Kaleydoskop Kentler

Vortography, üçgen şeklinde aynalar yardımı ile sürekli değişen formlarda objeler/görüntüler elde eden soyut bir fotoğraflama tekniği.

Photo-Secession grup üyesi ve soyut fotoğrafçılıkta öncü Alvin Langdon Coburn, bu fotoğrafçılık tekniğini 1917 yılında icat etti.

Bu tekniğin adı, İngiliz yazarlar ve ressamlardan oluşan Vorticist Grup’a referans veriyor. Vortography’nin kırık yüzeyler ve karışık alan karakteristiği Vorticistleri, Coburn’ün Kübizm’e olan ilgisi kadar etkiliyor.

Simon Gardiner ve Kawahara Kazuhiko ise bu fotoğraflama tekniğini mimari ile bütünleştiren iki önemli isim. Fotoğrafçı Simon Gardiner, bu fotoğraflama tekniği ile çekiciliği ve kentsel girdap etkisini yaratmaya çalışıyor. Japon mimar ve fotoğrafçı Kawahara Kazuhiko, mimarlığı sürekli değişen (kaleydoskop) görüntüleri için ilham kaynağı olarak kullanıyor. Bu yöntemle resimlerini farklı bir boyuta taşıyarak, yapıların ve nesnelerin formlarındaki değişimin limitlerini keşfediyor.

“Palla” lakaplı Kazuhiko, bu tekniği uzun yıllardır kullanıyor. Acaba Inception filmi Kawahara’nın bu çalışmalarından etkilenmiş olabilir mi dersiniz?

Etiketler

Bir yanıt yazın