“AKP ile kültür-sanat biter” diyenler fena halde yanıldı!

AKP hükümeti, kendisine en muhalif olan insanların bile hayranlığını kazanmaya devam ediyor. AKP iktidara geldiğinde, özellikle entelektüel kesimden bazıları metropollerde kültür-sanat hayatına darbe ineceği konusunda büyük endişeler taşıyorlardı.

AKP oylarını çoğaltarak yine iktidar oldu ya aynı onların oyları gibi -özellikle şahit olduğum için gönül rahatlığıyla yazıyorum- İstanbul’un kültür-sanat hayatı da bırakın gerilemeyi, adeta etkinliklerin artışı yönünde ikiye katlandı.
Eylül ayının başından beri İstanbul’da gerçekleşen kültür-sanat etkinliklerini takip edeyim, yeterince ilgi ile izleyeyim deseniz inanın hepsine yetişmeniz imkansız! İşte bazıları…
Geçen haftaki yazımda söz etmiştim. Lütfi Kırdar Kongre ve Sergi Sarayı, beş gün süresince tam anlamıyla bir sanat karnavalına ev sahipliği yaptı. Yıldız Holding’in proje ortaklığı, Papko’nun desteği ve dDF (Drean Design Factory)’nin organizasyonuyla hayata geçirilen Art Beat İstanbul, İstanbul’daki çağdaş sanat galerileri ve profesyonel sanat dünyasının temsil edildiği bir etkinlik olarak sanat güncesinde yerini aldı. Etkinliğe, 28 sanat galerisi katıldı.
Avrupa’da, Venedik Bienali ile beraber en önemli sanat etkinlikleri arasında yer alan İstanbul Bienali, Adriano Pedrosa ve Jens Hoffmann küratörlüğünde “İsimsiz (12. İstanbul Bienali), 2011” başlığıyla Antrepo 3 ve 5’te Koç Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Koç’un ev sahipliğinde özel bir davetle start aldı.
Hasköy İplik Fabrikası ise Melkan Tabanlıoğlu ve Taha Tatlıcı’nın sahibi olduğu Galerist’in başarılı sanatçıları Yasemin Baydar ve Birol Demir’in kurmuş olduğu MentalKLINIK’İN solo sergisine ev sahipliği yapıyor…
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan’ın açılış davetinin onur konuğu olduğu “Hayal ve Hakikat” ile “Tekinsiz Karşılaşmalar” adlı sergiler ise İstanbul Modern’in yeni sezon etkinlikleri arasında. Sponsorluğunu Eczacıbaşı Topluluğu’nun üstlendiği serginin tüm etkinlikleri Tamara Mansimov’un katkılarıyla gerçekleştiriliyor.
Çırağan Palace Kempinski Sanat Galerisi ise 2011 sonbahar sezonunu çok heyecan verici bir sergiyle açtı. İlk Türk kadın opera sanatçısı, yüksek dramatik soprano, ressam ve tiyatrocu Semiha Berksoy sergisi.
Borusan Otomotiv’in ofis-müze olarak kültür-sanat hayatına kazandırdığı Perili Köşk’ün açılışı da gerçekleşti.
Bu yazdıklarım, en yeni gündeme gelen etkinliklerden sadece birkaçı.
Demem o ki, AKP ile kültür-sanat hayatı biter diyenler fena halde yanıldılar. AKP hükümeti ve AKP’li belediyeler kültür-sanat hayatına köstek olmak şöyle dursun destek olmak için ellerinden geleni yapıyorlar. Hükümete destek veren bazı iş adamları ve firmaların da kültür-sanat hayatına açık desteklerine ve sponsorluklarına sık sık rastlıyoruz. Hep söyledim, yine söylüyorum: Ön yargılı olmayalım. Ayinesi iştir kişinin, lafa bakılmaz!

Etiketler

Bir yanıt yazın