Türk Pavyonu Venedik Bienali’nde

Ayşe Erkmen, 2011 Venedik Bienali 54. Uluslararası Sanat Sergisi'nde Türkiye'yi temsil edecek.

Erkmen, uluslararası küratör Fulya Erdemci tarafından Türk Pavyonu için seçilen isim. Erkmen ve Erdemci, Londra tabanlı küratör Danae Mossman ve endüstriyel tasarımcı Konstantin Grcic ile beraber çalışacak. İstanbul Kültür ve Sanat Vakfı tarafından yürütülen Türk Pavyonu, Venedik Bienali’nin buluşma noktası olan Arsenale Artiglere’de yer alacak.

Erkmen’in heykel uygulamaları fotoğraf, animasyon ve montaja kadar uzanıyor. Çalışmalarında heykeli hesaba katmasına rağmen, Erkmen biçimleri icat etmiyor. Bunun yerine her zaman yerel özellikleri taşıyan çizgiler buluyor ve bunları yeniden yorumluyor. Mekanı veya nesneleri heykeller gibi geçici bir süre için işlemek amacı ile ödünç alıyor. Onun çalışmaları bizi çevreye, yapılara, olaylara karşı duyarlı hale getiriyor.

Erkmen’in projesinin detayları Nisan 2011’de gerçekleştirilecek bir basın toplantısı ile duyurulacak.

Ayşe Erkmen

Erkmen 1977 yılında Mimar Sinan Üniversitesi Heykel Bölümü’nden mezun oldu. 1993’de Berlin’de düzenlenen DAAD Uluslararası Sanatçı İkameti Programı’na katıldı. 1998-99 yılları arasında Kassel Sanat Akademisi’nde, 2000-2007 yılları arasında Frankfurt Staedelschule’da çalıştı. 2002 yılında Almanya’da Maria Sibylla Merian ödülünü kazandı.

Fulya Erdemci

Sayısız sergi ve bienal küratörlüğü yapan Erdemci, 1994-2000 yılları arasında İstanbul Bienali yöneticiliği, 2003-2004 yılları arasında Elgiz Bağımsız Sanat Müzesi yöneticiliği ve 2004-2005 yılları arasında İstanbul Modern’de Bağımsız Sergiler Küratörlüğü yapmıştır. Erdemci, Temmuz 2008’den bu yana Amsterdam’da Sanat ve Kamusal Alan Kuruluşu’nda yönetici olarak çalışıyor.

Danae Mossman

2010 yılında Mossman bir toplumsal sanat araştırması ve yürütücülüğü ajansı olan Situations’da yardımcı yapımcı olarak çalıştı. 2004-2007 yılları arasında yönetici/küratör olarak Yeni Zelanda Christchurch’de Physics Room projesinde çalıştı. Fulya Erdemci ile 2008 yılında Christchurch Bienali kapsamında “Wandering Lines: Towards a New Culture of Space” isimli serginin küratörlüğünü yaptı. Mossmann bugünlerde Londra White Cube’de iletişim koordinatörlüğü yapıyor.

Konstantin Grcic

Münih’te 1991 yılında Konstantin Grcic Endüstriyel Tasarım bürosunu kuran Grcic, büyük tasarım firmaları için üretimler yapmaya başladı. Birçok tasarımı uluslararası tasarım ödülü kazandı ve yerel müzelerde kalıcı eserler olarak yer aldı. Son dönemde Konstantin Grcic, Serpentine Galeri için “Design Real”, St. Etienne Tasarım Bienali için “Comfort” gibi birçok önemli tasarım sergisinin küratörlüğünü yaptı. 2010 yılında Miami Tasarım Yarışması’nda yılın tasarımcısı ödülünü aldı.

Türkiye Dış İşleri Bakanlığı Tanıtma Fonu tarafından desteklenen Venedik Bienali Türk Pavyonu’nun sponsorluğunu İtalyan otomobil firması Fiat gerçekleştiriyor. Fiat aynı zamanda 2013 yılındaki Venedik Bienali kapsamında gerçekleşecek Türk Pavyonu’nun da sponsorluğunu üstlenecek.

Türk Pavyonu

54. Uluslararası Sanat Sergisi Venedik Bienali
Sanatçı: Ayşe Erkmen
Küratör: Fulya Erdemci
Ortak: Danae Mossman
Düzenleyen: İstanbul Kültür ve Sanat Vakfı
Proje Yöneticisi: Deniz Ova
Arsenal, Venedik
4 Haziran- 27 Kasım 2011
Özel Gösterim: 1-3 Haziran 2011

Detaylı bilgi için: www.iksv.org

Etiketler

Bir yanıt yazın