ODTÜ Öğretim Üyesi Ağa Han Ödüllü Prof.Dr. Alaaddin Egemen Vefat Etti

Orta Doğu Teknik Üniversitesi'nin Ağaçlandırılması Projesi ile 1995 yılında Ağa Han Mimarlık Ödülü'nün sahibi olan Prof.Dr. Alaaddin Egemen, 10 Kasım 2011 tarihinde Ankara'da vefat etti.

Prof.Dr. Egemen, 1961 yılında rektör Kemal Kurdaş’ın girişimleriyle 45 milyon metrekarelik Orta Doğu Teknik Üniversitesi kampüsü içinde başlatılan ormanlaştırma çalışmalarını, Ağaçlandırma Müdürlüğü yaptığı 1981 senesine kadar aralıksız devam ettirdi.

Ormanlaştırma çalışmalarının başladığı yıllarda, Prof.Dr. Alaaddin Egemen ve ekibi tarafından ağaçlandırılan ODTÜ ormanı, bugün 30 milyonu aşkın ağaç çeşidiyle yüzlerce bitki ve hayvanı barındıran bir doğal çevreye dönüştü. Kıraç kampüs arazisini susuz peyzaj teknikleri ve eğimli arazilerde teraslama prensibine dayanan peyzaj planlama ilkeleriyle bugünkü haline kavuşturan Prof. Egemen, Orta Anadolu florası içinde yarattığı bu doğal çevre sebebiyle 1995 yılında Ağa Han Ödülü’ne layık görülmüştü.

Ağaçlandırma Müdürlüğü görevinden sonra yürüttüğü kamu ve özel sektördeki görevlerinin yanısıra, vefat ettiği 85 yaşına kadar, ODTÜ Mimarlık Bölümü’nde Peyzaj Stüdyosunu yönetti ve peyzaj planlama ilkelerini anlattığı Peyzaj Araştırmaları dersini yürüttü.

Arkasında büyük bir orman ve çevre bilincine sahip binlerce öğrenci bırakan Prof. Dr. Egemen’i rahmetle anıyoruz.

Etiketler

1 Yorum

  • emine-merdim-yilmaz says:

    Utanarak söylüyorum ama kendisini tanımıyordum. Bence, yaptığı iş iyi bir bina ortaya koymak kadar önemli. Uydu fotoğrafı da bunu doğrular şekilde.

    Yakınlarına ve sevenlerine başsağlığı diliyorum…

Bir yanıt yazın