Misafirler, Resim ve Heykel Müzesi’nde değil Yıldız Sarayı’nda ağırlanacak

Zaman'dan Jülide Karahan'ın haberine göre sanat çevrelerinin bir hafta - 10 gündür konuştuğu bir konu varmış, İstanbul Resim Heykel Müzesi'ndeki eserler taşınması ve müzenin kapatılması...

Haber şu şekilde,

“Cumhurbaşkanlığı’na tahsis edilecek bina, Cumhurbaşkanı ve Başbakan’ın İstanbul’a gelen misafirlerini ağırlamak için kullanılacak. Parça parça bakınca hepsi doğru olabilir.

Parça bir: Cumhurbaşkanı ve Başbakan, İstanbul’a gelen misafirlerini otellerde değil Osmanlı’dan kalma gösterişli bir yapıda ağırlamak istiyor. Parça iki: Türkiye’nin ilk sanat müzesi olarak 1937’de Atatürk tarafından açılan İstanbul Resim ve Heykel Müzesi’nin binası bu ihtiyacı karşılamaya uygun; üstelik geçtiğimiz aylarda ziyaret edildi ve pek beğenildi. Ayrıca müze, Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi’ne bağlı olsa da binanın mülkiyeti Türkiye Büyük Millet Meclisi Milli Saraylar Daire Başkanlığı’na ait. Parça üç: Müzedeki eserlerin bir başka binaya taşınması gerçekten söz konusu.

Artık sorgu sual zamanı. Önce müze çalışanlarına soruyoruz. Cevap: “Eserler taşınacak, bu kesin, gerisine gelince, her şey olabilir… Siz en iyisi rektörlüğü arayın…” Arıyoruz. Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Rektörü Prof. Yalçın Karayağız, restorasyonun başladığı 2006’dan bu yana ilk defa kaygısız: “Milli Saraylar’la uzlaştık. İyi niyet anlaşması yaptık hatta. Biz onları, onlar da bizi zora sokmayacak bundan sonra. Restorasyon sürecinde eserlerin, ki 12 bin parçadan bahsediyoruz, binada olması hem işi yavaşlatıyor hem de risk oluşturuyor. Biraz da bu sebeple restorasyon başlayalı 5 yıl olmasına rağmen işin sadece yarısı bitti. Bir 5 yıl daha kaybetmek istemiyoruz. Bunun için eserleri güvenle koyabileceğimiz bir bina istedik, tahsis edildi. Yeni ve ekstra bir mekân… İlk etapta depo olarak kullanacağız ama orası da elden geçecek ve birkaç yıl içinde müzemizin bir parçası olarak hizmet verecek. İçinde eğitim ve etkinlik salonlarının da olduğu çağdaş bir ek yapı olarak… Anahtarı aldık. Üniversitemize de yakın. Yani eski yerimizden feragat etmemiz kesinlikle söz konusu değil. Restorasyon, altyapı sorunları ve eksiklikler giderildiğinde, takriben 2 sene içinde eski binamıza geri döneceğiz.”

Yeni bina, şu anda 12. İstanbul Bienali’nin bir bölümünü ağırlayan Antrepo No 5. Projelendirilmesini mimar Emre Arolat üstlenmiş. İstanbul Resim ve Heykel Müzesi’ndeki restorasyon tamamlanana kadar eserler buraya aktarılacak. Restorasyon tamamlandıktan sonra Cumhuriyet öncesi eserler İstanbul Resim ve Heykel Müzesi’ne geri giderken Cumhuriyet sonrası eserler burada kalacak. Üniversitenin eğitim alanlarının da bulunacağı binanın 2013 baharında açılması bekleniyor.”

Haberin devamını buradan okuyabilirsiniz.

Etiketler

Bir yanıt yazın