WAF World Building of the Year 2011 Ödülü’nü Media-TIC Kazandı

İspanya merkezli Cloud 9 tarafından tasarlanan Barselona'daki Media-TIC binası, World Architecture Festival (WAF)'da dünya çapındaki yüzlerce bina arasından sıyrılarak “World Building of the Year 2011” ödülünün sahibi oldu.

WAF ödüllerinin takdimi 2-4 Kasım tarihleri arasında düzenlenen World Architecture Festival kapsamında, Barselona’daki Uluslararası Kongre Merkezi (CCIB)’nde gerçekleşti.

Zona Franca CZFB Konsorsiyumu ve @22Barcelona tarafından eyleme geçirilen projenin yeni ve deneysel bir yerleşim yeri oluşturması hedefleniyor. Projenin mimarlarının ise kentsel bilgi birikimine değer katacak olan enformasyon, iletişim ve teknolojiyle ilgili dijital kent modellemelerine oldukça önem verdiği gözden kaçmıyor.

Media-TIC binası, üyelerini Micheal Sorkin’in belirlediği prestijli bir jüri tarafından 16 bina arasından seçildi ve böylece ilk defa ev sahibi bir ülke bu ödülün sahibi olmuş oldu.

Geniş kamusal alanlar, ofis alanları ve yenilikçi şirket birimlerinden oluşan Media-TIC binası, çevrecilik konusunda oldukça sağlam referanslara sahip.

Karbon salım miktarının azaltılmasında ulaşılan veya elde edilen değerler ise şöyle:

Bölgesel soğutmaya ve temiz enerji kaynaklarına bağlı olarak %1-%20
Çatılarda yer alan güneş enerjisi panellerine bağlı olarak %2 – %10
Dinamik ETFE güneş filitrelerine bağlı olarak %3 – %55
Akıllı sensörler sayesinde sağlanan enerji verimliliğine bağlı olarak %4 – %10

Tüm hedefler gerçekleştirildiğinde %95’lik bir düşüşle Media-TIC’ın karbon salım miktarının neredeyse 0 olması bekleniyor.

Bu açıdan binanın tasarımını gerçekleştiren Cloud 9’dan Enric Ruiz-Geli, Media-TIC’in ekolojik devrim için bir tohum niteliği taşıdığını belirtiyor ve ekliyor: “Eğer bu devrim gerçekleşmezse, küresel ısınmaya karşı verdiğimiz savaşta başarılı olamayız.”

Bu yıl 4.’sü düzenlenen WAF Ödülleri’nin önceki yıllara ait kazanan listesi ise şöyle:

Zaha Hadid Architects tarafından Roma’da tasarlanan MAXXI (Ulusal 21. Yüzyıl Müzesi)

Johannesburg’ta yer alan Peter Rich Architects tarafından Güney Afrika’da tasarlanan Mapungubwe Kültür Merkezi

İrlandalı firma Grafton Architects tarafından Milano’da tasarlanan Luigi Bocconi Üniversitesi

WAF kapsamında kamu oyuna sunulan ve halk oylamasıyla People’s Choice kategorisinde birinci olan proje ise Makedonya’da yer alan ve Syndicate Studio tarafından tasarlanan Todor Proeski Abidesi oldu.


Todor Proeski Abidesi

Etiketler

Bir yanıt yazın