Deprem daha çılgın

En çılgın proje kaynakları konut iyileştirmeye kullanmak.

Van’dan gelen her fotoğraf karesi, her haber yüreğimizi yakıyor. Kurtarılan Azra bebekle seviniyoruz, küçücük kalbi depreme dayanamayan 13 yaşındaki Yunus’la kahroluyoruz. Haberler durmak bilmiyor, ölü sayısı her an artıyor.

Ölümlerin gerçek nedeni ise açgözlülük, rant tutkusu, kadercilik ve vurdumduymazlık…

Van’da 60 bin konut var. Yüzde 75’i kaçak. Yüzde 90’ı tadilatlı. Van’ın en büyük otellerinden biri olan Merit’in sahibi Necdet Aksoy, kentte binaların hemen hemen hepsinin hasarlı olduğunu söylüyor. Van 7.2 büyüklüğünde depremle vuruldu. İstanbul’u 7’nin üzerinde bir deprem bekliyor. Van’da ölü sayısı iki günde 300’e ulaştı. İstanbul’da en az 50 bine yakın ölüm bekleniyor. Çaresizce…

Seçimler sırasında her kent için çılgın projeler havada uçuştu. Açıklanan çılgınlıklar arasında en şatafatlısı İstanbul ve Van için yapılan projelerdi. 

Efsaneler ülkesi
AK Parti’nin Van için hazırladığı çılgın projede 20 bin dönüm arazi üzerine ‘Nevruz Efsaneler Ülkesi’ kurulacaktı. 58 bin konutlu yeni şehirde, 4 otel, disneyland gibi bir eğlence merkezi yer alacaktı.

Kapalı, açık su parklarıyla bittiğinde 4 milyon turistin ziyaret etmesi hedeflenen Efsaneler Ülkesi, 3 milyar dolara mal olacak, şehrin kuruluşunda 60 bin kişi istihdam edilecekti.

Bütün bölgeye hitap edecek olan dev projeyle İran, Irak, Azerbaycan, Ermenistan ve Gürcistan sınırlarında bir geçiş noktası olan Van, cazibe merkezi haline getirilecekti. Teknik ve ekonomik fizibilite çalışmasının ABD ve Kanadalı uzmanlar tarafından yapıldığı, master planının da yine ABD’li bir grup tarafından çizildiği açıklanan proje, işsizliğe ve yoksulluğa karşı bir çözüm olarak açıklanıyordu.

Kanal İstanbul
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın uzunca bir süre merak ettirdiği İstanbul için ‘muhteşem’ projesi ise 2023’ü hedefleyen, maliyeti kimine göre 40 milyar dolar olacak Kanal İstanbul projesiydi. Çatalca ve Silivri’ye kadar uzanan yani Karadeniz’i Marmara’ya bağlayacak 150 metre genişliğinde bir kanalı kapsıyordu.

Erdoğan, projesini açıklarken “Türkiye bunu başaracak güce ulaşmıştır. Kaynak sorunu da yoktur. Türkiye 2023 için böyle bir muhteşem projeyi hak etmiştir” diyordu.

Çılgınlık kötü bir şey değil… Ancak Sayın Başbakan, resmi rakamlara göre Türkiye’de 18 milyon konut var. Yüzde 45’i yani yarıya yakını kaçak ve çürük. Kendi oturduğum dairenin bile depreme dayanıklı olup olmadığını bilmiyorum. Yapılacak en çılgın proje kaynakları bir an önce bu konutları iyileştirmek için kullanmak olmaz mı?

Etiketler

Bir yanıt yazın