İstanbul’un En Büyük Sinagogu Ahrida, Açık Kapı Mimarlık Festivali Kapsamında Kapılarını Açtı

3 Ekim 2011 tarihinde gerçekleşen geziye 13 ziyaretçi katıldı. Ziyaretçiler, Balat semtinin Kürkçü Çeşme Sokağı’nda yer alan sinagogu refakatçi eşliğinde gezdi.

1402’de Makedonya’dan İstanbul’un Balat semtine göç etmiş olan Yahudiler tarafından kurulan Ahrida Sinagogu, depremler ve yangınlar sebebiyle 17. yy’dan günümüze kadar çeşitli zamanlarda onarımlar geçirdi. 1987 senesinde Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu tarafından koruma altına alınan yapının bugünkü durumu ise 1992’de 500. Yıl Vakfı tarafından yaptırılan restorasyonun sonucu.

Yığma taş binanın gizli ahşap kubbesi 4 kolona oturuyor. Binayı diğer sinagoglardan ayıran özelliği olan tevası (dua kürsüsü) mekanın merkezinde yer alıyor ve bir gemi pruvasını andırıyor. Bu yapının Musa’nın gemisini ya da İspanyol gemilerini – bina bir Sefarad sinagogu olduğundan – çağrıştırdığı düşünülüyor.

Yapının avlusunda bir midraş (küçük ibadet mekanı) bulunuyor.

Binanın bazı kısımlarında Osmanlı etkisi görülebiliyor. Binanın giriş kat pencerelerindeki kilit sistemi ve üst kattaki vitraylı camlar buna örnek.

Sinagogun idarecileri, binanın 2 sinagogun birleştirilmesiyle oluşturulduğu şeklindeki bilgiyi rivayet olarak yorumluyor. 2. bir binanın kalıntılarına rastlanmaması, binanın ek olduğu söylenen kısmında ikinci bir kubbe değil tonozun bulunması bu yorumu destekleyen bilgiler.


Etiketler

Bir yanıt yazın