Antalya Mimarlık Bienali’nin Ardından…

Türkiye'de ilk kez Antalya'da düzenlenen "Uluslararası Mimarlık Bienali'nin Ardından Değerlendirmeler" forumu, 21-22 Aralık 2011 tarihlerinde Maltepe Üniversitesi'nde gerçekleştirildi.

İki gün süren forum, geniş konuşmacı kadrosu ve kapsamlı tartışma konuları ile ilgi çekiciyidi.

Antalya Mimarlar Odası Başkanı Osman Aydın, Prof.Dr. Tülin Görgülü ve Prof.Dr. Emre Aysu’nun açılış konuşmaları ile başlayan forumun ilk gününde, bienalin değerlendirilmesi ve bienalde gerçekleştirilen işlerin aktarımı üzerinde yoğunlaşıldı. Bu bağlamda ilk oturumda, Osman Aydın, Celal Abdi Güzer ve Tülin Görgülü’nün bienal değerlendirmeleri yer aldı. İlk konuşmacı Osman Aydın, bir öz eleştiri yaparak bienalde eksik olduğunu düşündüğü noktaları sıraladı. Genel olarak bienalin halkla bütünleştiğini söyleyen Aydın, 4 günlük sürenin böyle kapsamlı bir etkinlik için yeterli olmadığını ve daha fazla katılımın gerçekleşmesi gerektiğini vurguladı. “Anadolu’da Mimarlık” sergisi üzerine de çok eleştiri aldıklarını belirten Aydın, bir sonraki bienale daha hazırlıklı olunması gerektiğini söyledi.

Sonraki konuşmacı Celal Abdi Güzer mimarlık bienalinin önemi üzerinde durdu. Bienalin, Türkiye’de cesaretlendirici bir başlangıç noktası olduğunu söyleyen Güzer, farklı disiplinlerden ve farklı ortamlardan olan katılımları bienalin önemli bir ekseni olarak değerlendirdi. Anadolu’da Mimarlık sergisinin ise medyatik olanın altını deştiğini dile getiren Güzer, her gün masaya yatırılan aynı işlerin dışında olup biteni görmenin değerli olduğunu ifade etti. Tülin Görgülü ise bienalin en önemli misyonunun halkın yolunu mimarlıkla kesiştirmek olduğunu söyleyerek devamının gelmesi gereken güzel bir etkinlik olduğun belirtti.

Parçalı Kenti Bir Araya Getirmek

Forumun ikinci oturumunda “Batı Antalya için Gelecek Senaryoları” adı altındaki workshop çalışmaları sunuldu. Hüseyin Kahvecioğlu’nun moderatörlüğünü üstlendiği oturumun konuşmacıları Ömer Kanıpak, Devrim Çimen ve Aslı Şener İçinsel oldu. “Gölgekent” çalışmasını sunan Ömer Kanıpak, Antalya’da iklimin ciddi bir belirleyici olduğunu dile söyleyerek projesini de iklim üzerine kurguladığını belirtti. Çalışmasını Yona Friedman’nın manifestosu üzerinden kurgulayan Kanıpak, Antalya’da daha gölge alanlar oluşturulması gerektiğini, bunun için de çalışmasında, binaların yerden yükseltilmesi ve altta kalan boşlukların kullanımı üzerinde durduğunu söyledi. Sonraki konuşmacı Devrim Çimen, Antalya’daki kopuk kamusallık üzerinden hareket ettiklerini belirterek alana küçük müdahalelerle sorunu çözmekten ziyade ifşa etmeyi amaçladıklarını vurguladı. Aslı Şener İçinsel de kentsel yaşamdaki iletişim eksikliği sorunundan yola çıktıklarını belirterek çalışmalarında kentsel boşlukların birer kamusal alan olarak denize doğru yönlendirilmesi üzerinde durduklarını belirtti.

