Pekin Mimarlığının Değişen Yüzü – Phoenix Medya Merkezi

Hong Kong'lu Phoenix Medya, Pekin'deki yeni merkez binası için, gelenekten kaçışı, geleceğe açıklığı simgeleyen bir mimari formu tercih etti.

Chaoyang Park’nın doğusunda köpeklerini gezdirenler, koşanlar ve yaşayanlar garip kıvrımlara sahip metal bir yapının inşasına tanık oluyor. Cam kaplı, eğrisel metal halkalar biri 10 katlı olmak üzere iki binayı birleştiriyor. Yapı hem kamusal hem de özel alanları içerisinde barındırırken, şeffaf stüdyolar, restorantlar ve kafeler de bina içerisinde çözülüyor. Bitmemiş haliyle bile modern formu halkın büyük beğenisini topluyor.

Çin’in gelişmek ve modernleşmek için her platformda olduğu gibi, mimarlık alanında da uluslararası kişilerle çalışması, aynen New York ve Dubai gibi, yadırganacak bir şey değil. Fakat Phoenix Medya Merkezi’nin bu anlamda farklı olmasının bir sebebi, yerel bir tasarım firması olan Bejing Institute of Architectural Design (BIAD)’ı bu modernleşme projesi için seçmiş olması. Bu mimarlık ve mühendislik hizmetinin uluslararası standartlarda sunulabildiğinin de bir anlamda göstergesi olabilecek bir yapı.

BIAD’nin yönetici mimarı Shao Weiping: “Geçen 10 yılda yapılan tüm simgesel yapılar yabancı mimarlara yaptırıldı. Bu da halka modern tasarımı ancak yabancı mimarların yapabileceği bilinçaltını oluşturdu. Bu nedenle bizim projemiz özel. Bu proje Çin’de yapıldı. Halka ve dünyaya Çin’li mimar ve mühendislerin neler yapabileceğini gösteren bir pencere açtı,” diyerek projenin yerellik ile kurduğu bağı değerlendiriyor.

BIAD belki yerel bir ofis olabilir ama tasarımları kesinlikle uluslararası. Özellikle yarışma projeleri ile adını duyuran bir firma. Bu proje ise firmayı imkansız bir teknolojiyi ortaya koymasıyla öne çıkartıyor.

Shao projeden bahsederken oldukça gurur duyduğu belli oluyor. Döngüsel metalik formun sardığı alan bakanlara Bird Nest’i anımsatıyor. Shao paralelliklerin olabileceğini doğrularken farklılıkları da ortaya koyuyor. “Biz Phoenix Medya’nın logosuna uygun bir tasarım yaptık. İki tane iç içe geçmiş anka kuşu. Ayrıca Möbius şeridi temasını kullandık çünkü bu dairesel bir form ve Çin’in yinyangına referans veriyor. Yinyang bütünleşiyor, yükseliyor, alçalıyor ve mahalle dokusu ile bütünleşiyor,” diyor Shao.

Aslında yapının çevresiyle tamamen bir zıtlık içerisinde olduğu söylenebilir ama bir yandan onla beraber büyümüş gibi. “İstediğimiz kadar gösterişli ya da karmaşık bir yapı yapabilirdik ama yapmadık çünkü bir planımız vardı. Geleneğin güzelliğine uyacak ve onun elementlerine bir şekilde saygı duyacak bir tasarım yapmalıydık. İnsanların değer yargılarını bir kenarı atamazdık. Bu yüzden onu herkes sevdi ve benimsedi,” diyerek projenin çevresi ile olan ilişkisini açıklıyor Shao.

Fakat bir yandan da Shao Phoenix Medya Merkezinin alışılagelmiş estetik formlarının dışında kaldığını da kabul ediyor. “Dünya’nın her yerinden Çin’liler Phoenix Televizyonu’nu izliyor ve merkez binasının açılımını dört gözle bekliyor. Çünkü bu bina Çin’in gelişiminin göstergelerinden biri,” diyor.

Phoenix Medya Merkezi’nin Ekim 2012’de açılması planlanıyor.

Etiketler

Bir yanıt yazın