Haydarpaşa ve Harem’in koruma planları onaylandı

Haydarpaşa Garı, Kadıköy Meydanı ve Harem otogarının bulunduğu bölgenin korunmasını amaçlayan ve Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu'nun bazı düzeltmelerle onayladığı "1/5000 Ölçekli Koruma Amaçlı Nazım İmar Planı", kabul edildi.

İBB’de yer alan habere göre rapor Koruma Kurulu’ndan geldiği şekliyle onaylandı.

İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi 1. Başkan Vekili Ahmet Selamet’in yönettiği toplantıda raporla ilgili açıklama yapan İmar Komisyonu Başkanı Sefer Kocabaş, daha önce İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi’nden geçen “1/5000 Ölçekli Haydarpaşa Garı ile Kadıköy Meydanı ve Çevresi KANİP”nın Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu’ndan bazı düzeltmelerle geçerek tekrar meclisin gündemine geldiğini söyledi.

Raporun 19. maddesinde, “turizm ticaret alanında yapılan yapıların yüksekliği 27 metreyi aşmayacaktır ifadesi”nin yer aldığını ifade eden Sefer Kocabaş, Koruma Kurulu’nun 5 kat ve 4 kat gibi belirlenen yapı yüksekliklerinin de Haydarpaşa kıyı alanlarıyla bütünleşmesini, kentsel kimlikle uyumlu ve siluetin korunmasını sağlayan tasarımların oluşturulmasını istediğini vurguladı.

Turizm ticaret bölgesinde emsalin 1,5’ta yapı yüksekliklerinin ise en fazla 4 kat ile sınırlandığına dikkat çeken Sefer Kocabaş, 22. maddede de kültürel tesis alanında kültür merkezleri, halk eğitim merkezleri, mesleki-sosyal-kültürel eğitim merkezleri, kültür evleri, kütüphane, araştırma merkezleri, müze, tiyatro-sergi-konser-konferans, kongre salonları vb. kültürel yapılar ile ticaret yapıları yapılabileceğinin belirtildiğini dile getirdi.

Bu alanlarda emsalin 1 olduğunu ve yeniden yapılanma koşullarında mevcut yapıların çekme mesafelerinin korunacağını aktaran Kocabaş, “Koruma Kurulu’nun raporunda, bu bölgede yapılacak yapıların tarihi yapılarla ilişkisinin iyi kurulması gerektiği belirtiliyor. Genelde de turizm ile birlikte kıyı kullanımında halkın da faydalanacağı yapılar yapılması gerektiği konusunda plan notları bulunuyor. Planla ilgili çalışmalar 1/1000’lik planlarda daha detaylı bir şekilde yapılacak. Raporun Koruma Kurulu’ndan geldiği şekliyle onaylanmasını talep ediyoruz” diye konuştu.

Meclis üyelerinin görüşlerini belirtmesinin ardından oy çokluğuyla kabul edilen rapor kapsamında; Haydarpaşa Garı, Kadıköy Meydanı ve Harem otogarının bulunduğu bölgenin kültür, turizm, ticaret alanına dönüştürülerek korunacak. Koruma Kurulu’nun kararı doğrultusunda bölgenin plan düzenlemesi Üsküdar ve Kadıköy olarak iki parça halinde yapılacak. Kararla, daha önce 5 kat ve 27 metre olarak belirlenen yapı yüksekliği 4 kat olarak sabitlendi. Kültürel tesis alanı olarak belirtilen kısımlarda kültür tesisi büyüklüğünde ticaret merkezi yapma izni de yüzde 20 ile olarak sınırlandı. Bölgede bulunan tescilli yapılar ise aynen korunmak şartıyla kültür, turizm ve ticaret alanına dönüştürülebilecek.

Plan ile ilgili yapılan değişiklilere İBB‘den , basında konuyla ilgili yer alan diğer haberlere HT Ekonomi ve Zaman‘dan ulaşabilirsiniz.

Etiketler

Bir yanıt yazın