Poblenou ve Forum 2004 Alanı

Barselona kentinin kuzeydoğusunda kalan ve Olimpiyatlar’dan önce yenilenmesine karar verilmiş olan Poblenou bölgesi, şu an şehrin en büyük şantiyesi durumunda.

Bu yenileme projesi, Universal Forum of Cultures 2004 organizasyonu dolayısıyla gündeme gelen Diagonal Mar, Besòs alanı ve Poblenou bölgesinden oluşmaktadır.

Başkent olmadığı için kamusal yatırım konusunda dönem dönem sıkıntılar yaşayan Barcelona için, uluslararası organizasyonlar şehrin, kent dokusunun dönüşümünde önemli bir tarihi rol oynamıştır. 1888 ve 1929 Uluslararası Sergileri, 1952 Eucharistic Kongresi, 1992 Olimpiyat Oyunları ve son olarak da 2004 Universal Forum, kentin yenilenmesinde önemli çıkış noktaları olmuştur.

Bir sahil şehri olmasına rağmen Barcelona, 1980’lerden sonra denize sırtını dönmüş ancak 1992 Olimpiyatlar ile denizle tekrar barışmıştır. 1992’de başlayan, sahilin yeniden kullanım süreci bugünkü Poblenou yenileme projesinin de yolunu açmıştır. 4 kilometrelik kesintisiz bir sahil şeridine sahip olan Poblenou, demiryolları ve endüstri yapıları ile denizden kopmuş olmasına rağmen Olimpiyat Köyü’nün tasarımı ile birlikte marina inşa edilmiş ve sahiller dönüştürülmüştür. Bu değişimle birlikte, daha önceden endüstri bölgesi olan Poblenou’nun ilk defa iş ve konut alanı olarak potansiyeli öne çıkmıştır.

Forum 2004 kapsamında projesi ele alınan Diagonal Mar, 214 hektarlık, Olimpiyat Köyü’nün yaklaşık 5 katı bir alana yayılmaktadır. Bu proje kapsamında, atıksu arıtma tesisi, katı atık sınıflandırma/geridönüşüm fabrikası, termal güç istasyonu gibi önemli altyapı sistemlerinin de renovasyonu söz konusudur.

Değişim projesine uluslararası mimarların da katılımı mevcuttur. Jean Nouvel, Poblenou Merkez Parkı’nı, City Metropolitana’yı ve Katalan mimarlar B720 ile de 142 metrelik Agbar Kulesi’ni tasarlamaktadır. Dominique Perrault ise Diagonal’da yer alacak iki otel projesi üzerinde çalışmaktadır. İsviçreli Herzog&de Meuron Forum 2004’ü temsil edecek yapıyı tasarlarken, Toyo Ito ise ticari fuar alanının ek projesini gerçekleştirecektir. Dönüşüm projesine ayrıca Alejandro Zaera Polo ve Arata Isozaki konut ve ofislerden oluşan karma yapı projeleriyle, Zaha Hadid Plaza de las Arts Meydan tasarımı, David Chipperfields yeni adliye alanı, Richard Rogers otel ve Plaza de Toros’un alışveriş ve eğlence merkezine dönüşüm projesi ve MVRDV ise Pabellon de la Biodiversidad tasarımlarıyla katılmaktadır.

Kent dışına kaydırılan endüstri yapılarından sonra, Poblenou’nun yeniden işlevlendirilmesi için Genel Metropolitan Plan hazırlanmış ve daha önceden endüstri bölgesi 22a olarak adlandırılan bölgede, karma kullanım amaçlanan 22@ adlı yeni bir alt-bölge tanımlanmıştır. 22@ projesinde, enformasyon ve iletişim teknolojilerine yönelik bir yapılanma düşünülmüştür. Bir milyon metrekareden fazla endüstriyel alan; konut yapıları, parklar, kamusal tesislerden oluşan bir merkeze dönüşecektir.

Barcelona üretim kapasite potansiyelini iki farklı açıdan güçlendirmeyi hedeflemektedir: Llobregat altyapı sisteminin iyileştirilmesi ve Besòs ve Poblenou bölgelerinin dönüşümü. 22@ projesi, kent için bu ölçekte yürütülen en önemli kentsel dönüşüm projelerinin sonuncusudur. Poblenou bölgesi mevcut düşük kentsel yoğunluğu nedeniyle bu ölçekli bir proje için uygundur. Bölge, Avenida Diagonal üzerinde yer alır ve Forum 2004 alanına kadar uzanarak denize bağlanır. Barcelona Şehir Konseyi tarafından tasarlanan 22@ kentsel önerisinde, konutlar, modern endüstri yapıları, ofisler, mağazalar ve otellerden oluşan karma fonksiyonlu bir bölge düşünülmüştür. Proje sürdürülebilirlik, gürültü kirliliği kontrolü, enerji korunumu, mobilite, iletişim, su ve atık döngüleri konusundaki öngörülere öncelik verir. Bu nedenle dönüşüm projesinin en önemli aşamalarından biri de 19.780 milyon pesetaya mal olan altyapı planlaması olmuştur.

Poblenou’nun kentsel ve ekonomik dönüşümünü ise yeni kurulacak bir şirket yürütecek, bu kapsamda şirket; proje planlama, yönetim ve uygulaması; altyapının, kentsel servislerin ve kamusal mekanların planlama, geliştirme, tasarım, inşa ve yönetimi ile bu endüstriyel üretim alanlarının ulusal ve uluslararası gelişiminden sorumlu olacaktır.

Etiketler

Bir yanıt yazın