“YENİKAPI – Mimarlık Altyapı ve Arkeoloji Sempozyumu” Sergisi Taşkışla’da Açıldı

Sergi ve Yenikapı'da yapılan çalışmalar hakkında çalışmanın yürütücülerinden Yard. Doç. Dr. Yüksel Demir ile görüştük.

12 – 13 Eylül 2011 tarihleri arasında Fatih Belediyesi, İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) ve Milano Politeknik Mimarlık Okulu’nun işbirliğiyle uluslararası katılımıyla İstanbul’da gerçekleşen disiplinlerarası “YENİKAPI – Mimarlık Altyapı ve Arkeoloji Sempozyumu”nun devamı niteliğinde olan sergi İTÜ Taşkışla Kampüsü’nde açıldı.

Sempozyumun devamı niteliğinde düzenlenen sergi Fatih Belediyesi’nin yanı sıra İstanbul Teknik Üniversitesi ve Politecnico di Milano’nun ortaklığında gerçekleştirilen ve Yenikapı ile ilgili mevcut durumun yanı sıra semtin geleceğine ilişkin sorunlara çözüm önerileri getiren projelerle Yenikapı’yı anlatan fotoğraflardan ve sempozyumu özetleyen videolar ile İtalya’da benzer bir süreç içinde bulunan Gela kentinin hikayesini anlatan kısa bir filmden oluşuyor.

5-22 Ekim tarihleri arasında mimarlık, arkeoloji, kültürel miras, koruma, kentsel dönüşüm gibi konulara ilgi duyan tüm izleyicilere açık olan serginin ve öncesinde yapılan sempozyumun önemli bir diğer özelliği ise Yenikapı Kazı Alanı, Marmaray Projesi gibi tartışmaların sürdüğü alanlar için sunduğu disiplinlerarası çalışmaları ve çok aktörlü oluşu.

Sergi ve çalışmalar ile ilgili görüşlerini paylaşan Yard.Doç.Dr. Yüksel Demir, kendisinin 2006 yılında katıldığı, 2003 yılında İstanbul Teknik Üniversitesi’nde başlayan çalışmaların şu anda Fatih Belediyesi ve Milano Politeknik Üniversitesi ile devam ettiğini belirterek, “küresel ölçekte önemi olan ancak yerel ölçekte çok ciddi etkilere neden olacak bir ulaşım odağına dönüşmesi planlanan Yenikapı, bu değişime uyum sağlayabilmek için tüm bileşenleri ile kendini yeniden geliştirecektir. Bu özellikler Yenikapı için, kentte yaşayanları ve olası yatırımcıları kapsayan, alanın potansiyelini ve gücünü vurgulayacak, ekonomik bir etkileşim ağı kuran, açık bir iletişim stratejisi geliştirilmesini gerekli kılmaktadır. Bu süreçte, arkeoloji, altyapı-ulaşım, kentsel sosyal, ekonomik ve mimari bileşenlerin, disiplinlerarası bir yaklaşımla bütüncül olarak değerlendirilmesi ve yönetimi büyük önem taşımaktadır,” diyerek yaşanan süreçte çok aktörlülüğe vurgu yaptı ve çalışmanın bu anlamda sunduğu yapının farklılığına dikkat çekti.

Bu platformun amacının tüm birikimi ve bilgiyi akademik bir platformda ortaya koymak olduğunu söyleyen Demir “Elimizde neler var önce bir onları görelim. Buraya kadar herkes eteğindeki taşları döktü. Bundan sonra amaç beraber üretmeye çalışmak,” diyerek kendilerinin bilimsel bir tartışma ortamı yaratmak istediklerini belirtti.

Yenikapı’nın bağlı bulunduğu Fatih Belediyesi’nin platforma ve çalışmalara katkısının umut verici olduğunun altını çizen Demir, “Bir karar verici olarak işbirliği yaptılar. Yenikapı’nın buna ve hatta daha üst ölçekte karar vericiler ile akademinin işbirliği ile yapacağı çalışmalara ihtiyacı var” diyerek platformun genişlemesini arzuladıklarını ve çalışmalarının devam edeceğini belirtterek bu etkinliğin gerçekleşmesine katkı sağlayan Fatih Belediyesinden Başkan Mustafa Demir, Başkan Yardımcısı Erhan Oflaz, Bora Selim (koordinatör), Necati Selvi, Tansel Kaya, Cemil Kılıçoğlu’na; İTÜ’den Rektör Prof.Dr. Muhammed Şahin, Rektör Yard. Ahsen Özsoy, İTÜ Mimarlık Fak. Dekanı Prof.Dr. Orhan Hacıhasanoğlu, Prof.Dr. Zeynep Ahunbay, Prof.Dr. Nuran Zeren Gülersoy, Araş.Gör. Özlem Kandemir, Araş.Gör. Pelin Öztürk Ekdi, Dr. Ayşe Köksal, Öğr.Gör. Korkut İlhan, İsa Çal, Aylin Akçabozan, Elif Nazlı Malkoç, Sibel Yasemin Özgan’a teşekkür etti.

12 – 13 Eylül 2011 tarihleri arasında gerçekleşen YENİKAPI – Mimarlık Altyapı ve Arkeoloji Sempozyumu ile ilgili detaylı bilgiye www.yenikapi-ynkp.com adresinden ulaşabilirsiniz.

Etiketler

Bir yanıt yazın