İstanbul’un 100 köşesi

İstanbul'u derli toplu gezme fikri olanlara bir kolaylık, "İstanbul'un 100 Rotası". Bilindik mekânlarının yanı sıra saklı kalmış güzelliklerini de gün yüzüne çıkaran kitap, şehri keşfetmek isteyenler için güzel bir kaynak.

İstanbul, adım adım nasıl gezilir? Gezilmesi, görülmesi gereken onca yer varken. Hadi karar verdiniz diyelim, kültürünü özümseyerek gezmek hiç kolay değil. Hele bir de yabancıysanız işiniz daha zor. İstanbul’u keşfetmek isteyenlere bir kolaylık, “İstanbul’un 100 Rotası”. Kitap, kesinlikle bir rehber değil. Sadece, kentin hangi mekânlarının, nasıl gezileceğine dair bir teklif. Görülecek yerler üzerine bilgilerin verildiği, fotoğrafların yer aldığı derli toplu bir çalışma.

İstanbul’un 100 Rotası; gezilen, görülen ve unutulmayan 100 güzergâhı sunuyor. Kuşkusuz bu tarihin, kültürün ve doğal güzelliklerin ayak izlerini takip ederek İstanbul’u tanıdıktan sonra, her İstanbul âşığı gibi kendi ‘rota’nızı da çizmeniz mümkün. Ancak kılavuzluk edecek bir rehberin varlığı gerekli. Tabii, yolunuzu kaybetmeden İstanbul’u tanımak için bu rotalardan birine başlayıp kimi zaman da rota dışına çıkıp kaybolarak ve yeni yollar bularak İstanbul’u yaşamaktır marifet. İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kültür AŞ, İstanbul’u etraflıca tanıtmak ve şehri geleceğe emanet bırakmak amacıyla İstanbul’un 100 rotasını keşfetmek isteyenlere sunuyor çalışmayı.

Boğaziçi’ni vapur turuyla keşfetmek, Beyoğlu ve Üsküdar’ı adım adım dolaşmak, Kapalıçarşı, Topkapı Sarayı’nın yanı sıra şehrin yeniliklerini, bilinmeyenlerini, saklı kalmış mekânlarını keşfetmek isteyenler için başvurulacak bir rehber.

Emirgan – Köşkleri, yeşili ve mimarisiyle Emirgan
Boğaz rotasının önemli duraklarından biri olan Emirgan, Sarıyer ilçesine bağlı. Yeşil dokusu, park içindeki köşkleri, Emirgan Camii, sahildeki Şerifler Yalısı ile Osmanlı dönemi mimarisinin güzel örneklerini barındırıyor. 472 bin metrekarelik alana sahip Emirgan Korusu’nun içinde üç köşk yer alıyor. Park, çeşitli ağaç cinsleriyle ve çiçekleriyle gerçek bir botanik bahçesi. Bahar aylarında lale şenliklerinde ziyaret edilen park, gezinti ve piknik yapmak için de elverişli.
 

POLONEZKÖY – Çay eşliğinde huzurlu bir gün
İstanbul çevresinde ‘Yakın İstanbul’ başlığı altında gezilebilecek yerler var. Anadolu yakasında; Şile, Riva, Ağva’nın yanı sıra Polonezköy de bu mekânlar arasında. Polonezköy, Beykoz’a bağlı bir köy. Karadeniz sahilden 20, Boğaz kıyılarından 15 kilometre uzakta yer alıyor. 1980’den sonra daha da gelişen Polonezköy’de; pansiyon, lokanta, çayevi işletmeleriyle huzurlu bir gün geçirebilirsiniz.

Galata Mevlevihanesi – Şehrin en eski ve büyük Mevlevihanesi
Galata’dan Tünel’e yürürken sağda yer alan Galata Mevlevihanesi, 1491’de yapıldı. İstanbul’un en eski ve büyük mevlevihanelerinden. 1975’te ziyarete açılan mekân, Divan Edebiyatı Müzesi olarak kullanılıyor. Galata Mevlevihanesi, 430 yıllık tarihinde 70 civarında seçkin şair yetiştirmesi sebebiyle edebiyat tarihinde önemli bir yere sahip. Mekânda, her ayın ikinci ve son cuma günleri sema gösterileri düzenleniyor.

Sultan Kayıkları – Osmanlı devrini yaşamak isteyenlere
Osmanlı döneminde saltanatın Eyüp’teki kılıç alayına gitmek için tahta çıkan sultanların kullandığı süslü ve zarif bir deniz aracıydı. Bugün, saltanat kayıklarının benzerleri turizm amaçlı kullanılıyor. Her biri 28 kişilik üç adet sultan kayığıyla devrin havasını yaşamak isteyenlere turlar düzenleniyor. Kayıkları, Boğaz ve Haliç turlarından oluşan programlar haricinde özel organizasyonlar için kiralamak da mümkün. İstanbul Beşiktaş’taki Deniz Müzesi’nde saltanat kayıklarından tarihî örnekler sergileniyor.

Fener – Haliç rotasının en önemli duraklarından
Rum Patrikhanesi’nin bulunduğu Fener, Bizans döneminden beri Rumların yoğun olduğu bir semt. Osmanlı İmparatorluğu döneminde, Fener’de oturan, iyi eğitim görmüş ve birkaç dil bilen Rumların önemli bir bölümü tercüman ya da diplomat olarak üst düzey devlet görevlerinde bulundular. Fener’de Fener Rum Erkek Lisesi, Kadın Eserleri Müzesi ve Aya Yorgi Metokion Kilisesi yer alıyor.

Burgazada – Doğa ve köşkleriyle adalar…
Adalar; kentin güneydoğusunda, Asya tarafında Küçükyalı ile Maltepe karşısında iki dizi halinde bulunuyor. Doğa, mimarî ve özel yaşam tarzıyla İstanbul’un en çekici yerlerinden. Adanın sol yamacında Avusturya Lisesi’ne ait binalarda rahip ve rahibeler yaşıyor. Sahil, estetik ahşap köşkleriyle adanın en sevilen köşesi. Sait Faik Abasıyanık, bu adada yaşamış, kitaplarını burada yazmış. Bu ev günümüzde müze olarak hizmet veriyor.

Etiketler

Bir yanıt yazın