Kale’de yeşil şenlik

İzmir'de kentsel dönüşümün başladığı bölge olan Kadifekale'de boşaltılan heyelan bölgesinde cumartesi ağaç dikme bayramı var

İzmir Büyükşehir Belediyesi, kent dönüşümü gerçekleştirilen Kadifekale’de “ağaç dikme şenliği” düzenleyecek. Cumartesi günü gerçekleştirilecek törende İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, kentsel dönüşüme ilişkin mesajlar verecek.

Cazibe merkezi
Büyükşehir Belediyesi’nin kentin simge mekanlarından Kadifekale’de uyguladığı kentsel dönüşüm çalışmaları meyvelerini verdi. Bölgede oturan binlerce vatandaşı güvenli konutlara taşıyarak boşaltılan heyelan bölgesinde “kent ormanı” oluşturmaya başlayan İzmir Büyükşehir Belediyesi, bu hafta sonu Kadifekale’de “ağaç dikim şenliği” gerçekleştirecek. Başkan Aziz Kocaoğlu’da saat 11.00’da düzenlenecek etkinliğe katılarak ağaç dikecek. Kocaoğlu törende, kentsel dönüşüm uygulamalarına ilişkin açıklamalar yapacak.

Uzun yıllar sonra yeniden kentin cazibe merkezi olmaya aday Kadifekale’de Büyükşehir belediyesi tarafından yürütülen kentsel dönüşüm çalışmalarında yıkılan konut sayısı 1849’a ulaşırken, kazanılan 420 bin metrekarelik alanın 60 bin metrekarelik bölümü şimdiden ağaçlandırıldı. Kale’nin denize bakan tarafından başlatılan ağaçlandırma, şimdi Yeşildere tarafına da yayıldı.

20 bin olacak
İzmir Büyükşehir Belediyesi, Kadifekale Heyelan Bölgesi’nde kamulaştırma konusunda uzlaşmaya varılan binaların yıkımında sona yaklaştıkça, kentin görüntüsü de değişiyor. Bugüne kadar yapılan çalışmalarda, binalarının yıkımının ardından zemindeki molozlar kaldırıldı ve temizlendi. Alanın tamamına 20 bin ağaç dikilmesi planlanıyor.

1849 bina ormanlık alana döndü
Toplam 420 bin metrekarelik alana sahip olan Kadifekale Heyelan Bölgesi’ndeki konutlar etap etap yıkılıyor. Bakanlar Kurulu’nun 1977 yılında “Afete Maruz Bölge” ilan ettiği İmariye, Vezirağa, Hasan Özdemir, Yeşildere, Kosova, 1. Kadriye, Altay ve Kadifekale mahallelerindeki toplam 1968 konut için kamulaştırma kararı alınmış ve yıkımlara başlanmıştı. Bölgede bugüne kadar 1849 adet konut yıkıldı.

Etiketler

Bir yanıt yazın