Osmanlı Batılılaşmasının Tanığı: Selimiye Kışlası

Açık Kapı Mimarlık Festivali kapsamında Selimiye Kışlası 5 Ekim'de yapının Halkla İlişkiler Departmanı görevlisi Banu Özügül ve Açık Kapı Mimarlık Festivali refakatçisi Şehir Plancısı Gökçen Taşkın eşliğinde gezildi.

Anadolu Yakası’nın silüetinde önemli yer tutan Selimiye Kışlası, Osmanlı İmparatorluğu’nun Batılılaşmasıyla farklı bina tipolojilerinin gerekliliği sonucu Nizam-ı Cedid Ordusu için III. Selim tarafından yaptırılmış olan ve II. Mahmud tarafından günümüzdeki halini alan bir yapı. Günümüzde yine askeri bina işlevini sürdüren yapı 1. Ordu Komutanlığı tarafından kullanılıyor.

Yoğun katılımla gerçekleşen gezi kapsamında öncelikle 19. yüzyıldan kalan mobilyaların yer aldığı dinlenme alanı olarak kullanılan bölümde binanın tarihçesi ve üslubuna dair kısa bilgi verildi. Sonrasında kışlanın içerisindeki Kırım Savaşı sırasında önemli bir rol üstlenmiş olan Florence Nightingale’in eşyalarından oluşan ve Türk Ordusu’nu tanıtım amaçlı kurulan 1. Ordu ve Florence Nightingale Müzesi gezildi ve kışlanın dört köşesinde de bulunan kulelerden birisine çıkıldı. Gezinin bir sonraki durağı ise yine kışlanın askeri ortaokul geçmişinden eşyaların yer aldığı Selimiye Askeri Ortaokul Müzesi oldu.

Yapının restorasyonuna dair bilgi de verildikten sonra devir teslim törenlerinin yapıldığı iç avluya çıkıldı ve devamında helikopter sahası, spor merkezi ve yemekhanelerin bulunduğu alanla ilgili bilgi verildikten sonra gezi noktalandı.

Etiketler

Bir yanıt yazın