Emek’in Sadece Süsleri Korunacak

Mimarlar Odası İstanbul Şubesi Emek sinemasının, iddia edildiği gibi korunmayacağını, yalnız tavan ve duvan süslerinin yeni mekâna taşınacağını dile getirerek yıkımın Emek binasıyla sınırlı kalmayacağını savundu.

TMMOB Mimarlar Odası İstanbul Şubesi Beyoğlu’ndaki Emek ve Saray sinemalarının bulunduğu Cercle D’orient binasının yıkılıp yerine büyük bir alışveriş merkezi yapılması ve Tarlabaşı’nın yeniden yapılanmasını bir kez daha eleştirdi.
Mimarlar Odası’nın Karaköy’deki binasında gerçekleştirilen açıklamada, Kültür Bakanı Ertuğrul Günay’ın “Emek sineması yıkılmayacak, aynen korunacak. Bu olayla ilgili raporları herkes dikkatlice okusun” sözleri hatırlatıldı, ancak projenin farklı olduğu belirtildi. Projenin
Emek sinemasının aynen korunmasını değil, sadece tavan ve duvar süslerinin sökülüp yeni inşa edilecek ticaret merkezinin üst katına yapılacak kopya mekana taşınmasının planlandığı anlatıldı.

Proje Emek’le sınırlı kalmayacak

“Bu projeler Anayasa ve uluslararası normlara aykırı dayanak gösterilerek gerçekleştirilmektedir” ifadeleriyle tepkisini dile getiren Mimarlar Odası adına açıklamayı yapan Çevre Etki Değerlendirme Kurulu üyesi Mücella Yapıcı, yıkımların hukuk dışı şekilde yapılarak insanların sindirilmek istendiğini söyledi. “5366 Sayılı, Yıpranan Tarihi ve Kültürel Taşınmaz Varlıkların Yenilenerek Korunması ve Yaşatılarak Kullanılması Hakkında Kanun kapsamında tarihi binalar yok ediliyor. Bunun en önemli ayaklarından bir tanesi de Cercle D’orient binasının yıkılması ve yerine büyük ticari gelirler sağlanacak alışveriş merkezlerinin kurulması.” 5366. sayılı yasanın Başbakan tarafından Beyoğlu Belediye Başkanı Ahmet Misbah Demircan’a sipariş edilerek çıkarıldığını iddia eden Yapıcı, bu projelerin sadece Tarlabaşı, Saray ve Emek Sinemaları ile kısıtlı kalmayacağını savundu.

Mimarlar Odası Başkanı Prof. Dr. Deniz İncedayı ise bilirkişi raporlarına rağmen Emek Sineması hakkında yürütülen durdurma kararının kaldırılmasına vurgu yaparak kültürel değerlerin korunması gerektiğini söyledi. “Tarlabaşı çevresinde yürütülen proje çağdaş bir proje değildir, çağdaşlaşma durmadan halkı tüketime yönelten yapıların yapılması ile olmaz.”

Devam eden dava ve bilirkişi raporlarıyla ilgili görüşlerini açıklayan Avukat Can Atalay ise, “Emek ve Tarlabaşı hakkında Beyoğlu Belediyesi karar almadım diyor, karar alınmamışsa bu süreç nasıl başladı” diye sordu. Atalay Emek Sineması’nın bulunduğu Cercle D’orient binasının 1993 yılında Kamer İnşaat’a 25 yıllığına kiralanmış bir yapı olduğu belirtti ve Kamer İnşaat’ın dört yıl sonra kira anlaşmasının biteceği ve bu arada başka projelerin buna dahil olacağını iddia etti.

Bülent Eczacıbaşı’ndan yeni öneri

Emek sinemasının geleceğine dair bir başka gelişme de İstanbul Kültür Sanat Vakfı’nın dünkü değerlendirme toplantısında ortay çıktı. İKSV Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Eczacıbaşı yıkılması planlanan Emek sinemasıyla ilgili yeni bir öneri getirdi. Eczacıbaşı tarafların altı ay süre tanıması halinde bir öneri geliştirebileceklerini ifade etti: “Bu süreçte Emek Sineması’nın kültür sanat dünyamıza katkıda bulunabilecek, Beyoğlu’nun dokusuna uyum sağlayacak biçimde nasıl ele alınabileceğini, nasıl bir finansman planıyla yeni bir projenin hayata geçirilebileceğini araştırıp ortaya bir öneri koymaya çalışalım. Belki biz daha olumlu bir proje hazırlarız. Belki tercih o yönde yapılır.”
Emek sokağı işgal edilecek

Emek sinemasının yıkımını engellemek ve kamuoyunun sesini duyurabilmek için 24 Aralık Cumartesi günü bir dizi eylem yapılacak. Akşam saat 4’de Taksim Meydanı’nda toplanacak sanatseverler ve sivil toplum örgütleri Emek sinemasına yürüyecek ve sinema önünde bir basın açıklaması yapacak. Emek sinemasının sokağına kurulacak çadırların ardından etkinlikler başlayacak. Konser, forum, sessiz sinema oyununun yanı sıra film gösterimi de yapılacak olan eylem sabaha kadar sürecek.

Etiketler

Bir yanıt yazın