Tasarım: İkiz Kuleler patlarken

Seul'de inşa edilecek ikiz gökdelenlerin tasarımı 11 Eylül saldırılarında çöken İkiz Kuleler'deki patlamayı çağrıştırınca ortalık karıştı. El Kaide sempatizanlığıyla suçlanan Holllandalı mimarlık firması hemen özür diledi.

Güney Kore’nin başkenti Seul’ün merkezinde inşa edilecek iki gökdelen için New York’taki 11 Eylül saldırılarında yıkılan İkiz Kuleler’deki patlamayı çağrıştıran bir proje çizerek tepki çeken Hollandalı mimarlık firması özür diledi. Projede ilk bakışta dikkati çeken nokta ise, 2001’deki saldırı sırasında ilk patlama anında kulelerin ortasından etrafa yayılan duman ve alevleri hatırlatır şekilde, yeni binalarda çıkıntılı katlar tasarlanmış olması. ‘Bulut’ adı verilen projenin mimarları ise, ‘ateş ve dumandan değil’ gökdelenleri saran hayali bulutlardan ilham aldıklarını söylüyor.

Oldukça lüks evlerin bulunacağı gökdelenlerin ortasında bulunan bu çıkıntıda kapalı havuzlar, restoranlar, kafeler ve bir spor salonu yer alacak. ABD basınına göre projeye tepki gösteren 11 Eylül mağdurlarının yakınları, tasarımcıların saldırıda hayatını kaybedenlere saygısızlık ettiğini, bunun “ucuz reklam işi” olduğunu belirtiyor. Tasarımcı firma MVRDV ise, saldırıları betimler şekilde bir proje yapma niyetleri olmadığını, çalışmalar boyunca da benzerliği fark etmediklerini söyledi. İnternet sitesinden özür dileyen firma, Facebook sayfasından da, “Gerçek bir medya bombardımanı başladı ve birçok tehdit mektubu ve telefonu aldık, bizi (saldırıyı yapan) El Kaide’nin sempatizanı olmakla suçluyorlar” açıklaması yaptı. Projenin değiştirilip değiştirilmeyeceği belirtilmezken, plan için son karar martta verilecek.

Etiketler

Bir yanıt yazın