Bakırköy “Taş Mektep” küllerinden doğuyor

1999 depreminde hasar görünce kapatılan Taş Mektep, İstanbul İl Özel İdaresi tarafından restore ediliyor. Bina, restorasyon uygulamasının ardından İstanbul İl Milli Eğitim Müdürlüğü'ne bağlı bir Mesleki Eğitim Merkezi olarak kullanılacak.

2009 yılında çıkan bir yangınla kül olan Taş Mektep (Bakırköy İlköğretim Okulu) aslına uygun olarak restore ediliyor. 1999 depreminde hasar görünce kapatılan Taş Mektep, kullanılamaz ve harap durumda.

Restorasyonu İstanbul İl Özel İdaresi kontrollüğünde devam eden binanın yığma tuğla ve taş duvarları özgün haliyle korunarak, çürümüş olan ahşap döşemeleri, pencereleri, tavan kaplamaları ile çökmüş olan çatısı özgün detaylarına uygun olarak yenileniyor.

Bina, restorasyon uygulamasının ardından İstanbul İl Milli Eğitim Müdürlüğü’ne bağlı bir Mesleki Eğitim Merkezi olarak kullanılacak.

Taş Mektep’i Kont Alleon yaptırmıştı
1864 yılında Paris’ten gelen şehircilik uzmanı Kont Alleon tarafından İstanbul’da yaz aylarında oturmak için yaptırıldı. Marsilya kiremit ve tuğlalarıyla 1865 yılında inşa edilmeye başlanan yapı, 1874 yılında tamamlandı. 1894 yılında İstanbul’da meydana gelen depreme kadar burada oturan Kont Alleon, binayı 1898 yılında Preveze Mutasarrıfı Ali Rıza Paşa’ya sattı.

1900’da Maarif Nezareti’ne devredilen yapı okula dönüştürüldü ve günümüze kadar “Taş Mektep” adıyla eğitim hizmeti sundu.

Etiketler

Bir yanıt yazın