Renzo Piano’nun Tepki Çeken Ronchamp Projesi Tamamlandı

Renzo Piano'nun Notre Dame du Haut Şapeli'nin hemen yanında tasarladığı Rahibe Evi tamamlandı.

Proje önerisi, 2008 yılında açıklandığında, hem Le Corbusier Vakfı hem de arasında Richard Meier ve Cesar Pelli gibi mimarların bulunduğu bir grubun tepkisini çekmişti.

Proje bu kadar tepki çekmesine rağmen tamamlandı. Eğimli bir tepenin içine gömülen ziyaretçi evinin ön cephesinde karşılama alanı, bilet ofisi, mağaza ve toplantı odası bulunuyor. Rahibeler için yapılan birim de yine tepenin eğimine gömülü.

Etiketler

8 yorum

  • omer-yilmaz says:

    Bu da tepki çekiyorsa biz ne yapalım.

  • mustafa-suphi-altun says:

    Mimari literatürde yerini almış, iyi bilinen bir mimarlık nesnesiyle yarışmamak adına gözlerden ustaca gizlenmiş,orada olup ta kendini belli etmeyen böylesi başarılı bir çalışma da tepki çekiyorsa ne diyelim . . . Le Corbusier Vakfı projeyi son anda mı duymuş ki ? İlk aşamalardan itibaren gelişmeleri bilmeden ne desek boş. Ama çok hoş bir çalışma olmuş. Muhafazakarlık çok sinsidir ve her mecrada kendine ustaca yer bulur kendine 🙂

  • mustafa-suphi-altun says:

    Aklıma gelen ”Tepki Çekmiş” mimari nesneleri şöyle bir sıralarsak 1-Tabii ki Eyfel Kulesi 2-Sagrada Familia 3-Wotruba Kilisesi 4-Montjuic Telekom Kulesi . . .A birde Notre Dame Du Haut Şapeli bizzat kendi tepki çekmemişmiydi 🙂

  • omer-yilmaz says:

    Çekmiş miydi? Yıkılan eski benzerinin yerine yapıldığını biliyorum ama?

  • mustafa-suphi-altun says:

    Şapel kimi modern mimarlar tarafından Modern Stile aykırı durduğu için eleştirilmişti diye hatırlıyorum ama internette tarama yapmama rağmen hangi mimardı çıkaramadım.”Güzel bir çalışma ama mimarlık değil” benzeri bir ifade kullanılmıştı diye aklımda kalmış.Mies Van Der Rohe Yada Wright olabilir mi acaba ?

  • omer-yilmaz says:

    Siz yazınca ben de bakındım ve bulamadım.

  • mustafa-suphi-altun says:

    Notre Dame Du Haut Şapeli hakkında 18 temmuz 1955 yılında kaleme alınmış bir makale. Çok eski çağlardan bu yana şapelin bulunduğu yer orduların işgal hattında yer aldığı için şapel defalarca yıkılmış ve yeniden yapılmış. 2.Dünya Savaşında bir daha yıkılan şapelin yapım maliyetinin düşük tutulması için betondan yapılmasına karar verilmiş ve köyden bir heyet Le Corbusier’e başvurmuş. İlk başlarda köylüler sıradışı projeyi görünce dehşete kapılıp itiraz etmişler ama pek çok tanınmış ve saygın kişiden onay alınca sonradan sevmişler. . . .Bahsi geçen eleştiri cümlesini ya başka bir şeyle karıştırdım,yada mimarlık dünyasının dedikodularından biri (Örnek:Frank Lloyd Wright Demiş ki: Bu dünyaya iki büyük mimar geldi.Biri Mimar Sinan biri de benim. .)

    http://www.time.com/time/magazine/article/0,9171,866504-2,00.html

  • mustafa-suphi-altun says:

    Notre Dame Du Haut Şapelinin UNESCO Kültür Mirası Listesine alınması için başvuru yapılmış ve ek yapılar ve peyzajın UNESCO Kültür Mirası kabülünü geciktirebileceğini düşünerek itiraz edenler var.AIA Magazininden Stephani Miller’a ait 22 Şubat 2008 tarihli bir metin.
    http://www.architectmagazine.com/foundation/renzo-piano-to-add-to-le-corbusiers-chapel-of-not.aspx

    Ek yapılar ana binayı da inşa ettiren Association Oeuvre Notre Dame du Haut tarafından sipariş edilmiş. Fondation Le Corbusier derneği ise Renzo Piano’nun tasarımından şikayetçi değiliz ama ek yapılar şapele çok yakın diyerek itiraz etmişler.

    http://archrecord.construction.com/news/daily/archives/080617Ronchamp.asp

Bir yanıt yazın