Öğrencilere Mimarlık Mesleği Anlatıldı

Mimarlar Odası Adana Şubesince "Dünya Mimarlık Günü" etkinlikleri kapsamında ortaöğretim öğrencilerine mimarlık mesleği anlatıldı.

Çukurova ÇEAŞ Anadolu Lisesi ile Seyhan Rotary Anadolu Lisesi’nde birer konferans verildi. Konferanslara konuşmacı olarak Mimarlar Odası Adana Şube Yönetim Kurulu Üyesi Mimar Eren Tümer, Şube Sekreteri Mimar Kamuran Pekçetin, Yüksek Mimar-Şehir Plancısı Mehmet Keskin ile Mimar Mehmet Murat Ulaş katıldı.

Çukurova ÇEAŞ Anadolu Lisesi’nde açılış konuşmasını yapan Mimarlar Odası Adana Şubesi Yönetim Kurulu Üyesi Mimar Eren Tümer, “Mimarlık mesleğini tanıtmak ve merak ettiğiniz sorulara yanıt bulmanız için okulunuza geldik. Amacımız üniversite öncesi meslek seçimi yapacak sizlere yardımcı olmak” dedi.

MESLEĞE BAKIŞ DİRAYETLİ OLURSA YAPILAN İŞ DÜZGÜN OLUR

Çukurova ÇEAŞ Anadolu Lisesi’nde mesleki tanıtım yapan Yüksek Mimar-Şehir Plancısı Mehmet Keskin, “Mimarlık dünyanın en eski mesleklerindendir. Mimar imar eden demektir. Başınıza geleceği bilerek planlarsanız iyi netice alırsınız. Yaşanacak mekânlar tasarlamak mimarın işidir Mesleğe bakış ne kadar dirayetli olursa, yapılacak iş o kadar düzgün olur. Mimari eserin yapılmasındaki en önemli denge Form, Fonksiyon, Ekonomi ve Estetiktir.

İnsan barınmak için yaşamak ve doğa şartlarından korunmak için bir mekân ihtiyacı duyar ve bu mekânı kendine özgü kültürel, fonksiyonel, teknik ve farklı zevklerde yaratır. Mimarlık çıraklık, ustalık işidir. Sanatsal yönünden severek yapılacak bir iştir, keyifli bir iştir ve aynı zaman da zor iştir. Paha biçilemez bir manevi değere sahiptir. Çarpık Kentleşmede sorumlu bizlerizdir. Tasarım ekip işidir. Mimarlık okullarından mezun olanların, mesleğin ilgili alanının çok geniş bir yelpazeyi kapsaması nedeni ile birbirinden çok farklı alanlarda çalışabilmektedirler. Sevdiğiniz bir işi yaparsanız sıkılmazsınız” diye konuştu.

‘MEGARON’ İNSANLIĞIN İLK YAŞAM PLANI

Seyhan Rotary Anadolu Lisesi’nde öğrencilere üç boyutlu çalışmalardan örnekler veren Mimarlar Odası Adana Şube Sekreteri Mimar Kamuran Pekçetin,”Buraya gelmemizin sebebi her yıl Ekim ayının ilk pazartesi gününü “Dünya Mimarlık Günü” olarak dünya ülkeleri kutluyor. Bizler bunu bir haftaya yaydık. Etkinlikler bazen bir ay boyunca sürebiliyor.

Oda olarak her yıl en az iki okulda mimarlık mesleğini anlatıyoruz. Mimar, İç mimar ve Peyzaj mimarlıkta yanlış bilinenlerin altını çiziyoruz. İnsan anatomisiyle ilgili; yaşadığımız çevre, evimiz, oturduğumuz sandalye, banyo, tuvalet bile mimarlıkla ilintilidir. Ona göre tasarlanır, imal edilir. Mimarlar Odası’nın amblemi olan ‘Megaron’ aslında dünyada insanlığın ilk yaşam mekânının planıdır.” dedi.

YAPI SEKTÖRÜNÜN ORGANİZATÖRÜ ‘MİMAR’DIR

Seyhan Rotary Anadolu Lisesi’nde konuşan Mimarlar Odası Adana Şubesi Yönetim Kurulu Üyesi Mimar Mehmet Murat Ulaş, “Mimarlık, birçok meslekte olmayan evrensel bir meslektir. İnsanların barınma ihtiyacından doğan ilk ürünler mimarlık ürünleridir. Eski toplumlardan beri gelen bir inanç sistemi, onun getirdiği dini yapıların oluşması, sonraki iktidar sahiplerinin barındığı yerlerin sarayların oluşması, küçük konutlarında planlanmasıyla ilk çağlardan beri mimarlığı temsil ediyor. Çağın gerekleri mimarlığın farklı alanlarda tasarım yapmasını ortaya çıkarıyor.

Alışveriş merkezleri, hastaneler, gökdelenler mimar tarafından tasarlanıyor. Çağın gerektirdiği her şeyi mimar tasarlamaktadır. Mimarlıkta dört öge öne çıkmaktadır. Binanın kullanışlı olması, sürekli olması, güzel ve kalıcı olmasıdır. Örneğin; Mimar Sinan’ın eserleri iyi mimarlık sonucu günümüze kadar gelmiştir. Yapı sektörünün organizatörü mimardır. Ekonomik gelişmerin itici gücü olarak görülüyor. Sizlere bir mimarlık öğrencisinin mimarlığı tarifini aktarmak istiyorum. Mimarlık emektir, sevgidir, dokunmaktır, katlanmaktır, bakarken görebilmektir, gördüğünü algılamaktır, bazen sabaha kadar uykusuz kalmaktır, eğlenmektir, bazen güzel bir tabloya bakmaktır, bazen doyasıya gezmektir, bazen ağlamaktır…” diyerek öğrencilere başarılar diledi.

Konferans sonunda mimar olmak isteyen öğrenciler mimarlık mesleği ile ilgili soruları konuşmacılara yönelterek, merak ettikleri konulara cevap buldular.

Etiketler

Bir yanıt yazın