Bu sefer yıkmadık, yaptık!

Yıllardır ayrı parçalar halinde iki ayrı ülkede bulunan "Yorgun Herkül" heykeli birleştirilerek, Antalya Müzesi'nde ziyarete açıldı.

Heykeli Antalya Müzesi’nin lahitler bölümünde ziyarete açan Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, tarihe, arkeolojiye, toprakların zenginliğine önem veren herkes için bugünün özel bir gün olduğunu söyledi.

NTVMSNBC’de yer alan habere göre, Günay, son yıllarda Türkiye’den yasadışı yöntemlerle alınıp götürülmüş çok sayıda eseri geri getirme konusunda eskiye kıyasla başarı elde ettiklerini vurguladı.

Bakan Günay, Herakles heykelinin alt yarısının Prof. Dr. Jale İnan tarafından 1980’de çıkartıldığını, 1990’larda gazeteci Özgen Acar’ın ABD’de dikkatini çektiğini söyledi. Heykeli sergiye veren ABD’li çiftin üst yarı ile alt yarının ayrı olduğunu iddia ettiklerini, ancak Jale İnan tarafından tam bir uygunluk sağladığının tespit edildiğini belirten Günay, buna rağmen yine de heykelin geri dönmesi konusunda, ”Ayak diretildiğini” bildirdi.

Heykelin topraklarına dönmesi için son yıllarda ısrarla talepte bulunduklarına değinen Günay, bu yıl Türkiye’de iki güzel kavuşma yaşandığını belirtti. Bakan Günay, ”Herkül’ün topraklarımızdan ayrılması bence 35 yılı geçiyor. Nasıl ki biz altını 30 yıl önce bulduk, üstü ondan önce götürülmüş, 40 yıla yakın bir hasret, bir bedenin iki parçası bugün birbirine kavuşuyor,” dedi.

Günay, 1910’u yıllarda Çorum’dan, Hattuşa’dan iki sfenksin Almanya’ya götürüldüğünü, bunlardan birinin restore edilerek geri gönderildiğini, ötekinin ise hiçbir haklı belge yokken kendilerinde kalacağının iddia edildiğini dile getirerek, eserin 90 yılı aşkın süredir Almanya’da kaldığını söyledi. Günay, sfenksin 1990’lardan itibaren talep edildiğine de dikkat çekti.

Yıktırılan, kırılan, çalınan, bürokratlar gelirken çıplak diye üstü örtülen heykel haberlerinden sonra, ülkemizde sanat adına olumlu bir haber…

Etiketler

Bir yanıt yazın