İstanbul restorasyon zengini

İstanbul'un tarihî merkezlerindeki kentsel yenileme ve restorasyon çalışmaları, şehirdeki emlak fiyatlarına tavan yaptırdı. Son altı yılda Beyoğlu çevresinde bulunan binaların fiyatı 20 kat arttı.

İstanbul’da kentsel yenileme ve restorasyon çalışmaları özellikle şehrin tarihi merkezlerindeki emlak değerini neredeyse 20 katına çıkardı. Karaköy, Beyoğlu, Süleymaniye gibi tarihi asırlara uzanan semtlerde kaçak binalar yıkılıyor. Tarihi yapılar yenilenerek yeniden hizmete kazandırılıyor. Peki bu çalışmalarla birlikte son yıllarda İstanbul’un değeri ne kadar attı?

Son restorasyon çalışmaları ile Beyoğlu ve çevresinde normalin üzerinde değer artışları yaşandığını söyleyen Beyoğlu Güzelleştirme Derneği Başkanı Nizam Hışım, “Beyoğlu’nda 2004 yılında 2,5 milyon liraya satın alınabilen bir yapı bugün 50 milyon liraya zor alınabiliyor. Artık İstanbul çok talep edilen bir yer oldu. Yurtdışından çok yatırım var” dedi.

Kimsenin yüzüne bakmadığı semtler uçtu

Kentsel dönüşüm uygulanacak yerlerde yapılaşma ve proje koşullarına uygun yapılaşma sağlandığında yüzde yüzlük bir değer artışının yaşanacağını söyleyen Emlakçılar Odası Başkanı Nizamettin Aşa, “Otel ve turizm yatırımına yönelik gayrimenkul fiyatları çok yükseldi. Özellikle İstiklal Caddesi’nde çok yüksek vadeli alışlar var. Olumlu ilan durumu çıkması halinde fiyatlar İstanbul genelinde yüzde 100- 150 artar. Birkaç yıl öncesine kadar kimse Fikirtepe’nin yüzüne bakmıyordu ama şimdi fiyatlar inanılmaz arttı. Piyasa kendi kendine dönüşüyor. Eskiden gecekondulaşmanın olduğu Esenler, Bağcılar gibi yerler, devletin müdahalesi olmadan, kendi içinde kentsel dönüşüm yaşıyor. İstanbul’da yapılaşma çok iyi değil. Fakat buna rağmen İstanbul’un değerinde artış olacak” dedi.

İstanbul fırsat kapısı

TESEV İyi Yönetişim Programı Sorumlusu ve İstanbul Politikalar Merkezi Danışmanı Fikret Toksöz ise İstanbul’un Türkiye genelindeki konut stokunun yüzde 25’ini oluşturduğunu ve İstanbul’un Türkiye genelinde yüzde 40’lık bir değeri olduğunu söyledi. Toksöz, çöküntü alanlarının varlıklı kesimler tarafından alınarak restore edildiği soylulaştırma projesinin yaşanan değer artışında etkili olduğunu belirtti. Marka değerlendirme kuruluşu Brand Finance Türkiye Direktörü Muhterem İlgüner ise, İstanbul’un marka değerinin artması için kültürel mirasın çok iyi kullanılması gerektiğini söyledi.

Etiketler

Bir yanıt yazın