Hollanda Başkonsoloğu da Kapılarını Açan Binalardan Biriydi

Açık Kapı Mimarlık Festivali'nde, 1854 senesinde Fossati Kardeşler tarafından inşa edilen, günümüzde de Hollanda Başkonsolosluğu olarak kullanılan yapı, 5 Ekim'de Konsolos bünyesindeki görevlilerden Recep Tuna yürütücülüğünde gezildi.

Gezinin ilk durağı kompleks içerisinde yer alan ve günümüzde hala cemaati bulunan Hollanda Şapel’i (Union Church of Istanbul) oldu. Burada ayrıca Hollanda Konsolosluğu bünyesinde çalışan Vize, Sosyal Dönüşüm ve İnsan Hakları (MATRA), Basın-Kamu Diplomasisi ve Kültürel İşler departmanlarına ve başlangıvından Hollanda-Türkiye ilişkilerinin gelişimine dair bilgiler verildi.

Sonraki durak ise öncesinde Tophane’ye kadar uzanan fakat zaman içerisinde satılarak küçülen bahçeye çıkıldı. Burada Osmanlı döneminde ticaret mallarını depolamak için kullanılmış, günümüzde de depo olarak kullanılan Deve Geçidi ve günümüzde ofis yapıları olarak kullanılmak üzere komplekse eklenmiş modern yapı tanıtıldı.

Dokuz sene önce geniş kapsamlı bir restorasyonun gerçekleştiği, içerisinde iki konutu barındıran Hollanda Sarayı’nda ise resepsiyon holü, çeşitli çalışma odaları ve bu odalardaki sanat eserlerine dair bilgi verildi ve gezi noktalandı.

Etiketler

Bir yanıt yazın