Deneysel Mimarlık İşleri

Forumun sonraki oturumunda “Deneysel Mimarlık İşleri” başlığı altında birçok mimar tarafından tasarlanan projeler sunuldu. İlk konuşmacı Levent Şentürk, dokuma fabrikasında gerçekleştirdikleri “Kesişmeleri Dokuma” başlıklı çalışmalarını aktardı. Çıkış noktalarının dokuma fabrikasındaki izleri canlandırmak olduklarını söyleyen Şentürk, gerçekleştirdikleri birçok farklı enstalasyonda Marcel Duchamp’tan ilham aldıklarını belirtti. Sonraki konuşmacı Mert Eyiler, “İsimsiz” adlı tasarımlarının arka planını aktararak mekanları farklı şekilde algılamak üzerine kurgulanan fikirlerinin en önemli parçasının hayal kurmak olduğunu söyledi. “Boşlukları Hissetmek” başlıklı projelerini sunan Onur Eroğuz ise dokuma fabrikasını hissetmek üzere bir kentsel çözümleme yaptıklarını, projede fabrikadaki tesisat boşlukları ile kentsel boşluk ilişkisini kurduklarını söyledi. Sonraki konuşmacı Salih Küçüktuna, Cumhuriyet Meydanı’nda inşa ettikleri “Kesişen” başlıklı projelerini aktardı. Tarihten referans alarak bir sokak prototipi üzerinden gerçekleştirdikleri tasarımda çıkış noktalarının Kaleiçi’nin yapısını test etme isteği olduğunu söyledi.

Ahmet Önder ve Ceren Balkır Övünç ise ses enstalasyonu olarak geliştirdikleri “Burada Değil” başlıklı tasarımlarını paylaştı. Seslerin bulunduğumuz mekanı algılamamız üzerindeki etkisi üzerinde çalışan Önder ve Övünç, farklı alanlardan, farklı yaşamlardan topladıkları ses kayıtlarının dinlenebildiği büyük hoparlör tasarımını anlattı. Sonraki konuşmacı Boğaçhan Dündaralp ise “Bakanak” isimli tasarımını aktardı. Mimarlığı sipariş mantığına indirgememek, bazı şeyleri görmek ve gün yüzüne çıkarmak amacıyla hareket eden Dündaralp, tasarımını kurguladığı mekanda farklı bir bakış yaratmak istediğini belirtti. Ebru Erdönmez ve Burak Haznedar, “Yerçekimsiz” isimli tasarımlarında mikro kamusal alandan yola çıktıklarını belirtirken boşlukta bir mekan yaratmayı amaçladıklarını söyledi. Sonraki konuşmacı Eylem Erdinç ise “Shadowspace” isimli çalışmasında Antalya’da sur duvarlarının oluşturduğu gölgelik alanın mekansallaştırması üzerine yoğunlaştığını belirtti. Son konuşmacı Cem Kozar, “Karbon Kopya” isimli çalışmalarında, dünyada birçok mekanın kopyalanarak mekan algısının yitirilmesi üzerinden giden bir yerleştirme yapmak istediklerini, bu bağlamda çalışmalarının da kentlerin kopya yapılarla birer Disneyland’a dönüşmesini eleştirdiğini söyledi.

Bienal değerlendirmeleri ile süren forumun birinci günü öğrenci workshopları sunumları ile sona erdi. Forumun ikinci gününde gerçekleşen oturumları ise aşağıdaki videolardan izleyebilirsiniz.

1. Uluslararası Antalya Mimarlık Bienali’nin Ardından Değerlendirmeler (Güncel Mimarlık Sorunları)

1. Uluslararası Antalya Mimarlık Bienali’nin Ardından Değerlendirmeler (Güncel Mimarlık Sorunları) – 1 from Arkitera on Vimeo.

1. Uluslararası Antalya Mimarlık Bienali’nin Ardından Değerlendirmeler (Güncel Mimarlık Sorunları) – 2 from Arkitera on Vimeo.

1. Uluslararası Antalya Mimarlık Bienali’nin Ardından Değerlendirmeler (Güncel Mimarlık Sorunları) – 3 from Arkitera on Vimeo.

1. Uluslararası Antalya Mimarlık Bienali’nin Ardından Değerlendirmeler (Güncel Mimarlık Sorunları) – 4 from Arkitera on Vimeo.

1. Uluslararası Antalya Mimarlık Bienali’nin Ardından Değerlendirmeler (Mimarlık Eğitimi)

1. Uluslararası Antalya Mimarlık Bienali’nin Ardından Değerlendirmeler (Mimarlık Eğitimi) – 1 from Arkitera on Vimeo.

1. Uluslararası Antalya Mimarlık Bienali’nin Ardından Değerlendirmeler (Mimarlık Eğitimi) – 2 from Arkitera on Vimeo.

1. Uluslararası Antalya Mimarlık Bienali’nin Ardından Değerlendirmeler (Mimarlık Eğitimi) – 3 from Arkitera on Vimeo.

1. Uluslararası Antalya Mimarlık Bienali’nin Ardından Değerlendirmeler (Mimarlık Eğitimi) – 4 from Arkitera on Vimeo.

Etiketler

Bir yanıt yazın