41’inci Yapı Fuarı 10 Mayıs Perşembe Günü Alastair Parvin’i Ağırladı

“Yeni Sanayi Devrimi Üzerine Notlar” başlıklı konuşmasında, henüz başlarında olduğumuz 4'üncü sanayi devrimine dair yaklaşımlarımız, sorduğumuz/sormadığımız sorular üzerine tartışan Parvin, kurucusu olduğu WikiHouse Vakfı’nın girişimlerinden bahsetti.

Şu an, dünyanın gelecekteki sağlık, enerji ve yerleşme gibi acil krizlerinin yönetilmesi konusunda yetersiz kaldığımızdan bahseden Parvin, kentleşme yöntemlerimizi yeniden düşünmemiz gerektiğini belirtti. Mevcut kentsel gelişim modelinin, orta sınıfa ucuz borç satmak üzerine kurulu olması, emlak geliştiricilerin daha fazla kar için, yasal çerçeveler içinde inşa edilebilecek en kötü yapıyı inşa etmeye çalışması nedeniyle sistemin asıl üretmesi gereken konut arzını hiçbir zaman karşılamadığını belirttikten sonra, kapitalizmin bu akılsız sistemlerden daha zeki sistemler üretebileceğini belirtti.

Buradaki temel sorunun, gelişimin ancak büyük geliştiriciler sayesinde sağlanabildiği yanılgısı olduğunu belirten Parvin, yapı sektörünün de merkezi sistemlerin yerine dağıtık/decentralized (airbnb, uber, block chain gibi modellerin kullandığı) sistemlere geçmesi gerektiğini vurguladı. Konuşmasının devamında, bu gibi sistemlerin yaygınlaşması ve çözüm üreten WikiHouse Vakfı’nın ilk projesi olan açık-kaynak, lego gibi geçmeli sistemlerle, inşaat bilgisi olmadan üretilebilen evlerinden bahsetti.

Konuşmasının ikinci kısmında, -açık-kaynak ev gibi- bilginin özgürleşmesi ve yayılmasının yeterli olmadığı, bilgi birikiminin de artık içine kapalı bir geri besleme sisteminin içinde yer alan profesyonellerin dışına çıkabilmesi gerektiğini savunan Parvin, ancak bilgi birikiminin (yönetmelik, planlama, mimarlık, yatırım, vb.) de dijitalleşmesi ve açık olması durumunda, mevcut ve oldukça aksak işleyen yapı/konut sektörünün dönüşmeye başlayabileceğinden bahsetti.

ITE Turkey ve YEM Fuarcılık tarafından organize edilen 41. Yapı Fuarı – Turkeybuild İstanbul, 12 Mayıs’ta sona erecek. Daha fazla bilgi için: www.yapifuariistanbul.com/tr-TR

Etiketler

Bir yanıt yazın