Afyon Yarışması Projeleri Büyük Beğeni Topladı

Afyonkarahisar Belediyesi tarafından gerçekleştirilecek olan Cumhuriyet Meydanı Projesi için düzenlenen Ulusal Mimarlık ve Kentsel Tasarım Fikir Proje Yarışmasında yer alan eserler, düzenlenen sergiyle beğeniye sunuldu.

Jüri Üyeleri’nin seçim yapmakta oldukça zorlandığı ve üzerinde günlerce çalıştığı birbirinden güzel eserler büyük beğeni kazandı. Açılış sonrası bir konuşma yapan Belediye Başkanı Burhanettin Çoban meydan projesinin Başbakanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın tavsiyesi üzerine ortaya çıktığını ve çok kısa sürede bu sürecin hayata geçtiğini ifade etti.

Projede gelinen noktada Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ve Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu’nun büyük özveri gösterdiğini kaydeden Başkan Çoban; ‘Cumhuriyet Meydanı Projemizin nereden çıktığını sizlerle paylaşmak istiyorum. Sayın Başbakanımız 2009 yılının Mayıs ayında ilimizi ziyaret etti. Başbakanımız, Valilik Binasından çıkıp Belediyemize gelirken miting yaptığı alanı şöyle bir kolaçan etti ve “Veysel Hoca burada güzel bir meydan olur” tavsiyesi üzerine bu süreç başladı. Bu süreç çok değerli Bakanımız Veysel Eroğlu’nun katkıları ve Maliye Bakanımız Mehmet Şimşek’in özverisi ile çok kısa bir süre içinde hayata geçti. Sağ olsun İl Defterdarımız Mustafa Bey’de bize çok büyük destek verdi” dedi.

Projeyi bir yarışma projesi haline getirdiklerini söyleyen Başkan Çoban, yarışmanın Türkiye ve dünyada tüm mimarlık dergilerinde, gazete ve internette yayınlandığını söyledi. 68 ayrı mimarlık bürosunun yurt içi ve yurt dışından bizzat ilimize gelerek yarışma alanında incelemelerde bulunduklarını aktaran Başkan Çoban; “Belediye Başkan Yardımcımız Ayfer Hanım, bu işin bir yarışma projesi olması gerektiğini ifade etti. Belediye ekiplerimiz çok yoğun bir gayret göstererek bu işi yarışma projesi haline getirdiler. Öncelikli olarak jüri oluşumuna başladık. Değerli Hemşehrimiz Yüksek Mühendis Mimar Prof. Dr. Yavuz Selim Sepin Bey Başkanlığı’nda İTÜ ve ODTÜ’den Hocalarımız Jüri olarak oluşturuldu. Yarışma şartnamesi belirlenerek Türkiye çapında yarışmaya açıldı. Öncelikli olarak bizim yarışmamız hem Türkiye’de hemde dünyada tüm mimarlık dergilerinde yayınlandı, gazetelerde ve internette yayınlandı. 68 ayrı mimarlık bürosu yurt içi ve yurt dışından bizzat ilimize gelerek yarışma alanında incelemelerde bulundu. Bunlardan 34 tanesi yarışmaya proje sundu. Bir proje geç tesliminden dolayı elendi. 33 Proje jüri üyeleri tarafından ciddi bir şekilde incelendi. Tüm projeler bu gördüğünüz alanda sadece numara verilerek asıldı. Hocalarımız tüm projelerin eksi yada artı yönlerini tek tek tespit ettiler. En son alarak oturup bir puanlamaya tabii tuttular oyladılar. Projelerin kime ait olduğunu jüri üyeleri yada Başkan Yardımcılarımız dahil kimse bilmiyordu. En son birinci, ikinci, üçüncü ve mansiyonlar belli olduktan sonra zarflar açıldı ve projenin kime ait olduğu ortaya çıktı. Zarflar açıldığında çıkan isimlere bakıldığında isimlerin daha önce Türkiye’de bu tür yarışmalarda hep birinci olduğu ortaya çıktı. Demek ki; jürimiz doğru bir tercih yaptı’

Projenin bir fikir projesi olduğunu hatırlatan Başkan Çoban seçilen birinci projeyi motomot uygulamak zorunda olmadıklarını, her projeden istenilen güzelliği alma hakkına sahip olduklarını söyledi; Başkan Çoban konuşmasını şöyle sürdürdü; “Bu proje öncelikli olarak bir fikir projesi yarışması olduğu için buradaki seçilen birinci projeyi motomot uygulamak zorunda değiliz. Her projeden isteğimizi, istediğimiz güzelliği alma hakkına sahibiz. Uygulamayı yaparken, derece alan yada almayan projelerden faydalanacağız. 19 Kasım’da da halkımızın katılımı ile proje sahipleri ve jüri üyelerimiz gelecek ve tek tek projeleri tartışılacak. Borsa binası konferans salonunda düzenlenecek kolokyumda herkes isteği soruyu, tenkiti, tavsiyeyi öneriyi burada yapabilecek. Bu vesile ile bu binayı bizlere açan Değerli Borsa Başkanımız Mehmet Mühsürler Bey’e teşekkür ediyorum. Bir teşekkürümüz de Başkan Yardımcımız Ayfer Örten nezdinde İmar Müdürlüğü personeline, Bayındırlık ve İmar Komisyonu Üyelerimize yapıyorum. Jüri üyelerimiz birçok yerde çalışma yaptıklarını ancak Afyonkarahisar Belediyesi personeli kadar konuya vakıf, dikkatli, ilgili ve istenilen her şeye aynı anda cevap veren bir belediye görmediklerini ifade ettiler.” diye konuştu.

Belediye Başkanı Burhanettin Çoban’ın konuşmasının ardından sergiyi gezen davetliler projeleri yakından inceleyerek Belediye Başkanı Burhanettin Çoban’a tebriklerini iletti. Bu arada Başkan Yardımcısı Ayfer Örten projelerin teknik boyutu hakkında katılımcıları bilgilendirdi. Açılışa İl Genel Meclisi Başkanı Salih Sel, AK Parti İl Başkanı Mehmet Zeybek, Defterdar Mustafa Ceylan, Kamu kurumların daire müdürleri, Belediye Meclis Üyeleri, İşadamları, sivil toplum örgütlerinin temsilcileri, ile çok sayıda seçkin davetli katıldı.

Etiketler

Bir yanıt yazın