Önce çatlat, sonra restore et

Demirören Grubu, Beyoğlu'ndaki Demirören AVM'nin inşaatı sırasında çatlayan tarihi Ağa Camii'ni, 'gururla' restore ettirmeye başladı.

Üçte biri kaçak inşa edilen Demirören Alışveriş Merkezi’nin (AVM) inşası esnasında hasar gören ‘Hüseyin Ağa Camii’, Demirören Grubu tarafından restore ediliyor.
Beyoğlu’nun tarihi sembollerinden biri olan 415 yıllık Hüseyin Ağa Camii’nin Demirören AVM inşaatı sırasında gördüğü hasarla ilgili incelemeler tamamlandı. Ardından Vakıflar Bölge Müdürlüğü ve Demirören Şirketler Grubu sponsorluğunda restorasyon çalışmaları başlatıldı.

Eski hali!

Demirören Holding, durumu tarihi caminin çevresine asılan ve üzerinde ‘Değerlerimiz için varız…’ sloganı yer alan pankartlarla duyurdu. Pankartta tarihi caminin tahribata uğramadan önceki fotoğraflarının da ‘eski hali’ diye resmedilmesi dikkat çekti.
AVM’nin inşaatı sırasında caminin kubbesinde derin yarıklar ortaya çıkmış, inşaat ise şehir plancıları ve mimarların da tepkisine rağmen devam etmişti. Binadaki kaçak katlar da sorun olmuştu. Demirören AVM’nin yapımına 2006’da başlandı. AVM ile ilgili 2 No’lu Koruma Kurulu, inşaatın yanındaki Serkil Doryan (Circle d’Orient) binasının yüksekliğini geçmeyecek şekilde inşaat izni verdi. Ancak 2007’de AVM’nin yapılacağı inşaat alanı, bu kuruldan alınarak Yenileme Alanı Koruma Kurulu’na verildi ve Demirören grubu da tadilat projesiyle inşaat alanını 19 binden 38 bine yani iki katına çıkardı. Yenileme Kurulu da projeyi onayladı. Demirören AVM yükselirken, kaçak katları nedeniyle Radikal’e defalarca haber oldu.

İbadete devam

Daha önce caminin ibadete kapatıldığı açıklanmıştı fakat kubbesinin yıkılma tehlikesi bulunan cami hâlâ ibadete açık. Cemaati ise kubbedeki bu derin çatlaklara aldırış etmeden ibadete devam ediyor.

Beyoğlu’nun 30 metre altına indi

Kültür Bakanlığı Teftiş Kurulu raporuna göre Demirören AVM’nin son 2 katı, yeraltına ve arkaya uzanan blokların bir kısmı kaçak. Yeraltında 30 metre derinliğe inen AVM, bunu yaparken çevreye zarar vermiş; raporda Demirören Grubu, inşaat yaparken tescilli bazı binaları yıkmak ya da zarar vermekle de suçlanıyor. Kurul, AVM’nin üçte birinin yıkılmasını ve kaçak kısımlara göz yumanların yargılanmasını isterken AVM inşaatı, Fransız Le Monde gazetesine de konu olmuş ve ‘anarşik yapılaşmaya’ örnek gösterilmişti.

Etiketler

Bir yanıt yazın