Restore ettikleri Kapadokya’yı gökyüzünden izlediler

Türk ve İtalyanlardan oluşan 18 kişilik ekip, yaklaşık 6 yıldır restore ettikleri Kapadokya bölgseni gökyüzünden görmenin heyecanını yaşadılar.

Kapadokya bölgesindeki tarihi mekanları restore eden Türk ve İtalyan ekip, balona binerek, peribacalarıyla ünlü Kapadokya’yı gökyüzünden izleme imkanı buldu. 26 yıldır Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Teşkilatı (UNESCO) Dünya Mirası Listesi’nde bulunan Göreme Milli Parkı’nda yer alan Göreme Açık Hava Müzesi’ndeki Tokalı Kilise ile Nevşehir’in Ürgüp ilçesine bağlı Şahinefendi köyündeki Kırk Şehitler Kilisesi’nin restorasyon ve konservasyon çalışmalarını yürüten ekip, Göreme Belediyesinin davetlisi olarak restorasyon yaptıkları yerlerin de bulunduğu bölgeyi balonla gezdi. Türk ve İtalyanlardan oluşan 18 kişilik ekip, yaklaşık 6 yıldır çalıştıkları bölgeyi gökyüzünden görmenin heyecanını yaşadı. Balon gezisinde, ekip, gördükleri manzara karşısında şaşkınlıklarını saklayamadı, peribacalarının bol bol fotoğrafını çekti. Balonun yere inmesinin ardından ikramda bulunulan restorasyon ekibine uçuş sertifikaları verildi. Uçuş sonunda açıklama yapan restorasyon ekibinde yer alan Kültür Bakanlığı temsilcisi Nilgün Şentürk, Kapadokya bölgesinde 6 yıldır araştırma yapan ekibe katılmak için geldiklerini, Türk ve İtalyanlardan oluşan ekiple Kapadokya’da var olan kaya kiliselerdeki resimler üzerinde çalışma yapacaklarını söyledi.

GÖKTEN İZLEMEK EŞSİZ BİR DUYGU
Restorasyon çalışmalarının 18 Ekimde sona ereceğini ifade eden Şentürk, ‘Bölge halkından çok destek gördük. Özellikle Nevşehir Valisi Abdurrahman Savaş, Göreme Belediye Başkanı Nuri Cingil ve Ahiler Kalkınma Ajansı bizden yardımlarını esirgemedi. Her türlü teknik donanım ve kolaylığı sağladılar. Aynı zamanda da bugün bizim için balon gezisi düzenlediler’ dedi.

Şentürk, ilk kez balona bindiğini, Kapadokya bölgesini gökyüzünden izlemenin eşsiz bir duygu olduğunu kaydetti.

İtalyan ekibin başkanı Paola Poguliani de yeryüzünden Kapadokya bölgesinin neredeyse her yerini gezdiğini, gökyüzünden gördüğü bölgeye bir kez daha hayran kaldığını ifade etti. Uçuşun heyecanlı geçtiğini söyleyen Poguliani, ‘İlk kez balona bindim. Kapadokya’yı gökyüzünden görmek çok farklı bir şey. Yeryüzünden gezdik, gördük ama gökyüzünden ilk kez gördüm ve uçuş çok heyecanlı geçti. Bu organizasyonu yapanlara teşekkür ediyorum’ diye konuştu.

Etiketler

Bir yanıt yazın