

Workshopun ikinci aşaması olan öğrencilerin tasarımları doğrultusunda kimi projelerinin inşasını da avluda gerçekleştirirken kimi de modüllerini stüdyoda üretti ve montajını, son rötuşlarını bir gün boyunca stüdyo yürütücüleriyle birlikte üniversitenin avlusunda yaptı. Mimarlık, İç Mimarlık, endüstri tasarımı gibi alanlarda hayal edilen tasarımın çizgiye, geometriye, alana ve hacme dönüşmesi kısaca tasarım aşaması eğitim sürecinin en önemli parçası iken projenin uygulamaya konulması ile ilgili teorik anlatımlar dışında kalıcı bir deneyim ortamı tasarım öğrencilerine ne yazık ki aktarılamıyor. Bu aradaki eksiklik ise tasarım öğrencisinin teori ile pratik arasındaki köprüyü kurmasını sağlamada ne yazık ki çoğu zaman yeterli gelmiyor. Buna bağlı olarakta workshop çalışmalarının özellikle uygulama aşamalarını içermesi öğrencinin yarattığı tasarımı görebilme açısından ve kendini de geliştirip, eleştirebilmesine olanak sağlayarak gelişimine büyük katkı sağladığı belirtiliyor. Bu açıdan gerçekleştirilen ikinci aşamanın da başarıyla tamamlandığını ve öğrencilere pratikte yaratıcılığın hazzını anlattığı düşünülüyor.

Etiketler

Bir yanıt yazın