Mimarlık ve Eğitim Kurultayı VI 16 Kasım Çarşamba Günü DESEM’de Başladı

İlki 2001 yılında gerçekleştirilmiş olan Mimarlık ve Eğitim Kurultaylarının altıncısı 16-18 Kasım 2011 tarihleri arasında Dokuz Eylül Üniversitesi Sürekli Eğitim Merkez (DESEM)'de gerçekleşiyor.

Mimarlık Eyleminin Gelişimi ve Çeşitlenmesi teması ile gerçekleşen kurultayın mimarlık ortamını ve mimarlık eğitimini sorgulamaya, ulusal ve uluslararası sorunlarını tespit ederek derinlemesine ele almaya ve çözümler üretmeye çalışmıştır. Dokuz Eylül Üniversitesi Mimarlık Fakültesi ev sahipliğinde ve Mimarlar Odası Genel Merkezi tarafından düzenleniyor.

Mimarlık ve Eğitim Kurultayı VI’nın ilk günü açılış konuşmaları ile başladı. Açılış oturumunda Dokuz Eylül Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Füzün, Dokuz Eylül Üniversitesi hakkında genel bilgilendirmenin ardından kongreler, kurultaylar gibi platformların bilimsel ve sosyal ortamlar olduğuna dikkat çekti ve kurultay sürecinde başarılar diledi. Füzün’ün ardından Kurultay Başkanı Prof. Dr. Çetin Türkçü, kurultay sürecinde yapılan çalışmalar hakkında genel bir bilgilendirme sundu ve Mimarlık ve Eğitim Kurultaylarının meslek uygulama ve eğitimine yeni açılımlar kazandırdığından bahsetti. Türkçü sunumunda mimarlık ve eğitiminin mevcut sorunları hakkında önemli analizler yapılabilecek kurultay sonucunda her sorunun çözülemeyeceğini, fakat kurultay boyunca saptanacak doğru analizlerle süreç içinde bu sorunların ve eksikliklerin çözüme kavuşturulabileceğini belirtti.

Türkçü’nün ardından Mimarlar Odası Başkanı Eyüp Muhçu, 12 yıldır düzenlenmekte olan tüm kurultayların mimarlık ve eğitimi konularında gerçekleştirmiş olduğu yenlikler ve gelişmelere değindiği konuşmasına Kemal Ahmet Aru’nun dünyada UNESCO tarafından 2012’de “Anılacak Kişiler Arasında 3. İsim” olarak seçildiğini paylaşarak başladı. Muhçu konuşmasında; meclisin devre dışı bırakılarak, merkezin “vesayeti” yerine merkezin “diktatörlüğü” olarak değerlendirilebilecek tutumla ve Anayasa ihlali içeren KHK’lerle yaratılan/yaratılmaya çalışılan mimarlık ortamı hakkında geniş bir perspektif çizdi. Muhçu konuşmasını Van depremi ve bölgedeki ilk analizleri aktararak ve kurultay sürecinde böyle bir felaket de dâhil olmak üzere yaşanan son gelişmeler konusunda özverili ve kapsamlı çalışma ve tartışmaların yapılması gerekliliğini aktararak tamamladı.

Eyüp Muhçu’nun konuşması ardından Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Mimarlar Odası Başkanı Ekrem Bodamyalızade, Kıbrıs’taki mimarlık okulları ve oda ile ilişkilerinden bahsetti. Kurultay konularına ilişkin görüşlerini kısaca aktaran Bodamyalızade, mimarlık eğitiminde pratiğin önemine dikkat çekti. Prof. Dr. Orcan Gündüz ise konuşmasında uygulama ve eğitimin birlikte olmasının önemine örneklerle vurguladı ve kurultaylar sürecinde ve sonrasında tüm mimarlık fakültelerinin birlik içinde hareket etmesi gerektiğine dikkat çekti.

Açılış konuşmaları ardından “Dünyada ve Türkiye’de Mimarlık Meslek Ortamı” isimli sunuşunu gerçekleştiren Necip Mutlu, sayısal veriler ve grafiklerle üye sayıları, illere göre aktif üye dağılımını, büro sayıları ve üretilen proje sayıları gibi analizleri aktardı. Yarışma sayıları ve ödüller ile üniversitelerden mezun olanların odaya kayıtları ve öğrenci üyelerin sayılarını illere göre aktaran Mutlu, ülkede son 10 yılda açılan mimarlık fakülteleri ve öğrenci kontenjanlarındaki değişimlere dikkat çekti. Mutlu sunumunda mimarın yetkin olması, uzmanlık, mesleğe kabul kurulu, e-eğitimler, UIA çalışmaları ile ACE, FABSR, UMAR gibi mimarlık birlikleri ile ortak çalışmaları aktardı.

