“İnsanlar Geçicidir, Eserleri Kalıcı…”

Mesleki yaşamını uzun yıllar Türkiye'de sürdüren Japon Mimar Tatsuya Yamamoto'nun, 18 Aralık 2010 akşamı aramızdan ayrılmasının üzerinden bir yıl geçti.

1995 yılından itibaren çalışmalarını TAGO Mimarlık bünyesinde beraber yürüttüğü Gökhan Aktan Altuğ’a, saygı ve özlemle andığımız Yamamoto’yu sorduk.

Altuğ, Tatsuya Yamamoto ile dostlukla başlayan ve sonrasında iş hayatında devam eden 23 yıllık bir beraberlikleri olduğunun altını çizerek, “Bir şeyleri ortak yapmanın keyfine vardık,” dedi. Bunu çevrelerine de yansıttıklarını ve bu anlamda ortaklık konusunda iyi bir model olduklarını düşünen Altuğ, erken gelen bu ayrılığın kendisini tabii ki zorladığından söz etti. Altuğ, “Eğer birimizden biri vefat veya başka bir durumda ayrılmak zorunda kalırsa, diğerimiz devam etmeyiz diye kendi aramızda konuşuyorduk. Ama bu olay biraz erken olunca, ben kaldığım yerden tek başıma devam edip birlikte karar verdiğimiz hedeflere tek başıma ulaşmaya çalışma kararı aldım. Bizim birbirimize verdiğimiz sözler vardı, belirlediğimiz birtakım hedeflerimiz vardı. Onlara ulaşacağız. Kendisi yurt içinde ve yurt dışında oldukça iyi tanınan, çok değerli bir insandı. Onun yokluğunu bizler ve diğer dostları da yoğun bir şekilde hissediyoruz. Ama bu meslekte biliyorsunuz eserler kalıcıdır, neticede insanlar gidiyor ama eserleriyle anılıyorlar,” dedi.

Yamamoto Hakkında
1961 yılında Japonya’da doğan Tatsuya Yamamoto, 1983’te Tokyo’da Shibaura Teknik Üniversitesi Mimarlık Bölümü’nden mezun oldu. Japonya’da, Fransa’da ve Türkiye’de üç ayrı yüksek lisans yapan Yamamoto, 1986 yılında “ikinci ülkem” dediği Türkiye’ye yerleşti. Yamamoto, 1987-1990 yılları arasında, Mimar Sinan Üniversitesi’nde, 1991-1995 yılları arasında da Eskişehir Anadolu Üniversitesi’nde öğretim görevlisi olarak çalıştı. Bu süre içinde Japonya, Türkiye hükümeti, UNESCO vs. adına çeşitli projeler yöneten Tatsuya Yamamoto’nun, Japonya, ABD ve Avrupa’da uygulanmış çeşitli eserleri bulunuyordu.

Projelerinden bazıları
Ser Plaza
Kütahya Adliyesi
Eskişehir Adliyesi
Sarkuysan İş Merkezi
Kavacık Gülsan İş Merkezi
Incity
Dündar İnşaat Rumelifener Istanblue
Albaraka Ofis Binası
Güneri İnşaat Ikebana
Koray İnşaat Natura Evleri (Eskişehir)
Dumankaya Vizyon
Dumankaya İkon
Dumankaya Cadde
Dumankaya Adres Lobi
Bay İnşaat Bay Residence (İstinye)
Soyak Karşıyaka Siesta
Soyak Halkalı Park Aparts
Bursa Korupark AVM ve Konutları
Sinpaş Ankara ORAN Projesi

Yamamoto’nun Arkiv profiline buradan ulaşabilirsiniz.

Misafir Yerliler Programı’nda Tatsuya Yamamoto

 

Etiketler

Bir yanıt yazın