35 Saniyede Küresel Isınmanın Tarihi

Dünya genelinde küresel ısınmanın yıllar içerisindeki ritmini gözler önüne seren yeni bir video yayınlandı. Videoda dünyamızın kalp atışları gibi izleyebileceğiniz çizgiler, karşısındaki ülkenin yıllık sıcaklık anomalisini ifade ediyor.

Finnish Meteorological Institute’den, grafiği hazırlayan fizikçi Antti Lipponen, grafikte net bir şekilde öne çıkan bir ülkenin olmadığını belirtiyor. Lipponen, sıcaklık sarmalı ile küresel ortalama sıcaklığı gösterirken, bölgelerine göre gruplanan ülkeleri ifade etmek için NASA’nın verilerinden faydalanmış. 

Grafiğe göre küresel ısınmanın hızlandığı açık, son 30 yılda çizgilerin hareketi giderek artıyor. Normale göre daha soğuk geçen yıllar ise 1990’lardan itibaren giderek seyrekleşerek neredeyse tamamen kayboluyor.

Son 3 yıl ise kaydedilen en sıcak yıllar, pekçok ülke grafikte görülen 1951-1980 aralığından 2°C daha sıcak. Bu onları Paris Anlaşması’nda öngörülen sıcaklık limitlerinin çok üzerinde tutuyor ve tehlikenin boyutlarını gözler önüne seriyor.

Sıcaklık, 2016’da birkaç ay için endüstri öncesi seviyelerin 1.5°C üzerine ulaşmış. Eğer küresel ısınma bu eşiği kalıcı olarak aşarsa sonunda küçük ada devletlerinin deniz tarafından yutulmasına, mercanların ölmesine, sıcak hava dalgalarının daha şiddetli ve yaygın olmasına ve daha birçok probleme sebep olacak.

Etiketler

Bir yanıt yazın