KHK (Kanun Hükmünde Karanameler) Sürecinde Yapılanmalar’ın tartışıldığı I. Oturumda Erkan Karakaya’nın oturum başkanlığında Hasan Topal, Güney Dinç ve Asım Güzel, 648 sayılı KHK ile Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın teşkilat ve görevleri hakkında hukuksal ve sosyal boyutu ile gelinen son durumu aktardılar. KHK’lerin açıklanmaya başlandığı Haziran 2011 tarihinden bu yana hükümet tarafından hızla gerçekleştirilen değişimlerin örgütlenme, imar, insan hakkı, anayasa ihlali başlıklarında detaylı irdelendiği oturum, KHK ile; planlama, tabiat ve kültür varlıklarını koruma, kentsel dönüşüm, yapı denetimi ve imar kanunu alanlarında muğlak maddelerle, Anayasa’nın maddelerini çiğneyerek ve aykırı biçimde hazırlanan oluşumlara karşı çalışmalar yapılması gerektiğine dikkat çekti.

“Mimarlık ve Eğitiminde Uluslar Arası Bakışlar” başlığı Selahattin Önür’ün oturum başkanlığında gerçekleşen II. Oturum’da; İngiltere’den ARB Yeterlilikler Bölümü Başkanı Emma Mathews ve Avusturya’dan Avrupa Mimarlık Eğitimi Birliği (EAAE) Başkanı Urs Hirschberg Avrupa’dan mimarlık eğitimi ve yeterlilik konusundaki gelişmeleri ve çalışmaları aktardılar. Avrupa’nın çeşitli ülkelerinde ve İngiltere özelinde izlenen yöntemlerin detaylı aktarıldığı sunuşta, mimarlık meslek ortamındaki paydaşlar da dâhil olmak üzere tüm yönleri ile her ülkede farklılıklar gösteren eğitim sistemlerinin mesleki yeterlilikte oluşturduğu farklı yeterlilik kategorizasyonlarından bahsedildi. Farklı sistemlere sahip mimarlık okullarının aslında olumlu yönde sisteme katkı sağladığına dikkat çekildi ve öenmli olan noktanın özveri ile yeterlilikler konusunda dengeli ve adaletli bir sistemin kurulması gerektiğine değinildi. Oturum, tartışma bölümünde aktarılan görüşler ve soruların yanıtlanması ile son buldu.

III. Oturum’da “Mesleğe Kabul Kurulu Çalışmaları” Hakkı Önel’in oturum başkanlığında Nur Çağlar, Füsun Alioğlu ve Alper Ünlü tarafından yapılan çalışmaların aktarıldığı sunumlarla devam etti. Akademik hayat ve mimarlık ortamını birleştiren Mimarlar Odası’nın yapacağı mesleki yeterlilik çalışmaları ile mesleğe uygun yasaların yapılmasında önemli bir görev alabileceğine değinildi. Mesleğe Kabul Kurulu’nun oluşturulması sürecinde yaşanan gelişmelere yer verilen sunuşlarda kurulun tanımı, amaçları, çalışma yöntemler aktarıldı. Henüz taslak olarak hazırlanan bu çalışmaların kurultay kapsamında yapılan tartışmalar ve görüş bildirimleri ile günümüz gereklerini karşılayan ve yetkinlik konusunda kalitenin sağlanabileceği bir sistemin kurulabileceğine dikkat çekildi.

Kurultayın IV., ilk günün son oturumu olan “Sürekli Mesleki Gelişim Merkezi Çalışmaları” Murat Günaydın’ın oturum başkanlığında Ali Ekinci, Nejat Turhan Aral ve Kamuran Sami’nin sunumları ile gerçekleşti. SMGM’nin kurulduğu ve çalışmalarına başladığı tarihten günümüze gerçekleşen çalışmaları aktardı. Dünyada SMGM oluşumlarına da yer verilen sunumlarda, neden SMGM’ye ihtiyaç olduğu, sistemin güncellenmesi için yapılacak çalışmalar ve gerçekleşen etkinlik, eğitim ve yayınların değerlendirildiği oturum, soruların yanıtlanması ile sona erdi.

MEK VI, 17-18 Kasım günlerinde DESEM’de gerçekleşecek oturumlarla devam edecek.

Etiketler

Bir yanıt yazın