Mimari tasarımın yükselen yıldızı Türkiye

Son dönemde ülkemizdeki inşaat sektörüne ilgi giderek artıyor. Pazara yeni yatırımcılar giriyor. İç talep çok canlı. 2011 üçüncü çeyreğinde inşaat sektörü yüzde 10,6 büyüdü. Müteahhitlik firmalarımız, bölgede çok büyük projelere imza atıyorlar.

Sektör geliştikçe, tasarıma verilen önem artıyor. Türkiye’de yapılan projeler küresel yarışmalarda başarılı sonuçlar elde ediyorlar. Geçtiğimiz hafta, Bloomberg ve Google’un ana sponsorluğunda Londra’da düzenlenen International Property Awards’da ülkemiz 5 Büyük Ödül alarak, dünyanın pek çok önemli ülkesini geride bıraktı. International Property Awards, dünyanın her yanından gelen konut ve ticari gayrimenkul projelerine açık. 1995’den beri düzenlenen yarışmaya katılan eserler, 75 bağımsız jüri üyesi tarafından değerlendiriliyor.

Mimari tasarımın yükselen yıldızı Türkiye
International Property Awards’da “Yüksek Bina” Best High-Rise Architecture- kategorisindeki büyük ödül Bursa’daki Nilüfer projesine verildi. Nilüfer’in yaratıcıları Gökhan Avcıoğlu ve Dara Kırmızıtoprak, Türkiye’nin yükselişini, yatırımcıların mimarinin sağladığı katma değere olan inancın artmasına bağlıyorlar. Avcıoğlu ve Kırmızı-toprak uzun yıllardır önemli projelere imza atmış olan deneyimli mimarlar. Her ikisinin de yurtiçi ve yurtdışından alınmış ödülleri var. Avcıoğlu ve Kırmızıtoprak, mimari açıdan öne çıkmanın Türkiye’nin tanıtımına büyük katkıda bulunduğunu vurguluyorlar. Bu yüzden, önümüzdeki yıl International Property Awards’ın Avrupa Ödül Töreni’nin İstanbul’da yapılması için yoğun çaba gösteriyorlar.

Türkiye’den yaratıcı ve cesur çalışmalar
Londra’nın Savoy Oteli’nde düzenlenen ödül töreni sonrasında, International Property Awards’ın Başkanı Stuart Shield, sorularımızı yanıtladı.

F. Karahasan: Türkiye’ninbaşarısını nasıl yorumluyorsunuz.
S. Shield: Türkiye’den daha önceki yıllarda da başvurular olmuştu. 2011’de sanki yeni bir şeyler oldu. Avrupa’dan, özellikle de Türkiye’den gelen katılımların kalitesi çok yükseldi. Standartlar o kadar yükseldi ki, gelecekteki katılımcıların işi zorlaştı. Türkiye’nin başarısı bizleri de çok heyacanladırdı. Önümüzdeki ödül törenini Türkiye’de düzenlemek için ciddi bir biçimde araştırma yapmaya başladık.Umarım, bağımsız destekleyici kuruluşlar buluruz. Türkiye’ye gelebilmek için elimizden geleni yapacağız.

F. Karahasan: Değerlendirmeyi nasıl yapıyorsunuz?
S. Shield: Biz her ülkedeki en iyileri bulup ödüllendirmeyi hedefliyoruz. 75 bağımsız jüri üyemiz var. Her yıl katılımın düzeyi artıyor. Biz de gücümüzü artırmak için yeni üyeler davet ediyoruz. Sponsorlarımız arasında bulunan inşaat sektörüyle ilgili kuruluşlar oy kullanamıyorlar. Farklı disiplin ve becerilere sahip jüri üyelerine ihtiyacımız var. Bu uzmanlık hayati bir önem taşıyor. Türkiye’yi gerçekten kutlamak gerek.

F. Karahasan: Sizce Türkiye’nin başarısının gerisinde ne var?
S. Shield: Yaratıcı, yenilikçi ve cesur çalışmalar gördük. Mükemmeliyet düzeyi, Avrupa’nın pek çok geleneksel çalışmasının çok ilerisindeydi. Bu konu üzerinde ayrıntılı düşünmek gerek. Türkiye’nin bu kadar çok ödül kazanmış olması, rekabetin gözlerinin Türkiye’ye yönelmesine neden olacak. İsim veremeyeceğim ama, geçmiş yıllarda önemli bir kuruluşun sahibi, İspanya’da ödül kazanan bir projeyi görmek ve şirketi yakından tanımak için özel jetine atlayıp, tepe yönetimiyle İspanya’ya gitti. Dönünce, “Bu firmanın bizi neden yendiğini anladım” diye konuştu. Bence,
bu yıl sizlerin neden ödül aldığınızı anlamak ve işlerinizi yerinde gözlemlemek için gelen ziyaretçilerin olacağı
tahmininde bulunabilirim.

Müteahhitlere yurtdışından 20 milyar dolarlık iş
Bu yıl, Ortadoğu’daki krizlere rağmen, Türk müteahhitler ilk 9 ayda 15 milyar dolarlık iş üstlendi. Yıl sonu rakamının 20 milyar doları bulması bekleniyor. Türkiye Müteahhitler Birliği Başkanı Emin Sazak’tan aldığım bilgiye göre, yeni işlerin dağılımında Türkmenistan %17.4’lük oran ile birinci. Onu Rusya Federasyonu (%16.7), Irak (%14.6) ve Suudi Arabistan (%7.7) izliyor. 2011’in çarpıcı gelişmelerinden birisi Venezuela’dan önemli sayılabilecek miktarda iş alınmış olması. Sazak “Güçlü mimari tasarım uygulamalarının ulusal ve uluslararası pazarlardaki projelerimiz açısından önemli katma değer yarattığına” dikkat çekiyor.

Etiketler

Bir yanıt yazın