Beyoğlu İçin Birlikte Mücadele Vakti

"Beyoğlu İçin Mücadele İnisiyatifi", Beyoğlu'nun soylulaştırılmasına karşı, masa, sandalye meselesinden, Emek sinemasının yıkılmasına, Park Oteli inşaatından, okulların satılmasına kadar tek tek yürütülen mücadeleleri tek çatıda topluyor.

Beyoğlu’nun çeşitli projelerle soylulaştırılmasına karşı, tek tek mücadele eden sivil toplum kuruluşları, “Beyoğlu İçin Mücadele İnisiyatifi” adı altında bundan sonra mücadeleyi birlikte yürütecek.

İnisiyatif adına basın açıklamasını okuyan Kaan İşmen, masa, sandalye kaldırma meselesi ile gündeme gelen Beyoğlu’na müdahale sürecinde Beyoğlu Belediye Başkanı Ahmet Misbah Demircan’ın açıklamalarından, Taksim ve İstiklal Caddesi civarındaki işletmelerin farklı sermaye gruplarının eline geçerek butik otellere, elit kafelere dönüşeceğinin anlaşıldığını, bunun devlet eliyle “soylulaştırma” olduğunu söyledi.

“Her kesimden insanın karşılaşma alanı Beyoğlu’na yapılan birçok proje ile fiziki mekâna parça parça müdahale ediliyor. Siyasal ve kültürel bir dönüşüm gerçekleşiyor. Bununla da Beyoğlu’nun sadece parası olanın girebildiği koca bir rant kapısı olması hedefleniyor.”

Projelerden bazıları şöyle:

* Tarlabaşı ve Bedrettin Mahallesi’nde yapılan kentsel dönüşüm, Emek sineması ve Cercle D’Orient binasının yıkılmak istenmesi, İstiklal Caddesi’nde bulunan Olgunlaşma Enstitüsüne ait bina, Taksim Ticaret Lisesi’nin satılması çalışmaları, çevresinde yaşayanları yok sayan Park Oteli inşaatı, meydan yayalaştırma projesi içerisine yedirilerek fark edilmemesi amaçlanan Taksim Gezi Parkı’nda yapılması planlanan Taksim Kışlası’nı İhya projesi.

“Masa, sandalye meselesi için komisyon kurulsun”

İnisiyatifin oluşumlarından Beyoğlu Eğlence Yerleri Derneği (BEYDER) Başkanı Tarkan Karar, temmuz ayında Taksim’deki masa ve sandalyelerin kaldırılmasıyla birlikte, ticari olarak büyük sıkıntı yaşadıklarını, çalışanlar ve aileleri dahil 20 bin kişinin bundan etkilendiğini söyledi.

Masa ve sandalyeler yüzünden yayaların ve araçların geçişi konusunda sıkıntılar olduğunu kabul ettiklerini söyleyen Karar, bu yüzden de Belediye Başkanı Demircan ile görüşmelerinde, bu problemin sivil toplum kuruluşları, mimarlar, esnaflar ve belediye yetkililerinden oluşan bir komisyonla ortak kararlar sonucu çözülmesi gerektiğini belirttiklerini söyledi.

“Emek sineması için yeniden sokağa”

Beyoğlu’nda amaçlananın fiyatları arttırarak eğlenceyi elit kesimin yararlanabileceği bir hale dönüştürmek olduğunu söyleyen Karar, masa, sandalye meselesi ile ilgili Belediye’den yanıt beklediklerini belirtti.
İstanbul Kültür Sanat Varyetesi’nden (İKSV) Begüm Fırat, Emek Sineması’nın yıkılması için verilen yürütmeyi durdurma kararının iptal edildiğini hatırlatarak, ilk baştan beri sokakta verilen mücadeleyi tekrar başlatmak gerektiğini söyledi.

Sosyal Güvenlik Merkezi’ne ait kamu malı Emek sinemasının, kentsel ve kişisel bellek açsından çok önemli bir yeri olduğunu söyleyen Fırat, sokak mücadelesinden önce facebook ve twitter üzerinden sanal Emek nöbeti başlattıklarını belirtti.

Gümüşsuyu Park Oteli Mağdurları İnisiyatifi’nden Ayşe Süzer, yürütmeyi durdurma kararı verilen ve 24 saat inşaatı süren Park Oteli’nin tüm mahalleliyi rahatsız ettiğini ancak yetkililerden bir yanıt alamadıklarını söyledi.

Etiketler

Bir yanıt yazın