Petra’nın Perdeleri!

Petra Blaisse, Hollandalı bir peyzaj, iç mekan ve tekstil tasarımcısı. Dünyada tüm bunları bir arada yapabilen sayılı tasarımcıdan da biri. Fakat Blaisse'yi tek yapan tüm bunların yanında ünlü mimarların binalarını tamamlayan eşsiz perde tasarımları.

Blaisse’nin 1991’de Amsterdam’da kurduğu Inside Outside tasarım ofisi 2 alanda uzmanlaşıyor, mekansal tasarım ve tekstil tasarımı. Inside Outside peyzaj tasarımı, açık alan tasarımı ve iç mimarlık hizmetleri de veriyor. Fakat herkesin öncelikle takip ettiği her zaman Petra’nın perdeleri oluyor. Ofis bu avantajını kullanarak iç mekan ve dış mekan tasarımını birleştiren konseptleri ile öne çıkmayı başarıyor.


Inside Outside Ofis

Mimarinin yapamadığını yapan şeyler

Petra Blaisse perdelerini dünyanın her yerinde müzelerde, konser salonlarında ve bina dış cephelerinde görmeniz mümkün. Blaisse perdeleri sadece bir tekstil ögesi olarak değil, bir ses yalıtım ögesi, bir ışık elemanı ve bir cephe olarak kullanmaya özen gösteriyor. Ayrıca kullanıldığı alanı öncelikle mekan yapan ve klimatik özellikleri de belirleyen bu ögeler için Blaisse, “Camı açın, bahçe içeri girsin, perdeler dışarı çıksın,” diyor. Perdelerinden “Mimarinin yapamadığı yapan şu şeylere bakın,” şeklinde söz ediyor.

Bir doku mimarı

Blaisse’nin kadınların domine ettiği perdeler ve bahçeler konusunda yeni bir çığır açtığını söylemek mümkün. Kendini bir bahçivan olarak tanımlayan Blaisse, perdeleri güneşi dışarıda tutan bir öge olarak değil de iç mekanı dışarı ile birleştiren bir öge olarak kullanmasıyla dikkat çekiyor. Blaisse’nin bu ilişkileri kurgulamadaki başarısından ötürü mimarlık camiası onu bir “doku mimarı” olarak tanımlıyor.

Blaisse’nin ilk işi Amsterdam’da ki Stedelijk Müzesi. Fakat Blaisse’nin kariyerinde artık sayısız müze ve benzeri işler bulunuyor. Öne çıkan projeleri arasında Giardini di Porta Nuova peyzaj tasarımı yarışma projesi, Seattle Halk Kütüphanesi, Pekin CCTV binasının peyzaj tasarımı, Hackney Empire Tiyatrosu, Hollanda Dans Salonu, Mercedes-Benz ve Chazen Müzesi iç mekan tasarımları yer alıyor.


Hackney Empire Tiyatrosu


Hackney Empire Tiyatrosu


Giardini di Porta Nouva Önerisi


Chazen Müzesi Perdeleri

Blaisse bu anlamda mimarlarla ortaklaşa yaptığı çalışmalarla da öne çıkıyor. Tim Ronalds, UN Studios, SANAA bunlardan sadece birkaçı. Fakat şüphesiz bunlardan en göze çarpanı 20 yıla aşkın süredir çoğu projede ve etkinlikte beraber yer aldığı Rem Koolhaas ve OMA. Disiplinlerarası bir çalışma olarak değerlendirirsek, OMA’nın 1992 Villa dall’Ava Paris projesinden güncel Seattle Halk Kütüphanesi projesine (ki Blaisse hem kütüphanenin peyzaj tasarımın yaptı hem de halıdan perdelere kadar iç mekan düzenlemesini üstlendi), yine iç mekan tasarımlarını üstlendiği Portekiz’de ki Casa de Musica projesine, Pekin CCTV projesinin peyzaj tasarımı gibi projelere kadar Blaisse ve Koolhaas çoğu projeye ortak imzalarını attılar ve tamamlayıcı projeler ortaya çıkardılar. Farklı bir ilişkiye sahip oldukları da bilinen ikili her fırsatta birbilerine ilham verdiklerini de belirtiyor.


Petra Blaisse ve Rem Koolhaas

Etiketler

1 Yorum

Bir yanıt yazın