Antrepo’ya yeni müze yolda

Yıllardır süren restorasyon çalışmaları nedeniyle kapalı olan Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi (MSGSÜ) bünyesindeki İstanbul Resim Heykel Müzesi'nin Karaköy'deki Antrepo 5'e taşınması gündemde.

Şu sıralar İstanbul Bienali’ne ev sahipliği yapan İstanbul Modern’in hemen yanındaki Antrepo 5’in müzeye dönüştürülmesi için MSGSÜ ile Başbakanlık Özelleştirme İdaresi arasında ön protokol imzalandığı, bienalin hemen ardından da çalışmalara hız verileceği söyleniyor.

Müze projesinin arkasındaki isim ise geçen yıl kazandığı Ağa Han Ödülü’nü mimarlık öğrencilerine burs verilmek üzere mezun olduğu MSGSÜ’ye bağışlayan ünlü mimar Emre Arolat. Hem yeri hem de çağdaş sanat müzesi olması itibariyle projenin kendisini çok heyecanlandırdığını belirten Arolat, “İstanbul’un o noktası fiziksel ve sosyal olarak çok katmanlı bir yer. Hem İstanbul’un o noktasının ruhunu koruyan hem de kullanıcısı ile olabildiğince dolaysız bir iletişim kurmayı hedefleyen bir proje üstünde çalışıyorum” diye konuştu.
Yapılacak restorasyon sonrasında en alt katı depo, iki katı daimi sergi alanı, bir katı süreli sergi alanı olacak Antrepo 5, restorasyon atölyesi, açık ders alanı, kütüphane, kafe, gösteri alanı ve work-shop odası gibi fonksiyonları da barındıracak. 2013 yılında açılması planlanan müzenin daimi sergi alanında, 12 bin eser barındıran Resim Heykel Müzesi koleksiyonunun cumhuriyet sonrasına ait 8 bin eserlik bölümü dönüşümlü olarak sergilenecek.

MSGSÜ yetkilileri, İstanbul Resim Heykel Müzesi binasının restorasyon sonrasında Cumhurbaşkanlığı’na tahsis edileceği yönündeki söylentilere “Dolmabahçe Sarayı’nın veliaht dairesi olan müze binası TBMM Başkanlığı’na bağlı olan Milli Saraylar’a ait. 1937 yılında Atatürk’ün emriyle Türkiye’nin ilk sanat müzesi olarak açılmak üzere üniversitemize tahsis edildi. Restorasyon sonrasında koleksiyonumuzun cumhuriyet öncesine ait bölümünü burada sergilemeyi planlıyoruz” diye cevap verdi.

Etiketler

Bir yanıt yazın